URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2024, 18:01

Sondaj la 20 de ani de când România este membră NATO: 44% dintre români ar vrea armată obligatorie

Sondaj la 20 de ani de când România este membră NATO: 44% dintre români ar vrea armată obligatorie sursa foto: www.caleaeuropeana.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un sondaj realizat de IRES cu ocazia împlinirii a 20 de când la sediul NATO din Bruxelles s-a consumat ceremonia ridicării drapelului României surprinde percepțiile românilor față de alianța nord-atlantică și atitudinile lor cu privire la climatul din regiune în contextul războiului din Ucraina.

Potrivit studiului, NATO se bucură de notorietate și apreciere în România, deși, paradoxal, interesul pe temă al românilor este scăzut. Totodată, românii nu se bucură să cheltuiască mai mulți bani pentru propria apărare, fiind convinși, pe de altă parte, că NATO va apăra, la nevoie, România.

Potrivit studiului publicat de spotmedia.ro, principalele concluzii ale acestuia sunt că:

- NATO se bucură de notorietate ridicată în România, dar tematica NATO este de interes relativ scăzut pentru români. Unul din doi români se declară informat despre activitatea NATO, dar în realitate există un deficit de informare major în această direcție.

- Prezența României în NATO este percepută de români ca fiind  o decizie corectă și benefică, țara fiind mai bine apărată în calitatea sa de aliat NATO, cu o armată mai bine pregătită și mai bine dotată.

- Printre minusurile apartenenței la NATO se menționează parțial deteriorarea relației cu Rusia și nevoia de a cheltui mai mulți bani pentru apărare, dar participarea militarilor români în teatrele de operații ale alianței este văzută mai degrabă ca un avantaj decât un dezavantaj.

Românii sunt convinși majoritar că art. 5 va funcționa în cazul în care România va fi atacată, deși 14% dintre respondenți au rezerve că principiul Toți pentru unul, unul pentru toți va funcționa în cazul României.

- Situația este relativ similară și în cazul în care România ar fi solicitată să intervină pentru o altă țară NATO, proporția scepticilor crescând spre aproape 30%.

- Românii sunt îngrijorați cu privire la posibilitatea declanșării unui război în regiune este prezentă în rândul românilor, dar totuși mai mult de jumătate dintre români susțin implicarea României în eventualitatea unui conflict NATO-Rusia.

- 44% dintre respondenți cred că armata obligatorie ar fi soluția mai bună.

- 38% dintre bărbați spun că s-ar înrola ca voluntar sau rezervist (după caz) pentru a-și apăra țara în caz de război

- 64% se declară în favoarea primirii Ucrainei în NATO

Întrebați care sunt aspectele care îi îngrijorează în prezent, românii le menționează, în primul rând, pe cele care au legătură cu viața lor de zi cu zi: costul vieții (27%), sărăcia (18%), implicarea României într-un război (13%), criza economică (9%), lipsa locurilor de muncă (8%), instabilitatea politică (6%), dezinformarea și propagarea informațiilor false (5%) și inechitatea din societatea românească (5%).

Citiți mai mult pe SpotMedia.ro!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
am ajuns si noi ca nemtii si verzii din UE
apreciem NATO, dar vrem doar ca americanii sa ne apere, fa nu contribuim, sa nu ne antrenam soldatii, sa nu ii trimitem impreuna cu aliatii, doar aliatii sa moara ptr noi, doar americanii sa dea bani la armata sa ne cumpere noua rachete, dar noi nu ajungem la obligatia de 2% din PIB ptr aparare. Bine ca macar apreciem, pacat ca nu suntem responsabili si sa ne facem partea noastra...
Postat 02 Aprilie 2024, 20:23 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON