URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2020, 08:00

Sezon ratat: Hotelierii din Băile Felix trimit jumătate din personal în șomaj tehnic (FOTO / VIDEO)

Sezon ratat: Hotelierii din Băile Felix trimit jumătate din personal în șomaj tehnic (FOTO / VIDEO) PE PLECARE. Săptămâna trecută, puținii turiști din stațiunea Băile Felix ieșiseră să se bucure de soare înainte să plece spre case. „Până acum am mai avut turiști, pentru că au avut copiii mici vacanță, dar de săptămâna viitoare nu știm ce va fi dacă nu se ridică restricțiile”, spune directorul SCT Felix, Florian Serac

Băile Felix se pregătesc de iernare. Săptămâna trecută, muncitorii trăgeau pământ peste șanțurile din stațiune, vânzătorii din bazar își butonau plictisiți telefoanele, iar angajații piscinelor adunau șezlongurile sub privirile câtorva clienți ieșiți la scaldă.

Pandemia a dat turismului o lovitură grea. „De luna aceasta nu știu dacă ne mai acoperim cheltuielile. Sunt tot mai puțini turiști. Mulți evită să călătorească de teamă că s-ar putea infecta”, spune Florian Serac, directorul SC Turism Felix SA.

S-a virusat turismul!

Industria ospitalității a fost prima victimă a pandemiei. Organizația Națiunilor Unite estimează pentru acest an o scădere a încasărilor din turism de circa un trilion de dolari la nivel mondial. În Europa, încasările companiilor aeriene scad cu 90%, cele ale firmelor de turism cu 70%, iar ale restaurantelor cu 50%.

Numărul turiștilor veniți în Oradea și Bihor a scăzut şi el dramatic. Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, dacă în perioada ianuarie - august 2019 Oradea a atras 162.044 de turiști, în primele 8 luni din 2020 numărul lor a scăzut la 75.508, adică doar 48,4%.

La fel, comuna Sânmartin, care cuprinde Băile Felix și Băile 1 Mai, a raportat o scădere la 51,5% a numărului de turiști, de la 148.683 în primele 8 luni ale anului trecut la 76.665 de vizitatori până în august 2020.

Scăderea are la bază lockdown-ul din martie - aprilie, când starea de urgență a închis românii în case, iar apoi au urmat restricțiile impuse pentru limitarea infectărilor. Având în vedere că hotelurile pot servi masa doar celor cazați, că localurile funcționează doar cu terasele, că majoritatea activităților de interior, de la petreceri la scaldă, sunt interzise, turismul se pregătește de o iarnă grea. „Închiderea piscinelor interioare face tot mai realist scenariul închiderii unor hoteluri din cauza lipsei de clienți”, spune Mihai Jurca (foto), directorul Agenției pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune.

Aquapark în conservare

Conducerea Administrației Domeniului Public Oradea a fost obligată să închidă Aquaparkul Nymphaea încă din 2 octombrie. „Punctul forte al unui aquapark nu este în exterior, ca la ștrand, ci piscinele interioare, care au fost însă interzise, așa că am închis”, spune directorul ADP, Liviu Andrica (foto). Măsura a venit de la sine după ce, pe fondul răcirii vremii, numărul amatorilor a scăzut treptat. „În ultima zi am și ținut deschis pentru doar șase clienți”.

ADP a trimis în șomaj tehnic 67% dintre angajați, oprind la muncă doar 20 de salariați pentru serviciile de întreținere, reparații și pază. „Virusul nu se răspândește în apă. Dacă am fi putut deschide piscinele interioare, chiar și cu număr restrâns de clienți, n-am fi ajuns aici”, zice directorul, care nu poate anticipa când va mai deschide aquaparkul. „Dacă nu deschidem în două luni, ne vom pierde oamenii, și va fi și mai greu”.

Și pandemie, și șantier

La rându-i, Băile Felix se confruntă cu cel mai prost an de după 1989. Hotelierii se așteptau la o perioadă dificilă încă de anul trecut, când primarul Cristian Laza (foto) lansa lucrări de modernizare în valoare de 3,2 milioane euro, dar nu intuiau dimensiunile deranjului. Sezonul estival a însemnat turiști nemulțumiți că trebuie să umble peste șanțuri, printre utilaje grele și muncitori cu lopeți, larmă și praf.

Săptămâna trecută, constructorii pietruiau aleea centrală, amenajau viitorul WC public din centrul stațiunii și pregăteau bordurarea inelului ocolitor al stațiunii, transformat în arătură. „Subteranul este gata în proporție de 95%. Încercăm să închidem lucrările până în mai 2021, ca să nu deranjăm și viitorul sezon turistic”, zice edilul.

Primarul e cu atât mai motivat cu cât scăderea numărului de turiști afectează direct veniturile comunei, care a făcut atât reduceri de salarii, cât și de personal. „Încasările la buget au scăzut cu circa 600.000 euro față de 2019”, spune Laza.

Turiști mai puțini

De altfel, SC Turism Felix SA, principalul operator din stațiune, anunță venituri mai mici cu aproape 3 milioane euro. „Dacă anul trecut am făcut 2,8 milioane euro profit, acum sperăm să închidem pe zero”, spune directorul SCT Felix, Ioan Serac (foto).

Săptămâna trecută, gradul de ocupare al hotelurilor societății era de 45%, față de 65% în 2019. Pandemia afectează turismul, chiar dacă nu s-a înregistrat niciun caz de infectare în stațiune. „Imediat ce Bucureștiul a intrat în scenariul roșu, 20% dintre rezervări au fost anulate”, zice Serac.

Săptămâna trecută erau cazați 1.000 de turiști în 5 hoteluri, inclusiv în luxosul Lotus Therm, cu 500 mai puțini decât în aceeași perioadă a anului trecut. „Diferența este foarte mare, pentru că până la 800 de clienți doar îți acoperi cheltuielile, abia apoi lucrezi pe profit”, explică Serac.

„Rezervările sunt la pământ”

Odată cu venirea toamnei, lucrurile s-au stricat. „Rezervările pe noiembrie sunt la pământ, cu un grad de ocupare de 30%, așa că vom comasa clienții în două hoteluri”, zice Serac.

Începând de săptămâna aceasta, SCT Felix va trimite jumătate din personal în șomaj tehnic și va păstra la muncă, în regim cu program flexibil, cealaltă jumătate. Salariații vor lucra cu jumătate de normă și vor primi 87% din salariu.

Pentru exemplificare, dacă la un salariu de 3.000 lei pentru 160 de ore lucrate pe lună, angajatorul poate asigura doar 80 de ore de muncă, acesta acoperă cei 1.500 lei și plătește doar 1.250 lei (75%) pentru cele 80 de ore nelucrate, urmând să își recupereze banii prin AJOFM Bihor.

Măsura este gândită să protejeze angajații în speranța revenirii activității, dar șansele sunt mici. „Toate semnalele sunt că pentru weekend-urile prelungite din 1 Decembrie, Crăciun și de Revelion nu vom putea organiza petrecerile obișnuite. Turiștii vor lua masa în restaurant fără muzică cu formație, fără dans, fără aglomerație până la miezul nopții, și gata”, spune directorul SCT Felix. Ceea ce, nu-i așa?, pot face și acasă...

De pe o zi pe alta

Situația este aceeaşi pentru toți operatorii din stațiune. „Săptămâna trecută am avut 300 de turiști pentru că a fost vacanță la cei mici. De săptămâna aceasta numărul lor se va înjumătăți, iar după aceea nu știm. Facem planuri doar pe o săptămână înainte”, spune directorul complexului President, Dumitru Fechete (foto). Având în vedere scăderea activității, firma se pregătește să trimită o parte dintre angajați în concediu de odihnă sau în șomaj tehnic și să restrângă turiștii în două hoteluri, pentru diminuarea costurilor.

„Pentru 1 Decembrie avem un grad de ocupare de 70%, dar situația e schimbătoare. Turiștii așteaptă să vadă ce se întâmplă și confirmă venirea doar cu câteva zile înainte”, spune directorul. Redresarea activității ține de scăderea infectărilor la nivel național și redeschiderea unor activități. „Funcționăm cu piscinele exterioare, baza de tratament și activitatea de restaurant pentru cei cazați. Dacă condițiile legale vor permite, vom organiza Revelionul, dacă nu, vom returna oamenilor toți banii”, zice Fechete.

Turismul bihorean se pregătește, aşadar, să intre în cea mai grea iarnă după Revoluție. Operatorii speră la deschiderea piscinelor interioare și organizarea sărbătorilor, dar se pregătesc să trimită oamenii în șomaj tehnic. Nădăjduiesc la „bal”, dar se tem că poate fi şi „spital”...


„Dacă din cauza pandemiei, omul nu merge la muncă, nu are nici de unde își pune bani deoparte pentru vacanță. Criza economică este deja la intrarea în stațiune”

Florian Serac, directorul SCT Felix


COD ROȘU
Revine șomajul tehnic

Soarta turismului bihorean este cu atât mai imprevizibilă cu cât nici autoritățile nu știu ce va urma. „Nimeni nu poate spune când vom reveni la o viață normală. Nu ține de instituții, ci de modul în care oamenii respectă măsurile de protecție pentru limitarea îmbolnăvirilor”, spune prefectul Dumitru Țiplea (foto).

Săptămâna trecută, Oradea și comuna Sânmartin erau în scenariu roșu, după ce rata îmbolnăvirilor depășise 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, iar autoritățile au dispus trecerea la învățământul de la distanță, închiderea sălilor de jocuri, limitarea activității restaurantelor în interior și purtarea obligatorie a măștii în spațiul public.

Mulți agenți economici din industria ospitalității, și nu numai, au început să trimită acasă o parte dintre angajați. „Avem în analiză 100 de dosare de șomaj tehnic și ne așteptăm ca numărul lor să crească”, spune Békési Csaba, directorul AJOFM.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Acest editorial este o minciuna!!!
V-am raportat de ceva timp ca acest editorial, despre faptul că societatea Turism Felix ar fi trimis jumatate din personal in somaj tehnic, este o minciuna. Nu inteleg de ce inca mai exista aceasta stire pe site-ul dvs. In prima faza se mai acceptau si concedii medicale, dar dupa data de 7 decembrie, compania Turism Felix ne-a anunțat că avem ca varianta doar concedii fără plată. Cică nu mai au bani nici sa ne plătească concediile medicale si nu vor sa dea afara 200 de angajati(asa cum le-au cerut cei de la SIF) pe motiv că isi vor bloca activitatea din sezonul de vara 2021. Inteleg ca aveti contracte de publicitate cu cei de la Turism Felix, si o mână spală pe alta, ca na... doar cum poti sa scrii o astfel de stire si sa o publici in aceeasi zi, când angajații de la Turism Felix primeau veștile ca vor intra, de fapt, in concediu fără plată? Va rog frumos sa luati atitudine și sa înlăturați acest editorial mincinos.
Postat 30 Noiembrie 2020, 17:25 de Hal0g3n
Sa halucinam impreuna - Bihorul, în topul turistic pentru perioada 01.01 – 30.09.2020
Copy-paste: "Cu toate că turismul este pe tobogan în acest an, ultimele date ale Institutului Național de Statistică (INS) arată că județul Bihor se clasează pe locul cinci pe țară în ceea ce privește numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică. Topul sosirilor numărului de turiști este următorul: Constanța (975,4 mii), Braşov (533,7 mii), Municipiul Bucureşti (452,3 mii), Prahova (236,3 mii), Bihor (217,5 mii), Sibiu (214,6 mii), Mureș (200,8 mii), Cluj (199,6 mii), Vâlcea (193,3 mii) şi Suceava (187,8 mii). În ceea ce privește numărul înnoptărilor turiștilor, Bihorul se clasează pe locul patru cu 594,3 mii de turiști, după Constanța (3414,6 mii), Braşov (1072,3 mii) și Municipiul Bucureşti (790,5 mii), fiind urmat de Vâlcea (568,8 mii), Prahova (512,6 mii), Mureș (407,5 mii), Suceava (397,8 mii), Sibiu (363,6 mii), Caraș Severin (358,1 mii), Cluj (356,0 mii) şi Timiș (282,8 mii). O contribuție deosebită la clasarea județului Bihor pe locurile cinci și patru în aceste topuri se datorează, în mare parte, stațiunii Băile Felix, cea mai mare stațiune balneară din România."
Postat 05 Noiembrie 2020, 09:05 de excalibur
URBANISTII sa isi faca datoria! Felix-ul sa isi califice angajatii, ca sunt zero barat la servicii! iar CL Oradea sa se plimbe cu tramvaiul si sa isi deschida ochii - asta e dezvoltare? ce avem acum inseamna tiganisme si bazar
serviciile din baile felix sunt la pamant. este cazul ca angajatilor sa li se faca niste cursuri de bun-simt, responsabilitate, comunicare, diplomatie, pentru a fi pregatiti. este un moment potrivit pentru stoparea activitatii si pentru investitie in oameni / angajati. majoritatea chelnerilor si ospatari/e/lor sunt paraleli cu servirea profesionista, pe masura renumelui Felixului. cei mai multi sunt fara scoala, necalificati, tinuti pe salariu minim, nu pe 3000 net sau brut! **** e un moment oportun sa se regandeasca haosul de culoare si constructii din centrul Felixului, care arata a bazar de Teleorman. Domnu primarel Laza, cunoasteti notiunea de Urbanist? aduceti unul si dati-i libertatea de a va aranja comuna, ca ati avea doar de castigat. cu tiganiile de abc-uri si mese de mici-vanzatori nu demonstrati decat ca nu aveti carte sau abilitati administrative/organizatorice. ***** acelasi mesaj si pentru consiliul local adormit din Oradea - puneti Urbanistii la lucru! voua va place in ce hal arata arterele din cartierele din oras? vezi: de-a lungul liniei de tramvai de la Gojdu in centru, de la Profi/6 martie spre str Carpati, din Nufaru spre bisericuta pe partea dreapta sau, Doamne-pazeste, horror-ul central de pe str Primariei, de langa primarie spre Emanuel? doar plimbandu-te cu tramvaiul si uitandu-te cu atentie, iti vine sa arunci cu oua in cei care promoveaza marele turism din oras. ******* in afara de centru si renovat cladiri, facut poduri si drumuri (ceea ce e f bine, dar INSUFICIENT), de fapt nu exista o ordine/armonie a dezvoltarii in interiorul orasului! nu sunt cautati si nici sprijiniti micii meseriasi, comerciantii de produse locale, care ar putea ridica stacheta calitativa a Oradiei. pai sa va fie rusine pentru superficialitatea si populismul pe care il adoptati!
Postat 04 Noiembrie 2020, 21:16 de roger
În țară au început să apară deciziile judecătorești ...
... favorabile firmelor din Horeca !?! În drept, guvernarea asta a încălcat grav Constituția, după cum rezultă din motivările judecătorilor ... interzicând în fapt dreptul la muncă !?!
Postat 04 Noiembrie 2020, 11:49 de CrisDumi
2,8 milioane euro profit
Cautam pe net si aflam ca SC Turism Felix SA are 756 angajati,cifra de afaceri 2019 =93 085 092, profit 2019=14 211 525 lei. Sa presupunem ca tinem toti angajatii acasa timp de un an, cu 3000 lei luna salariu.Inmultim 756x3000x12 si obtinem 27.216.000 lei.Deci profitul din anul trecut ar ajunge pentru 6 luni.Daca-i baga in somaj tehnic,profitul ramine pentru actionari,un Q7,un X5...Toti napastuitii din articol sunt proprietari pe active,chiar daca ar face un shutdown afacerii si ar baga-o in conservare pe termen nelimitat,costurile ar fi aproape zero.Cu totul altfel sta un amarit care a avut inspiratia sa-si deschida un fast food intr-un mall,unde curge chiria,rate la banca pentru infrastructura afacerii,dobinzi etc.
Postat 04 Noiembrie 2020, 09:59 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON