URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
02 Aprilie 2024, 18:01

Sondaj la 20 de ani de când România este membră NATO: 44% dintre români ar vrea armată obligatorie

Sondaj la 20 de ani de când România este membră NATO: 44% dintre români ar vrea armată obligatorie sursa foto: www.caleaeuropeana.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un sondaj realizat de IRES cu ocazia împlinirii a 20 de când la sediul NATO din Bruxelles s-a consumat ceremonia ridicării drapelului României surprinde percepțiile românilor față de alianța nord-atlantică și atitudinile lor cu privire la climatul din regiune în contextul războiului din Ucraina.

Potrivit studiului, NATO se bucură de notorietate și apreciere în România, deși, paradoxal, interesul pe temă al românilor este scăzut. Totodată, românii nu se bucură să cheltuiască mai mulți bani pentru propria apărare, fiind convinși, pe de altă parte, că NATO va apăra, la nevoie, România.

Potrivit studiului publicat de spotmedia.ro, principalele concluzii ale acestuia sunt că:

- NATO se bucură de notorietate ridicată în România, dar tematica NATO este de interes relativ scăzut pentru români. Unul din doi români se declară informat despre activitatea NATO, dar în realitate există un deficit de informare major în această direcție.

- Prezența României în NATO este percepută de români ca fiind  o decizie corectă și benefică, țara fiind mai bine apărată în calitatea sa de aliat NATO, cu o armată mai bine pregătită și mai bine dotată.

- Printre minusurile apartenenței la NATO se menționează parțial deteriorarea relației cu Rusia și nevoia de a cheltui mai mulți bani pentru apărare, dar participarea militarilor români în teatrele de operații ale alianței este văzută mai degrabă ca un avantaj decât un dezavantaj.

Românii sunt convinși majoritar că art. 5 va funcționa în cazul în care România va fi atacată, deși 14% dintre respondenți au rezerve că principiul Toți pentru unul, unul pentru toți va funcționa în cazul României.

- Situația este relativ similară și în cazul în care România ar fi solicitată să intervină pentru o altă țară NATO, proporția scepticilor crescând spre aproape 30%.

- Românii sunt îngrijorați cu privire la posibilitatea declanșării unui război în regiune este prezentă în rândul românilor, dar totuși mai mult de jumătate dintre români susțin implicarea României în eventualitatea unui conflict NATO-Rusia.

- 44% dintre respondenți cred că armata obligatorie ar fi soluția mai bună.

- 38% dintre bărbați spun că s-ar înrola ca voluntar sau rezervist (după caz) pentru a-și apăra țara în caz de război

- 64% se declară în favoarea primirii Ucrainei în NATO

Întrebați care sunt aspectele care îi îngrijorează în prezent, românii le menționează, în primul rând, pe cele care au legătură cu viața lor de zi cu zi: costul vieții (27%), sărăcia (18%), implicarea României într-un război (13%), criza economică (9%), lipsa locurilor de muncă (8%), instabilitatea politică (6%), dezinformarea și propagarea informațiilor false (5%) și inechitatea din societatea românească (5%).

Citiți mai mult pe SpotMedia.ro!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
am ajuns si noi ca nemtii si verzii din UE
apreciem NATO, dar vrem doar ca americanii sa ne apere, fa nu contribuim, sa nu ne antrenam soldatii, sa nu ii trimitem impreuna cu aliatii, doar aliatii sa moara ptr noi, doar americanii sa dea bani la armata sa ne cumpere noua rachete, dar noi nu ajungem la obligatia de 2% din PIB ptr aparare. Bine ca macar apreciem, pacat ca nu suntem responsabili si sa ne facem partea noastra...
Postat 02 Aprilie 2024, 20:23 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON