URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Octombrie 2018, 17:20

SMURD Bihor şi-a sărbătorit ziua de naştere în Cetatea Oradea: Un sfert de veac, alături de pacienţi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Bihor şi-a sărbătorit ziua de naştere în mijocul orădenilor, în Cetatea Oradea. Serviciul a împlinit 25 de ani chiar de Ziua Oraşului, pe 12 octombrie, dar duminică a ales să sărbătorească şi cu bihorenii.

Activităţi pentru elevi

Evenimentele au început încă de dimineaţă, când orădenii, cu mic cu mare, au putut participa la ateliere de prezentarea a tehnicilor de prim ajutor, pe categorii de vârstă, dar şi la prezentări ale ambulanţelor SMURD, de la autospeciala de descarcerare, până la echipamentele cu care acţionează scafandrii şi chiar autospeciala CBRN (de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară). Cei care au trecut prin Cetate au putut afla ce înseamnă profesia de pompier, dar şi cum se desfăşoară o zi normală la SMURD.

Manifestările au cuprins inclusiv concursuri pentru elevi. "În urma parcurgerii celor opt probe aferente Concursului  Go4Life, pe primele două locuri s-au clasat două echipe din cadrul Liceului Teoretic "Aurel Lazăr", iar locul trei a fost obţinut de echipa Liceului teoretic "Henri Coandă"", a transmis maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie în subordinea căreia funcţionează SMURD.

Amintiri din familie

Activităţile au culminat într-o sală de conferințe a fortăreţei, unde zeci de medici, asistenţi şi paramedici ai SMURD au împărtăşit poveşti, de la înfiinţarea Serviciului în Bihor, până la simple experienţe, care le-au marcat viaţa. În cadrul festivităţii, angajaţii şi colaboratorii SMURD au primit medalii de recunoştinţă.

Moderatorul evenimentului a fost dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor şi al Unităţii de primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Oradea, care le-a dat, pe rând, cuvântul, oaspeţilor, mulţumindu-le tuturor pentru felul în care s-au implicat în activitatea Serviciului.

La eveniment au luat parte, printre alţii, manageri de spitale, reprezentanţi ai Poliţiei şi Ambulanţei, şeful ISU Crişana, colonelul Sorin Caba, cât şi ultimii comandaţi ai ISU - generalii Ioan Baş, Nicodim Oltean şi Adrian Pădureanu. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Aradat, considerat "părintele SMURD", a venit special la Oradea pentru festivitate.

"Cu voi, fără voi, eu îl fac"

Între altele, Arafat a povestit cum a luat naştere SMURD în Bihor, în 1993, sub conducerea generalului Adrian Pădureanu, pe atunci şeful de atunci al Brigăzii de Pompieri Crişana. "Puţină lume ştie cum a pornit SMURD Oradea. A fost o competiţie între doi colonei atunci: unul se numea Micu, la Mureş, şi unul era Pădureanu în Bihor. Când a văzut dl col Pădureanu că la pompierii din Mureş s-a implementat SMURD-ul şi a început să funcţioneze, el n-a mai putut sta liniştit până n-a văzut acelaşi lucru la Oradea. Am venit de mai multe ori la Oradea, le-am spus cam ce trebuie, că trebuie să găsim nişte medici care să accepte, înţelegere, sprijin, şi dl Pădureanu a zis că «se rezolvă, se rezolvă». La un moment dat, ştiu că erau întrebări la nivel de DSP, iar dl Pădureanu a zis: «Cu voi, fără voi, eu îl fac, aşa că hotărâţi-vă, vreţi să fiţi cu noi sau vreţi să facem singuri?»", a rememorat Arafat.

Oradea este, deci, al doilea SMURD înființat în țară, după Târgu Mureș. "Astăzi, este ziua voastră a tuturor şi e o zi importantă pentru toţi. Nu e important cine este primul, e important cine este al doilea după cine este primul, pentru că dă credibilitate că ceea ce a făcut e bine. Aşa că, Oradea, aţi avut o importanţă majoră, pentru că sunteţi cei care aţi avut curajul nebun să mergeţi pe un drum care e bătătorit de unii şi habar nu aveaţi unde va duce", a spus Arafat.

De la ambulanţe lipsă...

Atât el, cât şi alţi vorbitori au povestit greutăţile cu care s-a confruntat SMURD în încercarea de a fiinţa în România, invocând atât lipsa încrederii, în special la momentul implementării sistemului cu paramedici, cât şi lipsa resurselor, în special a echipamentelor.

Unul dintre asistenţii SMURD Bihor a povestit de exemplu cum prima autospecială, primită de la Consiliul Judeţean în 2006, a fost atât de veche încât se vedea drumul prin podea, iar medicii trebuiau să fie atenţi unde aşează pacientul. Un altul şi-a amintit, însă, cât de bine s-a simţit când o orădeancă de 36 de ani care a fost salvată dintr-un stop cardio respirator a revenit, după ce s-a vindecat, să mulţumească.

Şeful UPU – SMURD, Hadrian Borcea, a rememorat inclusiv cum, la un moment dat, un ministru al Sănătăţii a vrut să desfiinţeze SMURD, amintindu-şi cum a cerut ajutor fostului rector al Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar, care a dat un telefon şi a zis: "Auzi, dragă, în Bihor, SMURD-ul rămâne aşa".

... la heliport

Borcea a mai precizat că de la înfiinţare serviciul a avut aproximativ 120.000 de intervenţii, a şaptea valoare ca medie din ţară, lucru cauzat inclusiv de "inexistenţa unor structuri de urgenţă funcţionale la nivelul spitalelor din judeţ". Potrivit medicului, o soluţie pentru decongestionarea UPU ar putea fi telemedicina, prin care medicii de la spitalele din judeţ ar putea fi asistaţi din Oradea în situaţiile mai grave.

Între alţi vorbitori, managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, a ţinut să întărească faptul că spitalul susţine SMURD, amintind inclusiv de una dintre investiţiile benefice realizate împreună, heliportul orădean, care a fost construit, în premieră naţională, pe acoperişul unui spital. "Dorim ca la anul, la 26 de ani, să fim în noul UPU, lărgit, mărit şi dotat. Să fiţi convinşi că Oradea totdeauna îşi va face datoria faţă de pacienţi şi de Urgenţe, oferind varianta rezolvării problemelor", a promis managerul.

După cum se vede, planuri pentru SMURD Bihor sunt. Doar putere de muncă să fie! La mulţi ani, SMURD!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON