URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Decembrie 2012, 08:37

SMS-ul a împlinit 20 de ani de existenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A salvat vieti si a distrus casnicii, a creat un nou limbaj si genereaza anual miliarde de euro pentru companiile de telefonie mobila. Vorbim bineinteles despre Short Message Service (SMS).

Prima persoana care a scris si trimis un mesaj pe 3 decembrie 1992 este un inginer din Marea Britanie. Numele lui este Neil Papworth, si avea 22 de ani la vremea respectiva. El lucra pentru compania franco-britanica de IT, Sema Group. El s-a folosit de computer pentru a trimite mesajul prin reteaua Vodafone, si l-a trimis colegului lui, Richard Jarvis, care avea un mobil Orbitel 901.

Primul mesaj continea textul "Merry Christmas" (Craciun Fericit). Jarvis nu a putut sa trimita un mesaj de raspuns deoarece telefoanele mobile nu puteau sa transmita mesaje scrise inca.

Nokia a rezolvat problema in 1993 cand a scos primul sau telefon mobil. La inceput, mesajele scrise transmise intre telefoane reprezentau un serviciu anexa gratuit, pana cand in 1994 Vodafone a lansat un serviciu de alerte prin sms care se platea.

Cu toate acestea, mesajele-text au explodat cu adevarat in 1995, dupa inventarea tehnologiei textului predictiv (T9). In februarie 2001, un miliard de sms-uri se transmiteau lunar in marea Britanie, la pretul de 10 penny / pe mesaj. Un sms are o marime de doar 128 biti. Daca s-ar converti la aceeasi valoare, un CD de 650 de MB ar fi costat 60.000 de lire.

Limita de 160 de caractere a SMS-ului a dus la aparitia unui nou fel de limbaj: "great" a devenit "gr8", "before" a devenit "b4", "by the way" a devenit "btw" si asa mai departe.

Limba engleza se pare ca va rezista asaltului sms-urilor, deoarece in anumite tari precum Spania, Finlanda si Olanda, numarul sms-urilor trimise de Craciun scade de la an la an. De exemplu in Ajunul Craciunului 2011, in Finlanda s-au trimis doar 8,5 milioane de sms-uri, fata de 10,9 milioane cate fusesera trimise cu un an mai inainte.

Acest lucru se datoreaza faptului ca smartphone-urile au ajuns sa domine piata telefoniei mobile, iar ele vin cu aplicatii (WhatsApp) care ofera gratuit serviciul mesajelor text.

Asta nu inseamna ca SMS-urilor vor disparea. Companiile de telefonie mobila au castigat 500 de miliarde de dolari de pe urma lor pana acum si se preconizeaza inca un trilion de dolari profit pentru viitorii sapte ani, scrie businessinsider.com.

Sursa: 9am.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Deci........
Deci, de fapt, din acest articol tip copy/paste, aflam ca primul sms trimis de vreun telefon mobil vreodata dateaza din 1993, si nu 1992 cum zice titlul articolului. Domnilor ziaristi, ati auzit de semantica? Dati un search pe google si bingo. vine raspunsul in 3 picosecunde.
Postat 04 Decembrie 2012, 14:44 de Merlin from Berlin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON