URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2021, 12:52

Protest al angajaţilor din HoReCa în Bihor: Circa 200 de oameni au ieşit în stradă la Sânmartin, în Oradea angajații au protestat în fața localurilor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au lăsat concurenţa şi au militat pentru un scop comun! Circa 200 de persoane, reprezentanţi ai hotelurilor şi pensiunilor din Băile Felix şi Băile 1 Mai, au ieşit, marţi, începând cu ora 12, în stradă la Sânmartin, protestând împotriva măsurilor bugetare care afectează HoReCa, în special pentru păstrarea voucherelor de vacanţă.

În premieră, demersului s-au alăturat atât reprezentanţii complexurilor private, precum President sau Hotel Perla, cât şi cei ai SC Turism Felix, "nava amiral" a staţiunii, în frunte cu directorul Florian Serac.

"HoReCa, capăt de drum"

Oamenii s-au adunat pe platoul din faţa Primăriei Sânmartin, lângă statuia voievodului Mihai Viteazul, purtând pancarte cu însemnele: "HoReCa, capăt de drum", "Trei miliarde pierderi într-un an" sau "Horeca Fără întoarcere" şi au manifestat paşnic.

"Am ieşit în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor luate fără consultarea industriei hoteliere. Voucherele de vacanţă ar putea ajuta economia. Eliminarea lor duce la faliment, falimentul generează şomaj. Ar fi fost mai înţelept să dăm aceşti bani pentru menţinerea locurilor de muncă prin vouchere, decât să-i dăm ca ajutoare de şomaj", a declarat Dumitru Fechete, reprezentantul Complexului President.

"Nu vrem decât să fim lăsaţi să lucrăm, cerem să nu se scoată voucherele de vacanţă. Dacă nu sunt bani la buget pentru ele, să ne spună, nu să ne mintă că nu s-au consumat", a spus, la rândul său, şeful SC Turism Felix, Florian Serac.

Hotelierii au spus că prăbuşirea industriei ospitalităţii va afecta automat şi alte sectoare economice.

"Când se închide un hotel efectul merge în lanţ. Este afectată activitatea în domeniul producţiei de pâine, carne, lapte, legume şi fructe... Se vor pierde multe locuri de muncă", a spus managerul complexului Perla din Băile 1 Mai, Dan Văţean.

Potrivit hotelierilor, sprijinirea domeniului HoReCa este cu atât mai necesară cu cât, deşi a dus greul crizei declanşate de pandemie prin restricţiile impuse de autorităţi, turismul furnizează 8% din PIB şi încă 4% prin activităţile conexe. 

La protestul de marţi a fost prezent şi primarul Cristian Laza (foto sus), fost director de hotel în Băile Felix, care şi-a susţinut foştii colegi. "Suntem solidari cu colegii din staţiune. Măsurile care-i afectează pe ei ne afectează şi pe noi, pentru că 60% din bugetul comunei Sânmartin provine din industria HoReCa", a spus acesta.

Proteste în faţa restaurantelor

În același timp, în Oradea, mai multe localuri - precum Allegria, McNeil, Rivo, Via29, Due Fratelli, Rosecaş, Medietarana şi sala de evenimente Pallazo - au fost închise în acelaşi interval de timp, iar angajaţii au ieşit în faţa acestora pentru a trage un semnal de alarmă.

"12.000 de companii riscă falimentul", se arată pe una dintre pancartele purtate de angajaţii Allegria.

"Angajaţii sunt coloana vertebrală"

Printre protestatari s-a numărat şi Tiberiu Ban (foto jos), care de 30 de ani este ospătar şi îi place să interacţioneze cu clienţii săi. "După acele luni în care am fost în stare de urgenţă, abia am aşteptat să revin la muncă, să fiu mai aproape de colegi şi de clienţi. Problema este că Guvernul ne ţine în promisiuni de prea mult timp, iar acum au anulat şi tichetele de vacanţă din 2021, ceea ce ne va aduce alte pierderi", a declarat Ban, angajat la pensiunea Allegria din Băile 1 Mai.

Şeful său, Mircea Popa, administratorul restaurantului Allegria din Oradea şi al pensiunii cu acelaşi nume din Băile 1 Mai, a spus că în 2020 cifra de afaceri a firmei a scăzut cu aproape 45% şi că industriua HoReCa se simte umilită de guvernanţi.

"Mă aflu aici cu angajaţii, care sunt de fapt coloana vertebrală a firmei şi fără de care nu am fi rezistat în perioada asta. Deşi ne-a fost greu le-am dat asigurări că nu vom da pe nimeni afară pentru că toată lumea are familii de întreţinut. Este umilitor ceea ce ne fac politicienii, noi nu cerem bani, cerem soluţii pe care le aşteptăm de prea mult timp", a spus Popa (foto jos).

Sprijiniţi cu bani de acasă

Imediat în vecinătatea localului, alte 11 femei, angajate la restaurantele McNeil de pe strada Republicii şi Corneliu Coposu protestatu în frunte cu şefa lor, ținând pancarte asemănătoare în mâini.

Acestea s-au plâns că, pe lângă faptul că în ultimul an vânzările au scăzut dramatic şi chiar s-au temut că îşi vor pierde locul de muncă, autorităţile le-au "vânat" continuu.

"Noi suntem la limită. Am avut scăderi uriaşe, am întreţinut afacerea cu bani din casă ca să nu dăm angajaţii afară. Poliţiştii n-au făcut decât să vâneze şi să penalizeze angajaţii pentru doar un minut sau două în plus cât dura până primea clientul comanda. În schimb am primit numai promisiuni deşarte, iar noi ne chinuim să supravieţuim", a susținut Ana Chilba, proprietara lanţului de fast-food-uri McNeil din Oradea şi Băile Felix.

Protestul a durat între orele 12 şi 12.30, manifestări de acest gen având loc în mai multe locuri din ţară, ca de exemplu în județul Alba. Potrivit Alba24, inclusiv reprezentanții restaurantelor și cafenelelor din Alba Mall au întrerupt activitatea, în semn solidaritate cu breasla, dar și ca un mesaj public către autorități.

Potrivit cifrelor vehiculate de reprezentanţii HoReCa la nivel național, pierderile înregistrate de fiecare societate de profil pe fondul restricţiilor impuse s-au ridicat anul trecut a circa 120.000 euro.

Numărul de unităţi şi de angajaţi din acest domeniu s-a redus de la 400.000 de salariaţi şi 40.000 de firme în 2019 la circa 280.000 de angajaţi şi 28.000 de firme anul trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
“Durere mare”
Îmi vine sa plâng când ma gândesc ce săraci sunt patroni care protestează gen Alegria, Ana de la mcneil,oare chiar nu le este rusine sa ceara bani din bugetu statului? Persoane care se lăfăie cu masini de sute de mii euro,oare câte sume reale de venit a declarat pana la pandemie...
Postat 16 Februarie 2021, 20:37 de ProCivilizatie
Horeca
Să bage totul pe casa de marcat, nu sa protesteze
Postat 16 Februarie 2021, 20:17 de Sandu2100
B90...alcoor, 1234, 101, Oradea2020, TKO, Sunlight si alte conturi blocate
se poate sa nu faci tu, chiar si de data asta, aluzie la ungaria, te mai bantuie vecinu?!
Postat 16 Februarie 2021, 19:40 de User anonimizat
#șîeu
#rezist
Postat 16 Februarie 2021, 19:12 de denis
rogher
Lasa minciunile si generalizarile manipulatorii. Lasa cufureala verbala manipulatorie. Majoritatea hotelurilor asigura conditii civilizate (exceptia intareste regula), iar pensiunile sunt toate foarte bine ingrijite. De data asta te-ai abtinut (altadata nu), sa faci comparatii mincinoase si manipulatorii, sa faci propaganda mincinoasa (preturi, servicii) industriei turismului din Ungaria, industrie aflata la mare concurenta cu industria turismului din Romania, in special cu cea din judetele de granita din Ardeal. Cat despre vouchere de vacanta, acestea nu sunt o inventie locala. Modelul cu vouchere de vacanta este preluat din tari ca si Germania sau Franta. Este o situatie de "win-win", in care castiga atat omul de rand, beneficiarul voucherului, cat si industria turismului.
Postat 16 Februarie 2021, 19:03 de B90
profit mare, investitii zero - asta e politica in Felix
in plus, in ultimii 5 ani hotelurile din Felix au functionat la capacitate de 80-100%, profit mare si constant, insa investitii nu s-au facut deloc: usi la vestiare rupte/gaurite, capace de wc jegoase, robinete defecte, chiuvete sparte, perii de wc oribile, mocheta in camere invechita, mobilier si saltele idem, fete de masa patate si rupte... poate ar trebui sa ne amintim si de plosnitele care pluteau in bazine la Apollo, strandul Mare, International sau Padis. cati turisti au plecat dezamagiti si ingroziti de ce au gasit in Felix oare? dar oare noi, localnicii, ce sentimente avem pentru ceea ce inseamna Felixul acum? cu profitul urias obtinut in trecut si dividendele bagate-n traista de actionarii Turism Felix SA, ce cursuri de calificare/perfectionare au asigurat angajatilor pana acum? *** Asta ar putea fi un subiect pentru urmatorul articol...
Postat 16 Februarie 2021, 17:26 de roger
tupeu horeca pentru servicii de Etiopia
imi vine rau cand il vad pe bulibasa serac, smekeras turnator, pupincurist securist de psd, imbuibatul nr 1 din judet - baile felix traiesc exclusiv prin apa termala de zeci de ani - asta e tot ce ofera, la nivel de servicii (ospitalitate) si confort in camere / calitate hrana la mese avem standarde de Etiopia. in Horeca majoritatea banilor sunt la negru, vezi salariile minime ale ospatarilor, cameristelor, receptionerelor, portari, personal spa (aici sa zicem cu un plus de 300 brut pt maseuri), restul mana intinsa dupa bacsis cu tupeu! calificare aproape zero (poate 8 clase sau scoala profesionala), minimul curs de bun-simt si ospitalitate in relatia cu clientii nu se ofera! **** despre Allegria, Rivo, Via29, sa fim seriosi... 3 linguri de mancare la pret de Stockholm! deci tot cu tupeu inainte... **** motivul voucherelor de vacanta ne provoaca greata... ia incercati voi sa oferiti servicii calitative complete, cu care sa va atrageti pe bune clientii, nu doar bugetarii - astia erau tinta cea mai ieftina/la-ndemana pentru voi!
Postat 16 Februarie 2021, 16:23 de roger
Ce ar fi sa protesteze toata lumea
Domnilor, este pandemie. Inteleg ca va e greu, tuturor ne este. Soluția nu este sa protestati, solutia este sa va asigurați că dumneavoastra si angajatii respectați regulile. Si sa le impuneti si clienților, iar cei care nu respectă sa fie poftiți afara. Va garantez ca ati avea mult mai multi clienti. Ca toti suntem sătui de stat în casa, însă daca e sa aleg intre siguranta mea si distractie o sa ales siguranta. Pentru ca am vazut cum se respecta regulile la dumneavoastra.
Postat 16 Februarie 2021, 15:10 de Gemini
vrem vouchere pentru bugetari !
au iesit in stradda sa ceara vouchere pentru bugetari ca nu au salarii duble fata de mediul privat. cam penibil mitingul incercati cu altceva.
Postat 16 Februarie 2021, 13:00 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON