URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2011, 08:22

Sportivi sau infractori? Deşi suspendaţi, judokanii bătăuşi participă liniştiţi la concursuri

Sportivi sau infractori? Deşi suspendaţi, judokanii bătăuşi participă liniştiţi la concursuri BĂTĂUŞII CU MEDALII. Mulţumită indulgenţei de care au dat dovadă magistraţii orădeni, care le-au ridicat interdicţia de a părăsi localitatea, şi Federaţia Română de Judo, care a "uitat" că i-a suspendat, Daniel Brata (locul II pe podium) şi Valentin Radu (locul III) culeg lauri şi aplauze, în timp ce Adrian Popa (foto stânga), şi el "laureat" cu 10 al Facultăţii de Drept din Oradea, reînvaţă să meargă după ce, cum spune rechizitoriul, a fost "transforma într-un sac de box" de cei doi campioni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vreau să-mi supraveghez faptele şi niciodată n-am să păgubesc pe cineva prin faptele mele. Dacă voi fi silit să mă apăr, sau să apăr pe alţii în cazul unui pericol, nu voi porni ca un sălbatec, ci voi folosi forţa şi cunoştinţele mele numai pentru a înfăptui binele şi a apăra adevărul...

Sunt două din cele zece "porunci" ale Codului practicanţilor de judo, pe care Daniel Brata şi Valentin Radu, multipli campioni, le-au călcat în picioare când au nenorocit pe viaţă un tânăr.

BIHOREANUL a descoperit că principiile sportului pe tatami au fost ignorate, însă, nu doar de cei doi bătăuşi ci şi de singura autoritate din domeniu, Federaţia Română de Judo. După ce iniţial a hotărât suspendarea din viaţa sportivă a lui Brata şi Radu, Federaţia şi-a încălcat propriul cuvânt şi i-a lăsat să culeagă lauri la Campionatul Naţional de Judo. Totul cu voia procurorilor şi a judecătorilor orădeni care, intenţionat sau nu, au omis să le reînnoiască celor doi inculpaţi interdicţia de a părăsi oraşul...

Evadaţi la băut

Băimăreanul Daniel Brata, 27 ani, şi Valentin Radu, 22 ani, din Râmnicu Sărat, ambii membri ai lotului de judo al României, au fost trimişi în judecată pe 25 august de procurorii Parchetului Bihor pentru tentativă de omor calificat. Cei doi sunt acuzaţi că, în noaptea de 12/13 iunie, au fugit din cantonament şi, după ce s-au tratat cu alcool o noapte întreagă în clubul Escape, au agresat un orădean în faţa localului.

Victima, Adrian Popa, 24 ani, ieşise în club împreună cu doi prieteni, Mihai Pop şi Csibi Rolland, şi a fost luat la ochi de cei doi sportivi la plecare, în jurul orei 4. Scânteia scandalului a fost un schimb de replici avut de Pop cu Brata, care se urcase într-un taxi lângă două fete, gest care tinerelor părea să le displacă. Cele două, Mădălina Varga şi Claudia Maghiari, stătuseră cu judokanii la masă, însă au vrut să plece, fără ştirea lor, când au constatat că erau băuţi. Au ieşit, s-au urcat în taxi, însă când una s-a întors după poşete Brata şi Radu au fugit după ele. "Mihai i-a cerut să se dea jos din maşină, iar Brata s-a enervat şi l-a lovit. Eu am intervenit ca să îl rog să ne lase în pace şi, din senin, m-au luat amândoi la pumni şi picioare", a povestit tânărul.

Brata şi Radu l-au bătut crunt pe Adrian Popa, după care l-au abandonat pe trotuar şi s-au întors în cantonament, fără să sufle o vorbă antrenorilor despre cele întâmplate. Şi poate că nici nu s-ar fi aflat nimic dacă victima n-ar fi ajuns în stare gravă la spital: avea multiple fracturi în zona toracelui şi trei fracturi ale cutiei craniene. În urma complicaţiilor, Popa a şi rămas cu o infirmitate permanentă.

Campion la răcoare

Potrivit raportului medico-legal, rănile suferite de Popa necesitau peste 80 de zile de îngrijiri medicale, fuseseră provocate prin "lovirea repetată a victimei" şi "i-au pus acesteia viaţa în pericol", motiv pentru care procurorii au solicitat arestarea celor doi sportivi, sub acuzaţia de tentativă de omor calificat. Pe 10 august, Tribunalul Bihor a şi dispus arestarea lui Brata pentru 20 de zile, dar în cazul lui Radu a amânat decizia, aşteptând întoarcerea lui de la Campionatele Mondiale Universitare din China.

Pe 11 august şi Federaţia Română de Judo a luat atitudine fermă: Comitetul Director a dispus excluderea lui Daniel Brata din lotul olimpic, respectiv a lui Valentin Radu din lotul naţional, precum şi suspendarea celor doi din viaţa sportivă până la terminarea cercetărilor penale.

Bătăuş cu repetiţie

Până la întoarcerea în ţară a lui Valentin Radu, judecătorii Tribunalului s-au înmuiat. Prezentat pe 22 august în faţa instanţei, sportivul a primit doar interdicţia de a părăsi localitatea pentru 30 de zile. Iar o zi mai târziu magistraţii l-au eliberat şi pe Brata, aplicându-i aceeaşi măsură. BIHOREANUL a descoperit, însă, că şi aceste interdicţii au rămas în vigoare doar 3 zile! Pe 25 august, la data când Brata şi Radu au fost trimişi în judecată, restricţiile au încetat definitiv. Cum a fost posibil?

Prin Decizia penală 76/2007 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cadrul unui recurs în interesul legii, s-a statuat cu caracter obligatoriu că măsurile preventive referitoare la obligarea de a nu părăsi localitatea sau ţara, dispuse în cursul anchetei penale, nu se prelungesc de la sine după sesizarea instanţei prin rechizitoriu. Judecătorii au, în schimb, posibilitatea să dispună o nouă interdicţie la primul termen de judecată, ori din oficiu ori la cererea procurorilor.

În mod normal, o astfel de măsură s-ar fi impus prelungită şi în cazul celor doi sportivi, acuzaţia fiind extrem de gravă, sancţionată cu închisoare de până la 12 ani şi jumătate. Unde mai pui că, potrivit cazierului judiciar, Brata nici măcar nu era la prima sa faptă penală, fiind amendat administrativ în 2007 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, pentru lovire şi înşelăciune!

Judecaţi cu blândeţe

În mod ciudat, totuşi, la primul termen al procesului penal, pe 30 august, problema interdicţiei a fost ridicată doar de avocatul victimei, Răzvan Doseanu, redus însă la tăcere de reprezentantul Parchetului, procurorul Adrian Iancu, care i-a adus aminte că "o astfel de cerere este permisă doar organelor de urmărire penală". Atât doar că "organul" nu a mai făcut-o! Iar judecătorul Nicolae Filimon, deşi era chemat să se pronunţe din oficiu, s-a limitat doar la decizia de a "respinge ca inadmisibilă cererea părţii vătămate Popa Adrian privind luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara sau localitatea faţă de inculpaţi".

Chestionaţi de BIHOREANUL cu privire la indulgenţa cu care colegii lor i-au tratat pe cei doi bătăuşi, prim-procurorul Viorel Gavra şi purtătorul de cuvânt al Tribunalului, judecătorul Cristian Monenci, nu au nicio explicaţie. "Exista posibilitatea ca judecătorul să pună în discuţie luarea unei noi măsuri restrictive. De ce n-a făcut-o nu ştiu", dă din umeri Monenci.

Una spun, alta fac

Aceeaşi indulgenţă a manifestat-o şi Federaţia Română de Judo (FRJ). Culmea, în perioada 9-12 septembrie, când lumea îi ştia sub interdicţie de a părăsi Oradea şi suspendaţi din viaţa sportivă, Brata şi Radu au participat, din partea clubului Dinamo, la Campionatul Naţional Individual Seniori pe care FRJ l-a organizat la Iaşi. Primul a devenit campion naţional la categoria 100 kg şi vicecampion la Open, iar al doilea a obţinut şi el o medalie de aur şi una de bronz. Interpelat de un reporter TVR despre prezenţa sa la competiţie, Daniel Brata a minţit senin că dosarul său este "deocamdată în formă civilă, iar suspendarea mi-a fost ridicată de federaţie".

05 Balasoiu.jpgBIHOREANUL a încercat să primească această confirmare, cu atât mai mult cu cât, potrivit datelor oficiale de pe site-ul FRJ, Comitetul Director n-a luat între timp nicio altă hotărâre în cazul celor doi sportivi. Reprezentanţii federaţiei au dat, însă, din colţ în colţ. Solicitarea scrisă, transmisă joi, 15 septembrie, a rămas fără răspuns, iar oficialii FRJ au evitat şi telefonic să facă vreo declaraţie clară. Preşedintele Eduard Doandeş a redirecţionat apelul spre asistenta sa personală, care a cerut ca întrebările să-i fie transmise şi ei în scris, fără ca apoi să răspundă, în timp ce secretarul general Ion Pandele s-a dat ba în concediu, ba neştiutor, susţinând că singurul abilitat să declare ceva ar fi avocatul federaţiei, Victor Bălăşoiu (foto), adică taman cel care şi reprezintă pe Brata şi Radu în proces.

Care Bălăşoiu nu avea nici el vreo explicaţie, ci pretindea doar că "federaţia vă pregăteşte un răspuns". De parcă ar fi nevoie de atâta timp pentru a recunoaşte, simplu: "Da, am greşit"...


"Dacă ar fi fost suspendaţi, nu ar fi putut participa la concursul de la Iaşi, organizat de FRJ. Deci se ştia că sunt acolo. Federaţia s-a pripit când i-a suspendat, trebuia să aştepte ca judecătorii să dea un verdict. Personal consider că s-a exagerat. E adevărat, ei nu aveau ce să fugă din cantonament şi sunt de condamnat pentru reacţia lor agresivă, dar eu cred că nici victima nu e chiar aşa de victimă"

Comisar şef George Cosac, vicepreşedinte CS Dinamo


DINAMO PE FIR
Rugăminte de la comisar: Daţi-le drumul!

05 Cosac.jpgPotrivit vicepreşedintelui clubului Dinamo, George Cosac (foto), cei doi sportivi se pregătesc deja pentru următoarele competiţii naţionale şi internaţionale, sunt incluşi în lotul olimpic şi intenţionează să reprezinte România la jocurile olimpice din 2012. "Cei doi nu au fost suspendaţi din activitatea competiţională a clubului, decât din lotul naţional", afirmă Cosac.

De altfel, BIHOREANUL a descoperit la dosarul din instanţă că vicepreşedintele clubului transmisese încă din 24 august o notă Tribunalului Bihor, în care solicita ridicarea interdicţiei pentru Brata şi Radu "cu scopul de a participa la competiţiile naţionale de judo".

"Participarea sportivilor este esenţială, prezenţa lor ar încuraja şi impulsiona coechipierii, cântărind şi în dovedirea faptului că viaţa celor doi sportivi este una dedicată sportului de înaltă performanţă şi a faptului că cele întâmplate nu reprezintă decât o întâmplare nefericită", arăta comisarul şef în document. Iar magistraţii s-au executat, ca la ordin...


UPDATE

Într-un final, au recunoscut!

Printr-un răspuns remis BIHOREANULUI marţi, Federaţia Română de Judo a recunoscut că a ridicat suspendarea celor doi sportivi.

"Analizand adresa primita de la Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti si inregistrata sub numarul 272/06.09.2011 prin care se solicita «revenirea asupra deciziei de suspendare din activitatea sportiva a sportivilor Daniel Brata si Valentin Radu» pentru a putea participa la competitiile nationale si internationale, prin care ne-a fost solicitata in mod implicit o analiza atenta, complexa si corecta a intregii situatii de fapt si de drept a celor doi sportivi;in temeiul dispozitiilor legale, cu raportare la faptul ca la data de 25 august 2011, instanta de judecata a fost sesizata prin rechizitoriu cu privire la cei doi sportivi, ocazie cu care masurile preventive luate in cursul urmaririi penale, au incetat de drept, precum si in temeiul incheierilor de sedinta pronuntate de catre Tribunalul Oradea (Bihor - n.n.), investit cu solutionarea acestei cauze, din data de 30 august 2011 precum si hotararea din data de 06 septembrie 2011, din care rezulta ca asupra celor doi sportivi nu a fost dispusa nici un fel de masura restrictiva, FRJ a luat act de deciziile instantei de ridicare a interdictiei initial dispuse asupra sportivilor Daniel Brata si Valentin Radu, de a parasi municipiul Oradea".

Pe cale de consecinta, invocand prezumtia de nevinovatie, analizand intreaga activitate sportiva a celor doi si luand act de adresa clubului Dinamo, Comitetul Director al federatiei a ridicat suspendarea celor doi sportivi prin Hotararea nr. 13 din data de 7 septembrie, se spune în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
care au falimentat Romania, JOS comunisti care chefuiesc in banii nostri si iau de la bolnavi!
prezumtia de vinovatie o da OMUL , deci sunt VINOVATI justitia este CORUPTA o spune PRESEDINTELE tarii Romania, OLANDA si altii, sunt huligani si batausi ce mai vreti , vrem dreptate, verem drepatate sa platesca pentru acte de viloenta daca nu ii luam la pumni pe care ii prindem pe starada, justitia sa ne demonstreze ca nu este corupta.
Postat 22 Septembrie 2011, 09:35 de JOS DICTATORI
Articol mizerabil
Oare cine plateste sa apara articolele astea mizerabile? Doar un judecator poate decide daca baietii aia doi sunt vinovati sau nu. Pana se va da o sentinta ei beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Restul e cancan...
Postat 21 Septembrie 2011, 23:07 de Unu
cei vinovati sa raspunda
GAVRA , vai de noi atunci ha, ha, ha, ha
Postat 21 Septembrie 2011, 15:57 de demisia!
CRIMINALII ALBITI CU COCOLINO
O sa vedem cine rade la urma pentru ca aceasta cauza se termina la Bucuresti la Inalta Curte de Casatie si Justitie . Acolo sigur o sa le aplice pedepse exemplare cu privare de libertate . Credeti ca tratamentul bland de care au beneficiat are vreo legatura cu faptul ca prim procurorul parchetului Gavra a fost presedintele federatiei romane de judo ? Apropo ...intreaga strategie de aparare a judokanilor nu s-a facut de avocati , ci de catre unii de la parchet . Cica o avocata umbla prin diferite birouri la parchet sa i se spuna ce fel de cereri sa faca . Poate are cineva curiozitatea sa ceara inregistrarile camerelor de supraveghere .
Postat 21 Septembrie 2011, 14:52 de camera video parchet
clientii vin si pleaca
Claudiu si Codrut , nu mai semnati scrisorile si le dati anonime . Pana la urma va primi fiecare ce merita ...
Postat 21 Septembrie 2011, 11:32 de anonima
dar voi ce ati crezut
ca sa vedeti ineficient organelor de control se plimba pirandele cu masini scumpe dar nu stiu respecta legislatia orice bun patrimonial folostit in alte scopuri decat cele conferite de lege este infractiune, scuza ORBILOR se practica des daca propietarul nu recalama FURTUL nu avem ce face nu este adevarat ca nu traim in jungla ai actepe amsina o conduci plateste chirie pe masina : o ora duao, plateste impoziteaza placerea, vedeti cate fraude se comit cu sustinerea celor care trebuie sa verifice.
Postat 21 Septembrie 2011, 11:03 de B1TV trucescu
dar voi ce ati crezut
ma apuca rasul masina de serviciu condusa de amanta lui XXXXX e legal?????TARANOI analfabeti ce sunteti va intereseaza ce face capul PUxxxx nu legea ?
Postat 21 Septembrie 2011, 10:53 de B1TV trucescu
dar voi ce ati crezut
de ce ii aduceti acuze lui Laura gal este o femeie acre supravietuieste ca multe altele care e problema una poate alta nu, nu aveti rationament, nu stiti ca asa cere societatea "femeiea este tarfa in pat"!!! aveti lapsus fara acesta atuu mor de foame toate:))) asa le a inzestrat natura nu toate felete au parinti care practica en-gros evaziunea si spala banii, priviti le public de unde are o fata de 22 ani masina de 20.000 euro dar una de 120.000 de euro:))) ? nu va intereseaza decat sa criticati, ce ochii vad nu mint ce vrea altul sa aburesca nu conteaza pentru nimeni
Postat 21 Septembrie 2011, 10:49 de B1TV trucescu
comentati aiurea ca lupul tot lup ramne
ce nu intelegeti judocani vor fi sanctionati cu o amenda penala si la alta altercatie declarata va intra fapta penala pe rol, deci sunt in lanturi judokani acum oricare ii poate provoca si nu scapa de ppuscarie nici macar cu viziru:)) asta e sitemul, justitia in ro manai. e o chestiune de afacere si banii pentru altii, asta e legea sunt sutinuti parazitii in societate, asta dezvoltam zi de zi sa facemcu orice mijloc inclusiv iobagie buzunarul gras boierilor, sunt scalvi, nu i mai invidiati, nu sunt LIBERI.
Postat 20 Septembrie 2011, 22:26 de reteta
ce interes aveti domnisoara ...???
... Daca doua persoane iti spun ca estri beata , te duci acasa si te culci...!!! in mod normal. Daca mai multi judecatori si procurori decid in acelasi sens ... inseamna totusi cev, cu atat mai mult cu cata dansii fata de matale iau o anumita cadere sa se pronunte si asta inseamna ca pozitia dumneatale ca, neprofesinista, trebuie interpretata in alt mod ...!?! ... Apropo ... masina argintie cu care circulati din cand in cand, nu este cumva a domnului avocat al partii vatamate, doseanu..??????????????
Postat 20 Septembrie 2011, 21:14 de anonim
LECITINA PT JUDECATORI SI PROCURORI
Ce interesant ca au uitat sa mai ia o masura preventiva fata de judokani . Un om simplu de pe strada sta la puscarie ani de zile si nu uita nimeni sa-l tina in detentie . Nu inteleg ce s-a intamplat cu judecatorul Filimon despre care nu s-a auzit decat de bine pana acum . La fel nu stiu ce s-a intamplat cu judecatoarea Cuc care urmeaza sa-i judece pe cei doi . A uitat si ea ca sunt periculosi ?. Nici de ea nu s-a auzit nimic rau pana acum . Cine dezleaga enigma ? Mai bine i-ar achita la primul termen ca au imunitate de betivani cei doi criminali . Daca ar fi fost copilul unuia dintre judecatori oare uita cineva sa le stabileasca niste restrictii .
Postat 20 Septembrie 2011, 16:57 de INJUSTITIE
ce justitie, unde traiti!
federatia de judo face banii de pe ei si daca vrei as sti in spate e cine altul decat Vizru deci capatana sparat si scalv sa bagi abnii la altii in buzunar:)) ce vaiata de ratati pentru o gaurica , asa sa faceti toti sa va dati in cap cand apare femeia in public, stiti voi care cap.
Postat 20 Septembrie 2011, 15:49 de auras
HALAL TARA
CE TARA E ACEASTA??? ADICA APLICI O BATAIE SORA CU MOARTEA SI ESTI LIBER, BA MAI MULT ESTI LASAT SA TE BATI IN CONTINUARE....SPERAM CA LA PROCES SE VA INTOARCE DREPTATEA....CE TARA CE OAMENII. Acest judecator si acest procuror ar trebuii sa fie arestati la randul lor pentru MITA luata ca sa ii elibereze pe cei 2. Iar Federatia Romana de Judo desfiintata...nu e corect niste alcooloci lasati sa bea, sa faca ce au facut acestia, asta e exemplu de SPORTIV??!??
Postat 20 Septembrie 2011, 15:00 de Ionut
nu asa ne invata POLITIA
stati si luati ca vorba vine te chinui tu pe urma o viata intreaga, fraier ai fost ca ai capatat pumni, serios de ce nu le ai data si tu sa le dovedesty ca erai mai bun ca ei , la unul ii scoteai ficatul si la unul jugulara si gata, faci puscarie dar esti sanatos, nu bolnav, o sa i arunce bani de nimic si oricum ii va ucide, cineva ii va ucide oricum pentru ca sunt violenti si abuzeaza de altii.
Postat 20 Septembrie 2011, 14:10 de ha, ha, ha
Doamne!
unde traim in codru!! ce sportivi sunt astai care se bat pentru mate :)) ce ma apuca rasul multa minte ne lipseste, o luam razna zi de zi.
Postat 20 Septembrie 2011, 13:54 de auzi sportivi
Articol mincinos
Articol mincinos, la fel ca cel care l-a scris.
Postat 20 Septembrie 2011, 11:59 de Soani
titlu
camerele de luat vederi din centrul istoric nu vad pana la iesirea din escape???? nu se poate.... update: sau de la bancile care sunt pe acolo pe traian mosoiu? politia are dreptul sa le cere...
Postat 20 Septembrie 2011, 11:41 de nume
titlu
camerele de luat vederi din centrul istoric nu vad pana la iesirea din escape???? nu se poate....
Postat 20 Septembrie 2011, 11:39 de nume
nu va mai isroti pentru un sistem prost
mai bine in puscarie decat MORT in viata
Postat 20 Septembrie 2011, 09:27 de traian
nu va mai isroti pentru un sistem prost
legea e OARBA , nu mai credeti in ea , nu merita sa va irositi sanatate pe ceva ce nu EXISTA, singurul care e exista e D-zeu, fiecare sa si apere viata nu sa asculte o lege oarba,ochi pentru ochi , dinte pentru dinte.IMI dai un pum te bag la morga si fac puscarie ORICAND dar nu devin o leguma.
Postat 20 Septembrie 2011, 09:26 de traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON