URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Aprilie 2024, 18:01

Sondaj la 20 de ani de când România este membră NATO: 44% dintre români ar vrea armată obligatorie

Sondaj la 20 de ani de când România este membră NATO: 44% dintre români ar vrea armată obligatorie sursa foto: www.caleaeuropeana.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un sondaj realizat de IRES cu ocazia împlinirii a 20 de când la sediul NATO din Bruxelles s-a consumat ceremonia ridicării drapelului României surprinde percepțiile românilor față de alianța nord-atlantică și atitudinile lor cu privire la climatul din regiune în contextul războiului din Ucraina.

Potrivit studiului, NATO se bucură de notorietate și apreciere în România, deși, paradoxal, interesul pe temă al românilor este scăzut. Totodată, românii nu se bucură să cheltuiască mai mulți bani pentru propria apărare, fiind convinși, pe de altă parte, că NATO va apăra, la nevoie, România.

Potrivit studiului publicat de spotmedia.ro, principalele concluzii ale acestuia sunt că:

- NATO se bucură de notorietate ridicată în România, dar tematica NATO este de interes relativ scăzut pentru români. Unul din doi români se declară informat despre activitatea NATO, dar în realitate există un deficit de informare major în această direcție.

- Prezența României în NATO este percepută de români ca fiind  o decizie corectă și benefică, țara fiind mai bine apărată în calitatea sa de aliat NATO, cu o armată mai bine pregătită și mai bine dotată.

- Printre minusurile apartenenței la NATO se menționează parțial deteriorarea relației cu Rusia și nevoia de a cheltui mai mulți bani pentru apărare, dar participarea militarilor români în teatrele de operații ale alianței este văzută mai degrabă ca un avantaj decât un dezavantaj.

Românii sunt convinși majoritar că art. 5 va funcționa în cazul în care România va fi atacată, deși 14% dintre respondenți au rezerve că principiul Toți pentru unul, unul pentru toți va funcționa în cazul României.

- Situația este relativ similară și în cazul în care România ar fi solicitată să intervină pentru o altă țară NATO, proporția scepticilor crescând spre aproape 30%.

- Românii sunt îngrijorați cu privire la posibilitatea declanșării unui război în regiune este prezentă în rândul românilor, dar totuși mai mult de jumătate dintre români susțin implicarea României în eventualitatea unui conflict NATO-Rusia.

- 44% dintre respondenți cred că armata obligatorie ar fi soluția mai bună.

- 38% dintre bărbați spun că s-ar înrola ca voluntar sau rezervist (după caz) pentru a-și apăra țara în caz de război

- 64% se declară în favoarea primirii Ucrainei în NATO

Întrebați care sunt aspectele care îi îngrijorează în prezent, românii le menționează, în primul rând, pe cele care au legătură cu viața lor de zi cu zi: costul vieții (27%), sărăcia (18%), implicarea României într-un război (13%), criza economică (9%), lipsa locurilor de muncă (8%), instabilitatea politică (6%), dezinformarea și propagarea informațiilor false (5%) și inechitatea din societatea românească (5%).

Citiți mai mult pe SpotMedia.ro!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
am ajuns si noi ca nemtii si verzii din UE
apreciem NATO, dar vrem doar ca americanii sa ne apere, fa nu contribuim, sa nu ne antrenam soldatii, sa nu ii trimitem impreuna cu aliatii, doar aliatii sa moara ptr noi, doar americanii sa dea bani la armata sa ne cumpere noua rachete, dar noi nu ajungem la obligatia de 2% din PIB ptr aparare. Bine ca macar apreciem, pacat ca nu suntem responsabili si sa ne facem partea noastra...
Postat 02 Aprilie 2024, 20:23 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON