URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2021, 17:21

Şoferii întorşi din Marea Britanie pot să-şi preschimbe permisele de conducere. Vezi ce trebuie să faci!

Şoferii întorşi din Marea Britanie pot să-şi preschimbe permisele de conducere. Vezi ce trebuie să faci! foto generic, ziarulromanesc.de
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şoferii întorşi din Marea Britanie nu mai trebuie să aştepte pentru preschimbarea permiselor obţinute în Marea Britanie, cu alte româneşti! Începând de această săptămână, cererile lor vor fi rezolvate în baza unor procedurii tranzitorii până la încheierea unor acorduri bilaterale între cele două state.

Soluţia a fost adoptată la câteva zile după ce BIHOREANUL a dezvăluit că zeci de astfel de solicitări din Bihor zac nerezolvate. Situaţia este similară în toată ţara şi, potrivit surselor ziarului, verificările se vor face de către funcţionarii Direcţiilor Regim Permise pe platforma online a Agenţiei britanice pentru licenţierea şoferilor şi vehiculelor (DVLA), unde se află datele tuturor şoferilor şi ale vehiculelor înmatriculate.

"Accesul în acea bază de date se face de către proprietarul maşinii sau al permisului de conducere. Se introduce seria şi numărul permisului, numărul de asigurare medicală, adresa de domiciliu din Marea Britanie. Aplicaţia generează un cod pe care urmează să-l prezint la Direcţia Regim Permise, ca ei să poată verifica permisul prezentat spre preschimbare", a explicat şi unul dintre bihorenii aflaţi în această situaţie, Florin Dumea. 

BIHOREANUL a dezvăluit săptămâna trecută faptul că 34 de bihoreni întorşi din Marea Britanie aşteaptă de mai bine de o lună să-şi preschimbe permisul de conducere din Marea Britanie, cu altele româneşti, reprezentanţii Direcţiei Regim Permise pretinzând că nu pot verifica documentele originale şi nici cazierul rutier al solicitanţilor din cauza Brexit-ului, care a întrerupt temporar căile de comunicare între cele două state, prin lipsa unor acorduri bilaterale. 

Cu aceeaşi problemă se confruntau şi 10 cetăţeni din judeţul Alba, întorşi din Marea Britanie, după cum arătat Alba24.ro, precizând că nici aceştia nu îşi pot preschimba permisele de conducere. Motivele? Aceleaşi: autorităţile române nu mai pot verifica documentele originale şi nici cazierul rutier al solicitanţilor din cauza Brexit-ului.

Până anul trecut, procedura era simplă, verificările fiind făcute prin canalele de comunicare stabilite la nivelul Uniunii Europene. După ieşirea Marii Britanii din UE, însă, procedurile comunitare nu mai sunt valabile, iar între cele două state nu există încă acorduri care să permită reglementarea situaţiei.

Tot BIHOREANUL a aflat că, în loc să găsească o rezolvare, chiar şi temporară, oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor au transmis în teritoriu o dispoziţie prin care le cer funcţionarilor de la Direcţiile Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor să preia dosarele, dar să "îi informeze" pe solicitanţi "despre posibilitatea creşterii perioadei de eliberare a noului permis de conducere în funcţie de durata verificărilor".

Abia după ce problema a ajuns subiect de presă, reprezentanţii  Ministerului Administraţiei şi Internelor au decis să apeleze la verificarea online a permiselor de conducere englezeşti, pe aplicaţia guvernamentală a Marii Britanii.

UPDATE. Procedura de preschimbare a permiselor eliberate în Marea Britanie nu prevede vreun termen de soluţionare a cererilor, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bihor, Ligia Oala, însă termenul general prevăzut de lege pentru preschimbarea permiselor este 20 zile, la care se adaugă şi timpul de livrare, prin curier, poştă,  între 5 şi 15 zile. "La Oradea, însă, noile permise se eliberează în maxim 4-5 zile", a spus Ligia Oala.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Intrebare
Numele meu este Roșca Mircea-Iulian,sunt în aceeași situație,am depus pentru preschimbare permis de conducere din Marea Britanie în permis Românesc pe data de 01/02/2021 cu numărul 213964,locuiesc în București,astăzi 17/02/2021 am depus și codul de verificare,citind noaptea trecută acest reportaj,de aici am aflat,întrebarea mea este:Știe cineva ce termen exista pentru preschimbarea permisului acum?,după ce am depus și codul de verificare, pentru că doamna polițist care mi a luat în primire codul de verificare,mi a raspuns,ca se ocupa doar cu depunerile,nu si cu procesarea permiselor,este foarte important pentru mine daca puteti sa mi dati un raspuns,sunt sofer profesionist si fara permis,nu pot pleca la munca international,va multumesc!
Postat 17 Februarie 2021, 10:19 de rosca-mircea-iulian
raspuns
Procedura pentru permisele englezeşti nu prevede un termen de soluţionare. Termenul general prevăzut de lege pentru preschimbarea permiselor este 20 zile. La asta se adaugă şi livrarea (prin curier, poştă) între 5 şi 15 zile. La Oradea noile permise se eliberează în maxim 4-5 zile, conform celor comunicate de Prefectură
Postat 17 Februarie 2021, 12:57 de Moderator
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON