URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2021, 15:00

SMID Bihor, după şase luni: Între 20 şi 35% dintre deşeurile aruncate de bihoreni sunt colectate selectiv

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A trecut jumătate de an de când toţi bihorenii au acces la o firmă de salubritate şi trebuie să colecteze separat deşeurile reciclabile de cele care nu mai pot fi valorificate. Împreună cu toate primăriile din judeţ, Consiliul Judeţean a implementat Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), iar rezultatele obţinute până acum sunt analizate de aleşii bihorenilor.

Vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan (totodată preşedintele ADI Ecolect), s-a întâlnit cu primarii şi operatorii de salubritate din Bihor, dezbătând problemele întâmpinate la punerea în funcţiune a SMID. Potrivit unui comunicat transmis joi de CJ Bihor, Mălan s-a văzut până acum cu primarii din zonele Marghita, Săcueni, Salonta şi Zona Metropolitană Oradea.

"La şase luni de la punerea în practică a SMID, judeţul Bihor a ajuns în cele mai multe zone la procente cuprinse între 20 şi 35% în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor. Judeţul Covasna, care a început implementarea SMID în urmă cu patru ani şi este un exemplu de bună practică în acest domeniu, a ajuns la un procent de 32%", se arată în comunicat.

Potrivit lui Mălan, în prezent 80% dintre bihoreni colectează selectiv deşeurile, însă doar cel mult 35% sunt corect aruncate. 

Pentru a-i încuraja pe cetăţeni să trimită deşeurile la reciclat, autorităţile iau în calcul să organizeze campanii de premiere a celor care respectă reciclează o parte cât mai mare din deşeuri.

În cadrul SMID Bihor, judeţul a fost împărţit în şapte zone, iar în urma licitaţiilor, în Oradea şi 25 de comune din jur operator de salubritate este RER Vest, în zona Aleşd este firma Salubri Aleşd, iar în restul oraşelor şi comunelor Ave Bihor.

Pe de altă parte, la aceste întâlniri, Mălan le reaminteşte primarilor că au obligaţii privind curăţarea drumurilor judeţene. Totodată, în perioada următoare, în toate staţiile de autobuze din judeţ vor fi puse pubele pentru deşeuri.

În acelaşi timp, CJ şi primăriile din Salonta, Marghita, Beiuş şi Aleşd vor amenaja centre de colectare a deşeurilor, unde bihorenii vor putea preda gratuit gunoaie, aşa cum pot face orădenii, la cele două platforme construite de RER Vest pe străzile Uzinelor şi Thurzo Sandor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
De noi depinde
Cine e isteț scoate pubela doar când e plină cu vârf și nu pune plastic si hârtie la rezidual
Postat 15 Aprilie 2021, 22:09 de Valcov
Habarnismul e literă de lege la Consiliul județean Bihor.
Colectarea selectivă se face la unitatea de măsură KILOGRAM, nu la METRU CUB. O știe oricine, de la Timiș la Brăila și de la Suceava la Mehedinți. Doar la Bihor există "cântare" ce măsoară "volumul" recipientului utilizat.
Postat 15 Aprilie 2021, 20:27 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON