URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2024, 11:53

Șoferii fără RCA riscă amenzi de 15 ori mai mari, iar dacă sunt prinși în trafic li se pot reține plăcuțele de înmatriculare și talonul

Șoferii fără RCA riscă amenzi de 15 ori mai mari, iar dacă sunt prinși în trafic li se pot reține plăcuțele de înmatriculare și talonul foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șoferii care circulă fără RCA și cei care nu-și imobilizează mașina într-un spațiu privat ori circulă cu asigurarea suspendată vor fi pasibili de amenzi de până la 15.000 lei, în funcție de tipul de autovehicul, potrivit unor modificări adoptate luni de Senat la legea privind asigurările RCA. Adică, de 15 ori mai mult față de minimumul de acum.

În prezent, aceste amenzi sunt cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.

Mașina trebuie scoasă de pe domeniul public

Potrivit unei sinteze publicate de hotnews.ro, asiguratul va putea solicita în scris asiguratorului RCA suspendarea voluntară a efectelor contractului de asigurare încheiat pentru o perioadă de valabilitate de 6 sau 12 luni, numai în perioada prevăzută în contractul inițial, menționând data de începere și de încheiere a suspendării.

Perioada de suspendare este de minimum o lună și nu poate depăși perioada dintre data suspendării și data la care contractul RCA încetează.

Asiguratorul prelungește prin emiterea unui act adițional perioada pentru care a preluat răspunderea cu perioada pentru care efectele contractului au fost suspendate.

Pe toată durata suspendării efectelor contractului RCA, asiguratul este obligat să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public, nerespectarea acestei obligații fiind sancționată contravențional.

Amenzile pot fi aplicate atât proprietarului mașinii, cât și deținătorilor mandatați să o conducă, și care trebuie menționați la încheierea asigurării RCA.

Amenzi la lipsa RCA ori încălcarea regulilor la suspendarea asigurării

Șoferii care circulă fără RCA sau care nu respectă obligația de a-și imobiliza mașina într-un spațiu privat ori circulă cu autovehiculul pe perioada cât asigurarea RCA este suspendată vor putea fi sancționati cu următoarele amenzi:

a) în cazul vehiculelor încadrate în categoria autoturismelor – 2.000 lei;

b) în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie – 7.000 lei;

c) în cazul vehiculelor de transport marfă, sau cu altă destinație: (i) având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone – 5.000 lei; (ii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone – 7.000 lei; (iii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone – 15.000 lei;

d) alte vehicule decât cele prevăzute la lit. a) – c) – 1.000 lei.

Amenzile vor putea fi aplicate de către ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției sau de personalul CNAIR care efectuează controale pe reţeaua de drumuri naţionale prin intermediul sistemelor de camere video cu rol de a identifica și înregistra numerele de înmatriculare/înregistrare ale vehiculelor.

În plus, cei care circulă fără RCA sau cu o mașină pentru care asigurarea este suspendată pot fi sancționați și cu reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, de către ofițerii și agenții de Poliție.

Amenda se reduce la jumătate dacă o plătești în maximum 15 zile

Un alt amendament adoptat de Senat prevede că toate aceste amenzi scad la jumătate dacă sunt plătite în maximum 15 zile.

Proiectul de lege adoptat luni de Senat cuprinde și alte modificări majore RCA, precum revizuirea sistemului bonus-malus, introducerea francizei ori plata în rate lunare a primei de asigurare.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și apoi adoptat în procedură de urgență în Camera Deputaților, care este for decizional.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON