URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
05 Decembrie 2018, 16:15

Specialiştii în sănătate publică avertizează: În Bihor se înmulţesc cazurile de infecţii acute ale căilor respiratorii

Specialiştii în sănătate publică avertizează: În Bihor se înmulţesc cazurile de infecţii acute ale căilor respiratorii sursa foto: www.radioiasi.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evoluţia numărului îmbolnăvirilor prin infecţii acute respiratorii la populaţia judeţului Bihor se află la limita superioară a intervalului de valori specific sezonului (aşteptat), arată Direcţia de Sănătate Publică Bihor, printr-un comunicat emis miercuri.

Dublu faţă de anul trecut

Potrivit acestuia, la Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor  au fost raportate pentru săptămâna trecută (26 noiembrie – 2 decembrie) nu mai puţin de 4.469 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, în scădere faţă de săptămâna precedentă (când au fost 5.612 cazuri), dar mai mult decât dublu comparativ cu săptămâna similară din sezonul anterior (în ultima săptămână a lunii noiembrie a anului trecut fiind înregistrate 2.717 cazuri raportate).

Din cele 4.469 cazuri existente săptămâna trecută, au necesitat internare 65 cazuri.

Numărul pneumoniilor şi bronhopneumoniilor a ajuns la 769, în scădere faţă de săptămâna precedentă (în a trei săptămână a lunii trecute fiind 1.124 cazuri), această valoare fiind mai mare faţă de cea din săptămâna similară din sezonul anterior (627 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2017-2018). Din cele 769 cazuri de pneumonii şi bronhopneumonii au necesitat internarea 153 cazuri.

Pe de altă parte, DSP arată că din cele 18.820 doze de vaccin antigripal primite în Bihor de la Ministerul Sănătăţii în acest sezon, conform raportărilor din data de 4 decembrie, au fost administrate 18.012 doze la grupele populaţionale cu risc, iar 808 doze de vaccin gripal mai sunt în stoc la medicii de familie. 

Până în prezent, în acest sezon nu s-a semnalat în Bihor niciun caz de gripă.

Cum vă feriţi de îmbolnăvire

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor recomandă populaţiei respectarea măsurilor pentru prevenirea infecţiilor acute ale căilor respiratorii, între care cele mai importante sunt optimizarea regimului de viaţă şi de activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola).

De asemenea, medicii recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (la locul de muncă, în şcoli, unităţi de alimentaţie publică), folosirea batistelor în caz de strănut (preferabil de unică folosinţă, care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant, iar după folosire trebuie aruncate la coşul de gunoi), vaccinarea antigripală şi evitarea aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole şi alte spaţii închise), deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate, care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală.

La primele semne de boală (febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât) se recomandă apelarea medicului de familie şi eventual programarea la consultaţie, iar în caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 pentru a solicita asistenţă medicală sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON