URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2020, 11:26

Spitalul Municipal din Oradea a externat primii pacienţi cu Covid asimptomatici sau cu semne uşoare şi ameliorate ale bolii

Spitalul Municipal din Oradea a externat primii pacienţi cu Covid asimptomatici sau cu semne uşoare şi ameliorate ale bolii foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medicii din Spitalul Municipal au început să „elibereze” pacienţii confirmaţi cu Covid, dar asimptomatici ori cu simptome uşoare şi ameliorate, fără febră. Pentru că în ultimele 24 de ore nu au mai fost diagnosticaţi alţi bihoreni cu coronavirus, conducerea spitalului speră că de săptămâna viitoare va putea muta pacienţii cu Covid în vechea secţie de Boli Infecţioase şi va reprimi pacienţii obişnuiţi.

Externări mai rapide

„În baza Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1837/2020, care schimbă procedurile în abordarea cazurilor Covid, miercuri am externat 5 pacienţi confirmaţi cu coronavirus pentru care nu s-a mai pus condiţia negativării testelor de control”, a declarat joi, pentru BIHOREANUL, dr. Ovidiu Burtă, directorul Spitalului Municipal din Oradea.

Ordinul nr. 1837/2020 al ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, prevede reguli mai relaxate pentru externarea pacienţilor asimptomatici sau cu simptome uşoare. Astfel, asimptomaticii pot fi externaţi după 10 zile de la primul test pozitiv, chiar dacă un test de control ulterior arată că sunt în continuare pozitivi, cu condiţia izolării la domiciliu până la împlinirea a 14 zile, cât durează perioada de izolare. În ce priveşte pacienţii asimptomatici care sunt negativi la testul de control, aceştia pot fi externaţi după 10 zile fără a mai fi obligaţi să se izoleze la domiciliu. În ce priveşte pacienţii cu simptome uşoare, spializarea trebuie să dureze cel puţin 14 zile, și nu trebuie să aibă febră cel puţin 72 ore consecutiv, iar simptomatologia să fie ameliorată.

În noile condiţii, directorul medical al Spitalului Municipal speră ca numărul de pacienţi cu Covid să scadă sub 50 până săptămâna viitoare, aşa încât secţia de Boli Infecţioase să fie mutată în vechea locaţie din strada Republicii (vizavi de magazinul Crişul), iar în clădirea din Rogerius, cu 450 paturi, să poată fi reprimiţi, după igienizare, pacienţii obişnuiţi.

Joi dimineaţă, în Spitalul Municipal din Oradea mai erau internate 89 de persoane, din care doar 62 cazuri active.

Fără cazuri noi

Optimismul directorului medical al Spitalului Municipal vine în contextul în care în urma testelor efectuate în laboratorul acestei unităţi şi în cel al Spitalului Judeţean în ultimele 24 de ore nu au mai fost depistate şi alte persoane infectate cu coronavirus în Bihor.

Potrivit surselor medicale ale BIHOREANULUI, în cursul zilei de miercuri au fost făcute în cele două laboratoare 232 teste (131 la Municipal şi 101 la Judeţean, ceea ce a ridicat totalul analizelor procesate în Oradea la 20.741). Pentru că nu a fost descoperit nici un caz nou, bilanţul infectărilor a rămas la 668 în total, de la începutul crizei sanitare.

În ce priveşte numărul pacienţilor consideraţi vindecaţi, acesta a ajuns la 584, iar rata de vindecare, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, la 87,56% din totalul persoanelor confirmate cu Covid în judeţ.

Statistica privind decesele a rămas neschimbată din 30 mai, oficial fiind înregistrate 22 decese (din care unul a fost raportat eronat în Bihor).

Pe de altă parte, DSP Bihor a comunicat că joi dimineaţă, în centrul de carantină din Pădurea Neagră, erau 7 persoane, la fel ca în prima zi a săptămânii.

În cursul zilei precedente, poliţiştii bihoreni au verificat 847 persoane aflate în izolare la domiciliu, pentru nerespectarea acestei obligaţii aplicând o amendă în valoare de 1.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON