URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Februarie 2021, 09:55

Bihorenii întorşi din Marea Britanie au rămas fără permise de conducere. Nu le pot preschimba, pe motiv de... Brexit

Bihorenii întorşi din Marea Britanie au rămas fără permise de conducere. Nu le pot preschimba, pe motiv de... Brexit foto generic: stiripiatraneamt.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de 34 de bihoreni întorşi din Marea Britanie aşteaptă de mai bine de o lună să-şi preschimbe permisul de conducere din Marea Britanie, cu altele româneşti.

Reprezentanţii Direcţiei Regim Permise ridică din umeri şi spun că nu pot verifica documentele originale şi nici cazierul rutier al solicitanţilor din cauza Brexit-ului, care a întrerupt temporar căile de comunicare între cele două state, prin lipsa unor acorduri bilaterale. Situaţia e valabilă în plan naţional.

Din şofer, pasager

Orădeanul Florin Dumea s-a întors în ţară anul trecut, după 20 ani petrecuţi în Anglia. Când a plecat, avea permis de conducere pe care l-a înlocuit acolo cu unul emis în Marea Britanie, iar acum, când a revenit în România, a cerut să i se preschimbe documentul englezesc cu un permis de conducere românesc.

"Am depus o solicitare pe 18 ianuarie. Pe 24 ianuarie îmi expira permisul de conducere emis în Marea Britanie. Înţeleg că, în astfel de cazuri, autorităţile cer şi primesc de la cele din Marea Britanie un fel de aprobare, în care se arată că nu mi s-a ridicat permisul acolo. Nu au făcut-o nici până azi, cererea mea zace acolo, la fel ca alte zeci. Am fost în audienţe, inclusiv la Prefectură. Nu mi se eliberează nici măcar o dovadă, să pot conduce în perioada aceasta", spune Dumea.

Informaţii online

Problema orădeanului este cu atât mai gravă cu cât are un copil bolnav, care necesită o intervenţie chirurgicală dificilă în străinătate şi, implicit, drumuri de făcut. "Toată lumea spune doar că problema este generală, că în toată ţara e la fel, şi nu există deocamdată nicio soluţie. Ar putea dura chiar şi o jumătate de an, timp în care eu sunt privat de un drept al meu", spune Dumea, explicând că, de fapt, verificările s-ar putea face online, în mai puţin de 5 minute.

"Autorităţile din Marea Britanie au o platformă online, unde se pot verifica toate permisele de conducere, cazierul rutier al persoanelor, chiar şi maşinile. Nu înţeleg de ce nu se poate verifica acolo, de ce trebuie acorduri internaţionale dacă acea platformă e publică şi accesibilă din orice colţ al lumii", zice el.

Soluţia găsită de orădean? Ca să se poată urca la volan, Dumea a decis să se întoarcă în Anglia şi să-şi reînnoiască permisul englezesc. "Dacă se rezolvă situaţia în România, voi face o nouă cerere de preschimbare. Până atunci, voi conduce cu permisul britanic", spune el.

Dispoziţie: să aştepte!

Situaţia nu este, însă, singulară. Doar în Bihor sunt 34 de cereri de preschimbare a unor permise de conducere emise în Marea Britanie, cu altele româneşti, iar dosarele zac în nelucrare. 

Cu aceeași problemă se confruntă și 10 cetățeni din județul Alba, întorşi din Marea Britanie, după cum arată Alba24.ro, precizând că nici aceștia nu își pot preschimba permisele de conducere. Motivele? Aceleași: autoritățile române nu mai pot verifica documentele originale şi nici cazierul rutier al solicitanţilor din cauza Brexit-ului.

Până anul trecut, procedura era simplă, verificările fiind făcute prin canalele de comunicare stabilite la nivelul Uniunii Europene. După ieşirea Marii Britanii din UE, însă, procedurile comunitare nu mai sunt valabile, iar între cele două state nu există încă acorduri care să permită reglementarea situaţiei.

În loc să găsească o rezolvare, chiar şi temporară, oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor au transmis în teritoriu o dispoziţie prin care le cer funcţionarilor de la Direcţiile Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor să preia dosarele, dar să "îi informeze" pe solicitanţi "despre posibilitatea creşterii perioadei de eliberare a noului permis de conducere în funcţie de durata verificărilor".

Presiuni la Bucureşti

Contactacţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Prefecturii Bihor susţin că, la presiunea şoferilor "traşi pe dreapta" de Brexit, au făcut deja mai multe demersuri la Bucureşti, pentru a solicita găsirea unei soluţii, chiar şi temporare.

"S-au făcut mai multe adrese la Bucureşti, la Direcţia Generală pentru Relaţiile cu Instituţiile Prefectului, la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Problema este generală, la nivelul întregii ţări, se fac demersuri deja pentru reglementarea situaţiei. Dar sunt de durată", spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ligia Oala. 

Până atunci, dacă nu vor să aştepte, şoferii cărora le-au expirat permisele de conducere britanice au două variante: ori se întorc în Anglia, la fel ca Florin Dumea, să le reînnoiască pe cele obţinute acolo, ori se înscriu la şcoala de şoferi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Autoritățile românești ... când își arată prostia, se înscriu în topul mondial al proștilor !?!
Nu se pot prescrie permisele emise în Marea Britanie (Londra) ... dar se pot prescrie cele obținute în Congo (Brazaville), de niște studenți rătăciți prin Oradea !?!
Postat 11 Februarie 2021, 11:23 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON