URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Noiembrie 2012, 16:58

Simona Cavalu a scăpat de acuzaţii pentru că Universitatea n-a făcut rost... de cartea plagiată

Comisia de Etică a Universităţii din Oradea a publicat, vineri, raportul final în cazul cercetării profesoarei Simona Cavalu, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, despre care BIHOREANUL a scris că a publicat o carte formată exclusiv din pasaje din alte cărţi. Cea mai mare parte a volumului semnat de Cavalu e copiată dintr-o carte publicată cu zece ani înainte de englezul Martin Hollins, aşa cum, de altfel, şi profesoara a recunoscut în discuţia purtată cu reporterul.

Cercetarea declanşată de Comisie în urma publicării articolului n-a dus, însă, nicăieri. După mai bine de o lună de cercetări, în final, Comisia susţine că "nu se poate confirma în mod clar şi indubitabil acuzaţia de plagiat adusă d-nei prof.dr. Simona Cavalu". Concluzia a fost trasă de Comisie în urma faptului că specialiştii solicitaţi să spună dacă profesoara a plagiat sau nu n-au avut acces la cartea lui Hollins.

Conform raportului Comisiei, Cavalu a pus la dispoziţia specialiştilor cartea sa, însă volumul semnat de Hollins nu a fost găsit la Biblioteca Universităţii. La solicitarea Comisiei, BIHOREANUL a indicat pagina de internet unde cartea poate fi consultată online, sursă ce a fost folosită şi în documentarea articolului, precum şi mai multe site-uri de unde volumul original al lui Hollins putea fi comandat contra cost.

Aceste informaţii au fost puse şi la dispoziţia celor 5 experţi la care a apelat Comisia de Etică, adică cadre didactice universitare cu competenţe recunoscute în domeniul tratat de cărţile respective, mai precis biofizică. Din cei 5, unul a precizat că nu se consideră competent în a face o analiză de acest tip, iar ceilalţi patru au semnalat că nu li s-a pus la dispoziţie cartea tipărită a lui Hollins, dar şi că nu au putut consulta cartea în varianta electronică, deoarece site-ul indicate nu le-ar fi afişat cartea dorită.

Astfel, fiecare specialist a concluzionat că "pe baza materialelor avute la dispoziţie, nu se poate confirma acuzaţia adusă".

Totodată, Comisia de Etică consemnează şi apărarea formulată de Cavalu, şi anume că volumul incriminat "nu este rezultatul unei cercetări propriu zise şi exclusive a autorilor, ci este un suport de curs pentru studenţii străini", fără să explice, însă, de ce, dacă dorea să publice doar un suport de curs, a înregistrat cartea cu ISBN, adică codul internaţional de identificare specific cărţilor.

Cavalu mai precizează, în apărarea formulată în faţa Comisiei de Etică, şi că legea privind drepturile de autor îi permite să "transforme o operă, fără consimţământul autorului şi fără plata unei remuneraţii (...) dacă rezultatul transformării este o prezentare rezumativă a operelor în scop didactic, cu menţionarea autorului". Profesoara nu precizează, însă, că nu a "transformat" o operă, ci a copiat-o la virgulă, dar nici că n-a făcut citarea decât într-o manieră evazivă, la finalul cărţii.

În raport, Comisia nu precizează, însă, de ce nu a făcut niciun demers pentru a cumpăra cartea originală, dat fiind că acest aspect s-a dovedit a fi piedica cea mai mare în analiza cazului.

Citeşte pe această temă şi articolul ""Cartea cărţilor": O profesoară de la Facultatea de Medicină a plagiat mai multe cărţi într-una singură

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
INCAPABILII
Care comisie mai fratilor? Asta inca de pe vremea lui Antal a fost creata sa musamalizeze lucrurile. Ce credeati ca urmasul lui Antal (George) va face ceva nou in acest sens? Sunteti niste copii naivi. Nu stiu cum nu le este jena sa dea asemenea verdicte: vezi Mang, Hathazi, Cavalu etc. Penibil si jenant pana la usa rect-orului. Asta nici secretara nu a fost in stare sa o schimbe. Cat de fricos si umil poti fi ca nici dupa moartea "unchiului" sa nu ai curaj sa folosesti masina universitatii. Cred ca nu are curaj nici sa deschida fostul birou al lui Maghiar pe care l-a confiscat de la universitate (fostul biruo folosit in sedintele de Birou senat). Vai de capul lui!
Postat 27 Noiembrie 2012, 05:58 de Ionica fara frica
....
mi-e rusine de locul in care lucrez. si cel mai fain e ca minunata comisie de etica nu raspunde in fata nimanui pentru verdictele ei.
Postat 26 Noiembrie 2012, 23:12 de sorbonic
sorbonica
zici sorbonica si tragi apa, un kkt de "unversitate" creata de, si pentru mafioti...
Postat 26 Noiembrie 2012, 16:08 de sorbonel
realist
Mai baieti, sa va dau un pont. Daca cautati in toate cartile din Editura Universitatii nu veti gasi nici una originala. Asta ca sa aveti subiecte pe viitor.... in cazul in care nu mai aveti nici imaginatie...
Postat 25 Noiembrie 2012, 18:22 de realist
...
n=are nici Bihoreanu destul sange-n instalatie sa-si duca demersul pana la capat! Sa ceara consiliului national de etica jdecarea plagiatoarei, macar sa vedem ce scuze gasesc aia.
Postat 24 Noiembrie 2012, 20:40 de gojdistu
Fudulia
Acum ar trebui sa-i dea pe cei de la Bihoreanul in judecata ca i-au sifonat imaginea. Sa ceara niscaiva despagubiri sa-si scoata parleala.
Postat 24 Noiembrie 2012, 19:40 de Mielul
N-o invidiati !
Saraca... credeti ca i-a fost usor sa-i ,,lamureasca" pe membrii comisiei ? A trebuit sa treaca la munca de jos, ca-n frageda-i tinerete ! Nu-i usor pt. o dama sa razbata in lumea barbatilor !
Postat 24 Noiembrie 2012, 13:42 de Oradean
Am scăpat-o și de data asta!
A salvat-o și de data asta! Linge urâta asta clanțele de o lună! Este vorba de clanțele lui Jurcuț (cel fără nicio carte)! Corb la corb....
Postat 24 Noiembrie 2012, 12:45 de traian jurcuț
un minut de cautare si
cartea se poate comanda de la Barnes&Noble pentru astronomica suma de 26,95 dolari sau de de Better World Books la 27,36. Dar procesul s-a incheiat la fel ca pentru Mang, Rusinos pentru toate partile implicate si pagubos doar pentru universitate.
Postat 23 Noiembrie 2012, 22:27 de bibliofilul
motivatia
asta e buna de tot! N-au gasit sursa ca nu era in biblioteca sorbonicii! Daca nu e acolo, nu exista!
Postat 23 Noiembrie 2012, 22:08 de bibliofilul
Rezultat cunoscut
singura chestie interesanta era cum o vor scoate mai curata si mai uscata pe cea de care Barney se mandreste. De fiecare data curios nu e rezultatul comisiillor de etica, indiferent de componenta lor, ci motivatiile ineptilor.
Postat 23 Noiembrie 2012, 18:51 de NostraDous
Valu' lui Cavalu'
Dar bihoreanul, care a facut marea descoperire, ca doar dupa cartea cu pricina s-a orientat in acuze, nu a putut sa puna publicatia originala cu pricina la dispozitia comisiei !?! Sau macar sursa de unde se putea procura ? Ori era pe prea multi bani si comisia nu a putut aduna cat cerea Bihoreanul ?
Postat 23 Noiembrie 2012, 18:38 de MariePri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON