URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 30 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 17 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare Euroins, aspect foarte discutat în spațiul public. Cu toate acestea, nici comunicatele oficiale, nici știrile de presă nu prezintă întreaga realitate a acestui act, astfel încât se pot crea confuzii în practică, majoritatea fiind, evident, profitabile statului, care „scapă” de niște datorii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
03 Decembrie 2012, 08:37

SMS-ul a împlinit 20 de ani de existenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A salvat vieti si a distrus casnicii, a creat un nou limbaj si genereaza anual miliarde de euro pentru companiile de telefonie mobila. Vorbim bineinteles despre Short Message Service (SMS).

Prima persoana care a scris si trimis un mesaj pe 3 decembrie 1992 este un inginer din Marea Britanie. Numele lui este Neil Papworth, si avea 22 de ani la vremea respectiva. El lucra pentru compania franco-britanica de IT, Sema Group. El s-a folosit de computer pentru a trimite mesajul prin reteaua Vodafone, si l-a trimis colegului lui, Richard Jarvis, care avea un mobil Orbitel 901.

Primul mesaj continea textul "Merry Christmas" (Craciun Fericit). Jarvis nu a putut sa trimita un mesaj de raspuns deoarece telefoanele mobile nu puteau sa transmita mesaje scrise inca.

Nokia a rezolvat problema in 1993 cand a scos primul sau telefon mobil. La inceput, mesajele scrise transmise intre telefoane reprezentau un serviciu anexa gratuit, pana cand in 1994 Vodafone a lansat un serviciu de alerte prin sms care se platea.

Cu toate acestea, mesajele-text au explodat cu adevarat in 1995, dupa inventarea tehnologiei textului predictiv (T9). In februarie 2001, un miliard de sms-uri se transmiteau lunar in marea Britanie, la pretul de 10 penny / pe mesaj. Un sms are o marime de doar 128 biti. Daca s-ar converti la aceeasi valoare, un CD de 650 de MB ar fi costat 60.000 de lire.

Limita de 160 de caractere a SMS-ului a dus la aparitia unui nou fel de limbaj: "great" a devenit "gr8", "before" a devenit "b4", "by the way" a devenit "btw" si asa mai departe.

Limba engleza se pare ca va rezista asaltului sms-urilor, deoarece in anumite tari precum Spania, Finlanda si Olanda, numarul sms-urilor trimise de Craciun scade de la an la an. De exemplu in Ajunul Craciunului 2011, in Finlanda s-au trimis doar 8,5 milioane de sms-uri, fata de 10,9 milioane cate fusesera trimise cu un an mai inainte.

Acest lucru se datoreaza faptului ca smartphone-urile au ajuns sa domine piata telefoniei mobile, iar ele vin cu aplicatii (WhatsApp) care ofera gratuit serviciul mesajelor text.

Asta nu inseamna ca SMS-urilor vor disparea. Companiile de telefonie mobila au castigat 500 de miliarde de dolari de pe urma lor pana acum si se preconizeaza inca un trilion de dolari profit pentru viitorii sapte ani, scrie businessinsider.com.

Sursa: 9am.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Deci........
Deci, de fapt, din acest articol tip copy/paste, aflam ca primul sms trimis de vreun telefon mobil vreodata dateaza din 1993, si nu 1992 cum zice titlul articolului. Domnilor ziaristi, ati auzit de semantica? Dati un search pe google si bingo. vine raspunsul in 3 picosecunde.
Postat 04 Decembrie 2012, 14:44 de Merlin from Berlin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5594 RON
  • 1 EUR = 4.9479 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON