URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 12 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iunie 2017, 16:40

SoNoRo la Conac: Concerte de muzică clasică în Cetatea Oradea şi Conacul Komaromi

SoNoRo la Conac: Concerte de muzică clasică în Cetatea Oradea şi Conacul Komaromi (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul SoNoRo Conac, iniţiat în 2013 de o asociaţie naţională, va ajunge în luna iunie şi în Bihor. În cadrul acestuia se vor ţine concerte camerale în două monumente importante din judeţ, mai precis Cetatea Oradea şi Conacul Komaromi din satul Otomani, cu lucrări de Beethoven şi Schubert.

Muzică la conac

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural, au anunţat organizatorii.

În luna iunie a acestui an, primele concerte din cadrul proiectului vor avea loc la Cetatea Oradea şi la Conacul Komaromi din satul Otomani. În cadrul concertelor, partituri de Franz Schubert, Ludwing van Beethoven şi  Ernst von Dohnanyi vor fi interpretate de artiştii Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Leo Schmidt (violoncel).

Acces gratuit, dar cu rezervare

Pe 6 iunie, de la ora 20.00, va avea loc primul concert la Cetatea Oradea, cea mai bine păstrată cetate în stil renascentist italian din Europa Centrală, fiind înălţată între anii 1570-1618, de arhitecţi italieni renumiţi. Intrarea va fi gratuită. 

Concertele vor continua pe 7 iunie, ora 18:00, la Conacul Komaromi, din Otomani, comuna Sălacea, construit la începutul secolului XVII, la ordinul nobilului maghiar Komaromi, nepotul preotului protestant cunoscut şi ca traducător al Bibliei, Komaromi Gyorgy. Aici, spectacolul va fi urmat de un cocktail. Accesul este gratuit şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

În cadrul proiectului SoNoRo s-au ţinut concerte în Castelul Bran, Conacul Petre P. Carp, de la Ţibăneşti, Palatul Teleki, de la Gorneşti, Conacul Udrişte-Năsturel, de la Hereşti, precum şi în Casa de Oaspeţi din România a Prinţului de Wales şi Cetatea Făgăraş.

Anul acesta, după popasul în Bihor, concertele din cadrul SoNoRo conac vor continua în clădiri de patrimoniu precum Muzeul Enescu, Tescani, judeţul Bacău (10 iunie 2017), şi Castelul Sturdza din Miclăuşeni, Iaşi (11 iunie 2017).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON