A venit și rândul bugetarilor să strângă cureaua! Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri seara, la B1 TV, că Guvernul pregătește trimiterea în șomaj tehnic a angajaților de la stat care nu se află în prima linie a luptei împotriva coronavirusului. Unii bugetari ar putea lucra 15 zile, iar apoi ”să stea acasă pe bani mai puțini” celelalte 15 zile ale lunii.
Nu vor fi vizați de această măsură bugetarii din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Sănătate și asitență socială.
15 zile la lucru, 15 zile acasă
”Pregătim o reglementare în domeniu. Aici, în primul rând, trebuie să vă spun că sunt zone publice, care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcții de sănătate publică, ambulanțe, unități primiri urgențe. Nu putem afecta zona MAI, cu toate efectivele de jandarmi, pompieri, polițiști. De asemenea, nu putem afecta zona militară. Sunt mai greu de afectat zone, cum e zona Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru că ANOFM este implicată direct în procesarea și în acordarea sumelor necesare pentru șomajul tehnic, pentru angajații care beneficiază de șomaj tehnic”, a spus Orban.
Premierul a spus că Guvernul are în vedere un mecanism relativ simplu, în care angajații să fie împărțiți în două părți egale, fiecare parte urmând să poată să mențină funcționalitatea instituției publice.
„Jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75% – restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă”, a declarat șeful Guvernului.
Orban a precizat că măsura este deja gândită și că urmează să fie implementată sub forma unei Ordonanțe de urgență, e aurmând să fie valabilă nu numai pentru administrația centrală, ci și pentru cea locală și instituțiile autonome, arătat el.
În plus, șeful Guvernului a explicat că nu vor fi acordate tichete de masă celor în șomaj tehnic, precizând că dorește ca șomajul tehnic să dureze cât mai puțin și să se încheie cu reîntoarcerea la muncă. ”Dorim ca firmele să își reia activitatea și să cheme oamenii la muncă”, a mai spus premierul.
Șomaj tehnic și în companiile de stat
Ministerul Muncii a pregătit un proiect de act normativ privind șomajul tehnic la stat, a anunțat ministrul Violeta Alexandru. Potrivit acesteia, "acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență". Practic, nu doar instituțiile publice care sunt alimentate cu bani de la buget, ci și entitățile care au propriile venituri și cele care funcțioează ca societăți comerciale vor fi afectate de șomajul tehnic.
“Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază, a scris Violeta Alexandru pe contul său de Facebook.
"Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată. Pentru corectitudine", a mai afirmat ministrul. Aceasta a precizat că într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea și se vede tendința de a se rămâne acasă.
Sporturile nu se primesc acasă
Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat la rândul său duminică seara, la B1 Tv, că sunt discuţii în Guvern şi sunt luate în calcul mai multe scenarii legate de salariaţii bugetari, iar la Ministerul Muncii se lucrează, probabil, la o analiză pe acest subiect.
"Avem discuţii în Guvern şi evident că luăm în calcul mai multe scenarii referitoare şi la personalul bugetar. În primul rând ar trebui să ştiţi că un bugetar când stă acasă nu mai primeşte acele sporuri. Deci cu asta din start este diminuat acel salariu. Avea foarte multe sporuri, spor de antenă, spor de periculozitate. Acelea nu le mai primeşte. Se lucrează probabil la Ministerul Muncii la o analiză pe acest subiect şi sunt convins, am văzut şi o declaraţie a premierului Ludovic Orban, că lucrează la acest lucru. Eu sunt convins că se va ajunge până la urmă la o decizie care se va lua cu privire la acest aspect. Noi am cerut, cel puţin eu, am cerut tuturor din mediul privat o solidaritate şi este normal să existe o solidaritate la nivel naţional a tuturor, în aşa fel încât să trecem cu bine toţi peste această criză", a spus ministrul Economiei la B1TV, întrebat dacă există o strategie cu privire la discrepanţele între privat şi bugetar, astfel încât şi bugetarii să intre în şomaj tehnic sau să primească mai puţini bani.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.