URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
03 Decembrie 2012, 08:37

SMS-ul a împlinit 20 de ani de existenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A salvat vieti si a distrus casnicii, a creat un nou limbaj si genereaza anual miliarde de euro pentru companiile de telefonie mobila. Vorbim bineinteles despre Short Message Service (SMS).

Prima persoana care a scris si trimis un mesaj pe 3 decembrie 1992 este un inginer din Marea Britanie. Numele lui este Neil Papworth, si avea 22 de ani la vremea respectiva. El lucra pentru compania franco-britanica de IT, Sema Group. El s-a folosit de computer pentru a trimite mesajul prin reteaua Vodafone, si l-a trimis colegului lui, Richard Jarvis, care avea un mobil Orbitel 901.

Primul mesaj continea textul "Merry Christmas" (Craciun Fericit). Jarvis nu a putut sa trimita un mesaj de raspuns deoarece telefoanele mobile nu puteau sa transmita mesaje scrise inca.

Nokia a rezolvat problema in 1993 cand a scos primul sau telefon mobil. La inceput, mesajele scrise transmise intre telefoane reprezentau un serviciu anexa gratuit, pana cand in 1994 Vodafone a lansat un serviciu de alerte prin sms care se platea.

Cu toate acestea, mesajele-text au explodat cu adevarat in 1995, dupa inventarea tehnologiei textului predictiv (T9). In februarie 2001, un miliard de sms-uri se transmiteau lunar in marea Britanie, la pretul de 10 penny / pe mesaj. Un sms are o marime de doar 128 biti. Daca s-ar converti la aceeasi valoare, un CD de 650 de MB ar fi costat 60.000 de lire.

Limita de 160 de caractere a SMS-ului a dus la aparitia unui nou fel de limbaj: "great" a devenit "gr8", "before" a devenit "b4", "by the way" a devenit "btw" si asa mai departe.

Limba engleza se pare ca va rezista asaltului sms-urilor, deoarece in anumite tari precum Spania, Finlanda si Olanda, numarul sms-urilor trimise de Craciun scade de la an la an. De exemplu in Ajunul Craciunului 2011, in Finlanda s-au trimis doar 8,5 milioane de sms-uri, fata de 10,9 milioane cate fusesera trimise cu un an mai inainte.

Acest lucru se datoreaza faptului ca smartphone-urile au ajuns sa domine piata telefoniei mobile, iar ele vin cu aplicatii (WhatsApp) care ofera gratuit serviciul mesajelor text.

Asta nu inseamna ca SMS-urilor vor disparea. Companiile de telefonie mobila au castigat 500 de miliarde de dolari de pe urma lor pana acum si se preconizeaza inca un trilion de dolari profit pentru viitorii sapte ani, scrie businessinsider.com.

Sursa: 9am.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Deci........
Deci, de fapt, din acest articol tip copy/paste, aflam ca primul sms trimis de vreun telefon mobil vreodata dateaza din 1993, si nu 1992 cum zice titlul articolului. Domnilor ziaristi, ati auzit de semantica? Dati un search pe google si bingo. vine raspunsul in 3 picosecunde.
Postat 04 Decembrie 2012, 14:44 de Merlin from Berlin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON