URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2018, 17:20

SMURD Bihor şi-a sărbătorit ziua de naştere în Cetatea Oradea: Un sfert de veac, alături de pacienţi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Bihor şi-a sărbătorit ziua de naştere în mijocul orădenilor, în Cetatea Oradea. Serviciul a împlinit 25 de ani chiar de Ziua Oraşului, pe 12 octombrie, dar duminică a ales să sărbătorească şi cu bihorenii.

Activităţi pentru elevi

Evenimentele au început încă de dimineaţă, când orădenii, cu mic cu mare, au putut participa la ateliere de prezentarea a tehnicilor de prim ajutor, pe categorii de vârstă, dar şi la prezentări ale ambulanţelor SMURD, de la autospeciala de descarcerare, până la echipamentele cu care acţionează scafandrii şi chiar autospeciala CBRN (de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară). Cei care au trecut prin Cetate au putut afla ce înseamnă profesia de pompier, dar şi cum se desfăşoară o zi normală la SMURD.

Manifestările au cuprins inclusiv concursuri pentru elevi. "În urma parcurgerii celor opt probe aferente Concursului  Go4Life, pe primele două locuri s-au clasat două echipe din cadrul Liceului Teoretic "Aurel Lazăr", iar locul trei a fost obţinut de echipa Liceului teoretic "Henri Coandă"", a transmis maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie în subordinea căreia funcţionează SMURD.

Amintiri din familie

Activităţile au culminat într-o sală de conferințe a fortăreţei, unde zeci de medici, asistenţi şi paramedici ai SMURD au împărtăşit poveşti, de la înfiinţarea Serviciului în Bihor, până la simple experienţe, care le-au marcat viaţa. În cadrul festivităţii, angajaţii şi colaboratorii SMURD au primit medalii de recunoştinţă.

Moderatorul evenimentului a fost dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor şi al Unităţii de primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Oradea, care le-a dat, pe rând, cuvântul, oaspeţilor, mulţumindu-le tuturor pentru felul în care s-au implicat în activitatea Serviciului.

La eveniment au luat parte, printre alţii, manageri de spitale, reprezentanţi ai Poliţiei şi Ambulanţei, şeful ISU Crişana, colonelul Sorin Caba, cât şi ultimii comandaţi ai ISU - generalii Ioan Baş, Nicodim Oltean şi Adrian Pădureanu. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Aradat, considerat "părintele SMURD", a venit special la Oradea pentru festivitate.

"Cu voi, fără voi, eu îl fac"

Între altele, Arafat a povestit cum a luat naştere SMURD în Bihor, în 1993, sub conducerea generalului Adrian Pădureanu, pe atunci şeful de atunci al Brigăzii de Pompieri Crişana. "Puţină lume ştie cum a pornit SMURD Oradea. A fost o competiţie între doi colonei atunci: unul se numea Micu, la Mureş, şi unul era Pădureanu în Bihor. Când a văzut dl col Pădureanu că la pompierii din Mureş s-a implementat SMURD-ul şi a început să funcţioneze, el n-a mai putut sta liniştit până n-a văzut acelaşi lucru la Oradea. Am venit de mai multe ori la Oradea, le-am spus cam ce trebuie, că trebuie să găsim nişte medici care să accepte, înţelegere, sprijin, şi dl Pădureanu a zis că «se rezolvă, se rezolvă». La un moment dat, ştiu că erau întrebări la nivel de DSP, iar dl Pădureanu a zis: «Cu voi, fără voi, eu îl fac, aşa că hotărâţi-vă, vreţi să fiţi cu noi sau vreţi să facem singuri?»", a rememorat Arafat.

Oradea este, deci, al doilea SMURD înființat în țară, după Târgu Mureș. "Astăzi, este ziua voastră a tuturor şi e o zi importantă pentru toţi. Nu e important cine este primul, e important cine este al doilea după cine este primul, pentru că dă credibilitate că ceea ce a făcut e bine. Aşa că, Oradea, aţi avut o importanţă majoră, pentru că sunteţi cei care aţi avut curajul nebun să mergeţi pe un drum care e bătătorit de unii şi habar nu aveaţi unde va duce", a spus Arafat.

De la ambulanţe lipsă...

Atât el, cât şi alţi vorbitori au povestit greutăţile cu care s-a confruntat SMURD în încercarea de a fiinţa în România, invocând atât lipsa încrederii, în special la momentul implementării sistemului cu paramedici, cât şi lipsa resurselor, în special a echipamentelor.

Unul dintre asistenţii SMURD Bihor a povestit de exemplu cum prima autospecială, primită de la Consiliul Judeţean în 2006, a fost atât de veche încât se vedea drumul prin podea, iar medicii trebuiau să fie atenţi unde aşează pacientul. Un altul şi-a amintit, însă, cât de bine s-a simţit când o orădeancă de 36 de ani care a fost salvată dintr-un stop cardio respirator a revenit, după ce s-a vindecat, să mulţumească.

Şeful UPU – SMURD, Hadrian Borcea, a rememorat inclusiv cum, la un moment dat, un ministru al Sănătăţii a vrut să desfiinţeze SMURD, amintindu-şi cum a cerut ajutor fostului rector al Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar, care a dat un telefon şi a zis: "Auzi, dragă, în Bihor, SMURD-ul rămâne aşa".

... la heliport

Borcea a mai precizat că de la înfiinţare serviciul a avut aproximativ 120.000 de intervenţii, a şaptea valoare ca medie din ţară, lucru cauzat inclusiv de "inexistenţa unor structuri de urgenţă funcţionale la nivelul spitalelor din judeţ". Potrivit medicului, o soluţie pentru decongestionarea UPU ar putea fi telemedicina, prin care medicii de la spitalele din judeţ ar putea fi asistaţi din Oradea în situaţiile mai grave.

Între alţi vorbitori, managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, a ţinut să întărească faptul că spitalul susţine SMURD, amintind inclusiv de una dintre investiţiile benefice realizate împreună, heliportul orădean, care a fost construit, în premieră naţională, pe acoperişul unui spital. "Dorim ca la anul, la 26 de ani, să fim în noul UPU, lărgit, mărit şi dotat. Să fiţi convinşi că Oradea totdeauna îşi va face datoria faţă de pacienţi şi de Urgenţe, oferind varianta rezolvării problemelor", a promis managerul.

După cum se vede, planuri pentru SMURD Bihor sunt. Doar putere de muncă să fie! La mulţi ani, SMURD!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON