URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
26 Martie 2024, 11:53

Șoferii fără RCA riscă amenzi de 15 ori mai mari, iar dacă sunt prinși în trafic li se pot reține plăcuțele de înmatriculare și talonul

Șoferii fără RCA riscă amenzi de 15 ori mai mari, iar dacă sunt prinși în trafic li se pot reține plăcuțele de înmatriculare și talonul foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șoferii care circulă fără RCA și cei care nu-și imobilizează mașina într-un spațiu privat ori circulă cu asigurarea suspendată vor fi pasibili de amenzi de până la 15.000 lei, în funcție de tipul de autovehicul, potrivit unor modificări adoptate luni de Senat la legea privind asigurările RCA. Adică, de 15 ori mai mult față de minimumul de acum.

În prezent, aceste amenzi sunt cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.

Mașina trebuie scoasă de pe domeniul public

Potrivit unei sinteze publicate de hotnews.ro, asiguratul va putea solicita în scris asiguratorului RCA suspendarea voluntară a efectelor contractului de asigurare încheiat pentru o perioadă de valabilitate de 6 sau 12 luni, numai în perioada prevăzută în contractul inițial, menționând data de începere și de încheiere a suspendării.

Perioada de suspendare este de minimum o lună și nu poate depăși perioada dintre data suspendării și data la care contractul RCA încetează.

Asiguratorul prelungește prin emiterea unui act adițional perioada pentru care a preluat răspunderea cu perioada pentru care efectele contractului au fost suspendate.

Pe toată durata suspendării efectelor contractului RCA, asiguratul este obligat să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public, nerespectarea acestei obligații fiind sancționată contravențional.

Amenzile pot fi aplicate atât proprietarului mașinii, cât și deținătorilor mandatați să o conducă, și care trebuie menționați la încheierea asigurării RCA.

Amenzi la lipsa RCA ori încălcarea regulilor la suspendarea asigurării

Șoferii care circulă fără RCA sau care nu respectă obligația de a-și imobiliza mașina într-un spațiu privat ori circulă cu autovehiculul pe perioada cât asigurarea RCA este suspendată vor putea fi sancționati cu următoarele amenzi:

a) în cazul vehiculelor încadrate în categoria autoturismelor – 2.000 lei;

b) în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie – 7.000 lei;

c) în cazul vehiculelor de transport marfă, sau cu altă destinație: (i) având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone – 5.000 lei; (ii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone – 7.000 lei; (iii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone – 15.000 lei;

d) alte vehicule decât cele prevăzute la lit. a) – c) – 1.000 lei.

Amenzile vor putea fi aplicate de către ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției sau de personalul CNAIR care efectuează controale pe reţeaua de drumuri naţionale prin intermediul sistemelor de camere video cu rol de a identifica și înregistra numerele de înmatriculare/înregistrare ale vehiculelor.

În plus, cei care circulă fără RCA sau cu o mașină pentru care asigurarea este suspendată pot fi sancționați și cu reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, de către ofițerii și agenții de Poliție.

Amenda se reduce la jumătate dacă o plătești în maximum 15 zile

Un alt amendament adoptat de Senat prevede că toate aceste amenzi scad la jumătate dacă sunt plătite în maximum 15 zile.

Proiectul de lege adoptat luni de Senat cuprinde și alte modificări majore RCA, precum revizuirea sistemului bonus-malus, introducerea francizei ori plata în rate lunare a primei de asigurare.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și apoi adoptat în procedură de urgență în Camera Deputaților, care este for decizional.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON