URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2021, 19:10

Și chelnerii solicită sporuri. De pâine...

Și chelnerii solicită sporuri. De pâine... sursa foto: theeverygirl.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 400.000 de oameni din turism şi birturi fac foamea de când cu pandemia asta, în timp ce angajaţii de la Metrou şi alţi bugetari de lux ies în stradă pentru mărirea salariilor şi perpetuarea sporurilor. Clivajul între bugetar şi angajatul la patron este evident şi scandalos!

Un numitor comun există între oamenii muncii de la stat şi de la privat, iar acesta se numeşte voucherul de vacanţă. Voucherele de vacanţă ar fi o speranţă pentru ca turismul să revină pe linia de plutire. Cu toate că, din start, această măsură nu e doar antieconomică, ci şi foarte tâmpită. Ea accentuează discriminările dintre bugetari şi privaţi şi, totodată, denaturează total dezvoltarea turismului românesc.

Avem cel mai prost şi cel mai scump turism din zonă, şi asta şi din cauza voucherelor. Bugetarii, când s-au văzut cu vouchere primite moca, au plecat prin staţiuni numai ca să le consume. Nu i-a mai interesat dacă sunt condiţii bune, dacă preţurile sunt decente. Iar operatorii din turism n-au investit o leţcaie din banii veniţi ca pleaşcă. În schimb, au mărit cu neruşinare preţurile, că oricum clienţii nu comentau nimic, dacă tot primiseră voucherele de pomană. Asta, însă, se pare că nu o vede nimeni.

Ca operatorii din turism să se opintească să asigure măcar condiţii şi preţuri ca-n Bulgaria, nu trebuie îndopaţi cu vouchere. Iar ca oamenii din HoReCa să fie protejaţi, trebuie sprijiniţi direct de către stat, prin subvenţionarea salariilor, nu prin intermediul voucherelor de vacanţă.

Cum în pandemie, spre deosebire de război, infrastructura a rămas neatinsă, important e să salvăm locurile de muncă, aşa că oamenii trebuie plătiţi până situaţia va reveni la normal. Nu de alta, dar deja se constată că foarte mulţi chelneri îşi părăsesc locurile de muncă şi se masează la greu, ba pe la încăpătoarele Ape Române, ba pe la alte structuri bugetare.

Să vă văd ce veţi face când veţi merge la restaurant şi o să ajungă să vă servească patronul, pentru că domul chelner stă de veghe să ne păzească în caz de inundaţii!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc, etc
Mai vrei si alte dovezi ? "Vecinul" de care esti obsedat, "vecin" care "impinge la grasa ta". Ai ramas cu sechele de la vecinul respectiv Haha. O bagi tot timpul cu vecinul. Alta ? "Ma plictisesti", este si ea nelipsita din repertoriul tau, mincinosule. Haha
Postat 22 Februarie 2021, 11:43 de B90
B90, alcoor, 1234, 101, Oradea2020, TKO, Sunlight...si alte conturi blocate
manipulezi ieftin, de doi bani, in stilul aur caracteristic, tu injuri si invoci moderatorul. fa-ti pagina daca nu faci fata la discutii. ne putem intalni oricand, oriunde, nu doar pe deal. simplu, locul si ora. asa vezi cine sunt, ce sunt, barbateste, nu femeieste cum esti obisnuit. concret, poti, te tine?! eclipsa totala intre picioare, asa-i?! eu am incheiat, vorbeste cat vrei, ma plictisesti.
Postat 22 Februarie 2021, 10:37 de User anonimizat
se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc, etc
Sovin mincinos, manipulator cu propaganda ta de retard. Nu-ti mai tine figura. Sa provoci scandal, sa injuri dupa care sa plangi dupa moderator sa blocheze conturile celor care iti bat obrazul. Ai luat tzeapa cu minciunile tale. M-ai chemat sa ma bat cu tine "pe deal", iar tu ai stat ascuns ca un sobolan. Acum doua saptamani ai zis ca nu esti tu oradeaveche, two, Ardeleanuletc dupa care o jumatate de ora mai tarziu mi-ai reprosat ca nu am mers sa-ti spun nu stiu ce in fata cand m-ai chemat "pe deal. Mah, mincinos sovin, tu te dai singur de gol. Acum minti intr-un fel, peste o jumatate de ora minti in alt fel. Haha
Postat 22 Februarie 2021, 10:26 de B90
B90, alcoor, 1234, 101, Oradea2020, TKO, Sunlight...si alte conturi blocate
stii care-i diferenta intre mine si tine? tu esti dovedit labil, eu nu. tu esti dovedit mincinos, eu nu. tu esti dovedit cu mai multe conturi, eu nu. dovezi, nu supozitii! in conditiile astea, nu ai nici o credibilitate. nu iti raspund cu aceiasi moneda, “cacat sovin”, “retard sovin”. ti-au mai zis-o si altii, tu doar aici poti exista, fara fata, fara nume. disperat mai esti!
Postat 22 Februarie 2021, 09:09 de User anonimizat
Postat 22 se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc, etc
Mincinos sovin, tocmai reprosurile pe care le faci public, cum ca auzi vorbindu-se cu accente "muntenesti si moldovenesti", "pe pietonala", te arata cine esti. In fond si la urma urmei fiecare e liber sa mearga in vacanta oriunde in Europa, nu doar oriunde in Romania. Cacat sovin ai in cap, retardatule sovin, izolationist. Hai, marsh in pustii cu propaganda sovina, retrogradule. Si de ziaristii astia scriu despre matrapazlacurile udemeristilor te iei si ii acuzi ca sunt "nationalisti", si alte bazaconii! S-au saturat si cei care modereaza pe aici de minciunile si de manipularile pe care incerci sa le faci, sovinule, intrand cu "n" "conturi.
Postat 22 Februarie 2021, 08:55 de B90
B90, alcoor, 1234, 101, Oradea2020, TKO, Sunlight...si alte conturi blocate
recunosti stilul? https://m.ebihoreanul.ro/stiri/protest-anti-masti-cu-mesaje-controversate-in-oradea-covid-e-o-inselatorie-ma-ofer-sa-stau-48-de-ore-intr-un-salon-cu-bolnavi-159296.html Sunlight
Postat 22 Februarie 2021, 07:56 de User anonimizat
B90, alcoor, 1234, 101, Oradea2020, TKO, Sunlight...si alte conturi blocate
asta ai inteles tu ca ma deranjeaza accentele? plavan mai esti! ajunge o scanteie si nu faci fata unei discutii, dovedita asta. asa ca ma opresc aici, nu vreau sa ramai si fara contul asta.
Postat 22 Februarie 2021, 07:37 de User anonimizat
se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc, etc
Daca tot te-ai bagat iar in seama, simtindu-te cu musca pe caciula, mai lasa propaganda de idiot sovin. Du-te la debretin cu ineptiile tale. Auzi ce-l deranjeaza, ca aude vorbindu-se romaneste, cu accente "muntenesti si moldovenesti" pe pietonala ! Alo, oamenii acestia vin si lasa bani in Oradea si Felix. Bani din care indirect profiti si tu... Du-te la debretin ca acolo o sa auzi vorbindu-se in mare doar ungureste. Sa fiti doar voi de voi acolo.
Postat 21 Februarie 2021, 20:22 de B90
B90, alcoor, 1234, 101, Oradea2020, TKO, Sunlight...si alte conturi blocate
se putea sa n-o bagi pe asta retard nationalist aurista, stai linistit ca nu-ti fura nimeni ardealul, nici macar pateul.
Postat 21 Februarie 2021, 12:23 de User anonimizat
Voucherele de vacanta
Cu ajutorul voucherelor de vacanta traieste si turismul din Bihor. Este o situatie de win-win. Sa dea si privatii vouchere de vacanta. Asa ar fi normal.
Postat 21 Februarie 2021, 11:18 de B90
Iredentistii izolationisti, separatisti, retrograzi, dezaxati
Ar vrea viza pt romanii de dincolo de Carpati, ca sa intre in Ardeal. Irendentistii izolationisti, separatisti, retrograzi, dezaxati ar vrea sa pun ei ghearele pe Ardeal.
Postat 21 Februarie 2021, 11:13 de B90
venit brut, net si real
Hai sa fim sinceri. Voucherele de vacanta n-au treaba cu preturile nici co conditiile. Nicaieri n-am vazut schimbari care sa nu fi fost proportionale. In alta ordine de idei, chelnerii sunt o categorie "speciala". Au venituri declarate la minim, insa incasarile lor nete ajung la cca 4-5.000 ron (bine, nu in situatia curenta - sunt date din 2018). Probleme vor avea la varsta de pensionare. Am mai cunoscut persoane care prin tinerete aveau bani in fiecare buzunar, insa cu pensie de nimic. In momentul actual macar exista posibilitatea sa-ti faci pensie privata cu bani ce nu se pierd, chiar daca mori.
Postat 21 Februarie 2021, 09:59 de sasi
SERIOS!
Diletantism absolut 2 sa spui ca vaucherele bugetarilor sunt vinovate pentru condițiile proaste din turism în general și preturile absolut exagerate tre sa fii tmbl, pai vaucherele sunt de vreo 3,4 ani aproximativ iar lucrurile astea cu condiții mizerabile la preț de 4,5 stele sunt de cel puțin zece ani sa spui ca bugetari sunt vinovați pentru lucrurile astea???? Mai nou bugetari sunt vinovați și pentru faptul ca a întrat soarele sub nori sau ca ploua sau e prea tare arșița soarelui și ia bătut pa uni pre tare în cap . Și da cu bani de vauchere se poate construi Oradea Arad eventual daca nu ajung ar mai putea lua din cei 50 de meleone" de Parai" dați de sica mandolina aiurea pentru media sa promoveze masca, cam tot aceași poveste era și prin 2008 - 2010 cu pd listi lu Traian nu sunt bani pentru fraieri(pensionari, mame, copii, au închis spitale, etc) în schimb au făcut săli de sport și terenuri de fotbal în panta și borduri , c-am astea au fost investițiile în schimb pentru Blaga, boc Videanu Udrea Cocos Eba și pământuri la Nana etc au fost bani de-i cărau cu sacosile, acum cantam iar verde nourat, apa trece pietrele rămân .E.Udrea într-un moment de sinceritate la o emisiune TV a spus un adevăr absolut în politica se schimba doar buzunarul în care întra bani nimic altceva.
Postat 20 Februarie 2021, 12:02 de sss
Mda..
Nici un comentariu despre angajatii din HoReCa.
Postat 20 Februarie 2021, 10:44 de franciscb
Ar fi timpul să revenim la normalitate !?!
Fiecare patron de birt se crede mare om de afaceri ... nu-i așa Radu Pentie ?!? Ar fi timpul să-și ia patronul nevasta, copilul, soacra și alte rubedenii ... ca să servească clientul la standarde de "proprietar" și să facă profit mai mult în lipsa unor resurse umane calificate "pe genunchi" !?!
Postat 20 Februarie 2021, 10:20 de CrisDumi
!?
cel mai prost turism din zona?! poate ne acceptam conditia, realitatea, turism sindical. visam barcelona, dar ne bate debretinu. propaganda e minunata pana se loveste de realitate, pietonala e plina se accente muntenesti sau moldovenesti.
Postat 20 Februarie 2021, 07:28 de User anonimizat
Vai si amar
O nesimtire curata e sa fi bugetar, si sa vi in Felix cu voucher, cand Felix poate atrage turisti straini cu cash, nu cash-ul din taxele mele. Cu banii de voucher se poate realiza drumul Oradea-Arad
Postat 19 Februarie 2021, 21:16 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON