URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 23 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O recentă modificare a Codului Rutier repară una dintre problemele vechi ale legislaţiei rutiere. În esenţă, până la modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2023, o persoană condamnată pentru o infracţiune rutieră (spre exemplu, pentru conducere fără permis) nu avea nicio interdicţie în a obţine imediat după condamnare permisul de conducere.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
09 Noiembrie 2009, 18:15

Sindromul Reye

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iniţial sindromul a fost descoperit în 1929, dar nu a primit o denumire distinctă. În 1960 s-a descoperit că boala are efecte grave asupra creierului (comă, delir) şi a ficatului (acumulări de grăsimi).

Sindromul Reye este încă dificil de înţeles. Acesta afectează copiii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 16 ani, apărând în general iarna sau după o gripă. Utilizarea aspirinei în tratamentul gripei pare să aibă legătură cu apariţia acestui sindrom, deşi nu există dovezi ştiinţifice.

Nu există niciun test care să detecteze sindromul Reye. Semnele apariţiei acestui sindrom sunt strâns legate de o infecţie anterioară cu un virus. Fie că este vorba despre o infecţie respiratorie, o diaree cauzată de o inflamaţie, sau de gripă, simptomele acestui sindrom apar la câteva zile după activarea virusului.

În multe cazuri pacienţii sunt trataţi fără probleme, dar în altele au nevoie de o atenţie specială, deoarece starea lor se poate agrava. Simptomele cele mai frecvente sunt ameţeala, greaţa, vărsăturile şi astenia. Copilul poate manifesta un comportament iraţional şi o creştere a frecvenţei respiratorii. Dacă boala se agravează, copilul se poate sufoca, are pupilele dilatate şi este supus riscului de a intra în comă. Ficatul este mărit, iar febra este rareori întâlnită.

Sindromul Reye se manifestă la câteva zile (1-14) după o infecţie virală şi se poate trata. Adresarea la medic este obligatorie.

Atenţie!

Sindromul Reye este rar: un caz la 100.000 de oameni. Este deseori suspectat în situaţia în care copilul a suferit o infecţie virală şi are vărsături sau delirează. Deşi sindromul variază în funcţie de gravitate, el trebuie încadrat în categoria bolilor mortale. Sindromul se manifestă uneori fără complicaţii, alteori poate cauza deces în câteva ore. Acest proces poate fi oprit în orice stadiu şi pacientul se recuperează în 10 zile.

Reţineţi!

Boala care determină apariţia sindromului este contagioasă, iar sindromul în sine nu se transmite unui alt individ. Aspirina şi alte medicamente pe bază de salicilină nu trebuie utilizate pentru tratarea gripei sau a altor infecţii virale. Indiferent de tipul infecţiei, nu este recomandat să administrăm unui copil mai mic de 12 ani aspirină. Aceasta trebuie administrată doar dacă există recomandare medicală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5644 RON
  • 1 EUR = 4.9232 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON