URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2014, 12:56

Statul în genunchi

Statul în genunchi foto: mediasinfo.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce televiziunile o descopereau brusc pe Simona Halep şi politicienii se făleau cu reuşitele ei (repetând sloganul cu "mândria de a fi român", deşi sângele constănţencei e amestecat, iar sistemul nu are niciun aport la palmaresul sportivei), şcoala românească primeşte, fără să deranjeze pe nimeni, încă o lovitură de şiş: protocolul (iniţial secret, dar în final dezvăluit la insistenţele unei asociaţii civice) dintre Ministerul Educaţiei, Patriarhia Ortodoxă şi Secretariatul de Stat pentru Culte.

Potrivit înţelegerii ce stabileşte, cum ar fi zis activiştii de altădată, rolul şi locul religiei în şcolile din România, unităţile de învăţământ trebuie să respecte convingerile religioase ale tuturor elevilor. Dar, din 18 culte recunoscute oficial, unuia singur, Bisericii Ortodoxe, Statul i-a cedat dreptul de a conduce orele de religie. Concret, după ce plăteşte din banii săi (de fapt ai tuturor contribuabililor, inclusiv musulmani şi liber cugetători) formarea unui număr uriaş de popi şi de profesori de religie, Statul a dat Bisericii dreptul de veto asupra angajării şi menţinerii în post a dascălilor (obligându-i să-şi procure "binecuvântarea chiriarhului locului"), şi asupra stabilirii programelor de "studiu", şi a conţinutului manualelor. Statul acceptă, deci, ca un angajat al său şi el însuşi să fie la cheremul Bisericii, ceea ce numai în Evul Mediu se mai întâmpla: să stea în genunchi în faţa Bisericii. Consecinţele nu sunt greu de ghicit, între primele fiind aceea că viitorii "profesori de religie" vor cotiza şi la inspectorii şcolari, şi la episcopi.

Nemaimulţumindu-se cu bănuţul smuls săracului pentru burdihanul celui mai ignorant paroh de ţară şi cu haraciul guvernamental pentru Catedrala Mântuirii Neamului (un fel de Casa Poporului Popesc), BOR a ajuns să buzunărească şi sufletul şi viitorul neamului. Perverteşte îndemnul cristic "lăsaţi copiii să vină la mine" în "aduceţi copiii la mine", pentru a-şi justifica şi perpetua existenţă ca organizaţie. Nu mai fac două parale credinţa, lumina, libertatea, contează doar profitul.

Că orele de religie nu sunt, încă de la început, de când au fost incluse în programele şcolare, ceea ce ar fi trebuit să fie - o introducere pe înţelesul tuturor în istoria religiilor, pentru ca tinerii să cunoască diferitele reprezentări ale divinităţii în istorie şi legendele lumii, creştine şi necreştine - nici nu mai are sens să vorbim. Au devenit cursuri de îndoctrinare, de îndobitocire, în care copilul e dresat că dacă nu execută ritualurile dictate de dom' părinte "l-a bate Dumniezo".

De ce bate palma, totuşi, Statul cu Biserica? Simplu: popii, ca politicienii, nu vor de la popor decât un singur lucru - să creadă şi să nu cerceteze! Şi, bineînţeles, să cotizeze!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
sdasdt3ehhb
valhalaa asgard esti un xenofob retardat.... cauta in dictionar sa vezi ce inseamna :))
Postat 13 Iunie 2014, 10:56 de asdasdsada
@ carp III
Bai, escrocule, ne confunzi cu ungurii ! Aia da, retrograzi, izolationisti cu mentalitati primitive. Partide ca jobbik sau viktor orban sunt trimisi constant in parlamentul budei. Romanii nu sunt nici habotnici nici fundamentalisti. Ca biserica ortodoxa vrea sa impuna, ca si institutie vrea ce vrea ore obligatorii de religie in scoli e altceva. Daca vorbim insa de biserici, nimeni nu-i intrece pe catolici atunci cand vine vorba de a transforma "cuvantul lui D-zeu", in ''bi$$$$$nis" ! Catolicii au banca si ca sa numai vorbim de jafurile si crimele savarsite de-a lungul istoriei pt acapararea de averi si de putere. Asta-i treaba, gozbore. Altfel, Cris, uneori creierul tau da rateuri mari "În timp ce televiziunile o descopereau brusc pe Simona Halep şi politicienii se făleau cu reuşitele ei (repetând sloganul cu "mândria de a fi român", deşi sângele constănţencei e amestecat, iar sistemul nu are niciun aport la palmaresul sportivei)... " Pai, ce importanta are ca fata are "sangele amestecat" ?!? Cum poti fi atat de limitat ? Spre cinstea ei, Simona Halep, recunoaste ca e romanca, e din Romania si e mandra de asta ! Romanii, au dat lumii, cel mai mare numar de inventatori raportat la suta de locuitori si pot sa-ti dau exemple pt care pot sa fiu mandru ca sunt roman, o zi intreaga si tot nu mi-ar ajunge timpul ! Daca te uiti in occident, vezi cum in America sau in Franta, Anglia, Germania oamenii isi iubesc si respecta tara si insemnele nationale. Sa nu mergem mai departe, uitat-te aici, unguri nascuti, crescuti, cu scoala facuta pe banii Statului Roman, multi dintre ei au primit si locuinte , primesc bani (salarii, alte modalitati de plata) tot de la Statul Roman,(lasand la o parte ca unii din ei primesc bani...si de la budapesta, pt a face ceea ce fac), guitza in stanga si in dreapta sloganele separatismului, iredentismului si revizionismului unguresc (bineinteles si cu afisarea simbolurilor specifice).
Postat 11 Iunie 2014, 23:47 de Valhalla-Asgard
Bani sa iasa
Bussiness, as usual.
Postat 11 Iunie 2014, 23:46 de mine
STATUL ROMAN VA FI ORTODOX
Da, Statul Roman trebuie sa fie Ortodox. Singura salvare a Romaniei este sa ramana statornica in dreapta credinta si avem nadejdea in Dumnezeu care indruma preotii si episcopii nostri numai la ce este bun pentru tara.
Postat 11 Iunie 2014, 22:53 de Tudor
Biserica va invinge
Bade Cris si alti ignoranti, nu va mai luptati impotriva Bisericii ca va va zdrobi. Intotdeauna Biserica a fost si va fi BIRUITOARE. Dorim multi ani de pastorire vrednica PS Sofronie!
Postat 11 Iunie 2014, 22:23 de Mihai
Statul Român este Stat Ortodox !?!
Nu ai ştiut asta până acum, Criş? Nu ai ştiut nici că românii, în majoritatea lor, sunt mai apropiaţi ca mentalitate de Evul Mediu decât de epoca Capitalismului? Acum, că te trezeşti la realitate, tot "liberal" vrei să fi? Sau nici asta nu ai ştiut, că Daniel călca des şi apăsat, într-o vreme, pe la şedinţele PNL Iaşi, fiind un "admirator" al "familiei" adoptive a lui Tăriceanu !?!
Postat 11 Iunie 2014, 18:15 de Carp III
E SIMPLU! RUGATI-VA ACASA SI NU MAI DATI BANI LA POPA CUM NU DATI NICI LA CERSETORI LA INTERSECTIE!
E SIMPLU! RUGATI-VA ACASA SI NU MAI DATI BANI LA POPA CUM NU DATI NICI LA CERSETORI LA INTERSECTIE! MAI MULT, CAND II VEDETI OPE STRADA STRIGATI DUPA EI "HOTII!" ASA, II MAI LINISTIM PUTIN! CA AU UITAT DE UNDE AU PLECAT! SI LA FEL CA SI POLITICIENII (MAI TOTI: ORI SOCIALI, ORI POPULISTI) AU UITAT CA ADEVARATA PUTERE ESTE A POPORULUI NU A CONDUCATORILOR. FIE CA SUNT POLITICI FIE CA SUNT RELICGIOSI! NU MAI DATI BANI BISERICII SI NICI POPILOR !!!
Postat 11 Iunie 2014, 13:33 de SIMPLU
Maica Mina farmacista!
De maica Mina Bădilă(cetățeancă de onoare a Oradiei)mai știe cineva ceva? N-ar trebui să-i țină de urât Danielei Vonica?
Postat 11 Iunie 2014, 13:25 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON