URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Noiembrie 2018, 19:19

Şoferii care au deja un autovehicul vor putea şi ei să îşi cumpere o maşină electrică prin programul "Prima maşină"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit unui proiect de act normativ care modifică programul "Prima maşină", şoferii care au deja un autovehicul vor putea şi ei să îşi cumpere o maşină electrică cu sprijinul statului.

Programul prima maşină... şi pentru a doua

Potrivit Mediafax, persoanele fizice vor putea achiziţiona un autovehicul nou hibrid, cu cel puţin două convertoare de energie diferite şi două sisteme de stocare de energie montate pe vehicul pentru a-i asigura propulsia, prin programul "Prima Maşină", conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) care a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) joi, 1 noiembrie, pentru consultare publică.

Adoptat prin OUG nr. 66/2014, programul "Prima Maşină" vizează stimularea cumpărării de autoturisme noi, având ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia unui autoturism nou prin contractarea de credite garantate de stat.

Programul este deschis persoanelor de peste 18 ani, care nu înregistrează obligaţii de plată restante la bugetul general consolidat şi restanţe la plata altor credite bancare. Astfel, propunerile de modificare vizează posibilitatea achiziţionării de către persoanele fizice a unui autovehicul nou de la companiile din domeniu, chiar dacă deţin unul deja.

Autovehicule nepoluante...

Modificările aduse programului "Prima maşină" mai prevăd posibilitea achiziţei unui autovehicul electric hibrid, respectiv autovehiculul hibrid, care poate avea o cantitate de emisii generată de maximum 70g CO2/km NEDC, în regim de funcţionare mixt.

La fel, pot fi achiziţionate autovehicule pur electrice de orice tip - autoturism, autoutilitară uşoară, autospecială sau autospecializată uşoară sau cvadriciclu, care este clasificat ca vehicul cu emisii poluante zero.

... dar scumpe

În ceea ce priveşte costurile unei astfel de achiziţii pentru automobilele hibrid, preţul maxim este de 100.000 lei + TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minimum 25%.

Pentru automobilele care au componentă electrică, preţul de achiziţie de maxim poate fi de 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minim 30%

De asemenea, autoturismele clasice cu motor de ardere internă care îndeplinesc normele Euro 6 pot fi achiziţionate în limita unui preţ de 50.000 lei + TVA, pentru care trebuie să achite un avans de 5%.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice, preţurile au fost calculate în funcţie de preţurile dealerilor auto şi de prevederile din Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001, potrivit cărora autorităţile şi instituţiile publice pot achiziţiona autoturisme al căror preţ nu poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 35.000 euro inclusiv TVA, dacă sunt nepoluante.

Proiectul de act normativ mai prevede acceptarea ecobonusurilor şi ecotichetelor acordate în cadrul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus pentru achitarea avansului minim obligatoriu.

Garanţia statului va fi de maximum 50% din finanţarea acordată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON