URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2012, 08:31

Şezi calm şi guvernează!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nicicând în ultimele două decenii n-am avut un an mai bezmetic şi distrugător ca acesta. Început cu proteste furioase de care nici ei nu se mai credeau capabili, continuat cu neaşteptata schimbare a unui guvern autist şi arogant deopotrivă, iar apoi cu şi mai surprinzătoarea schimbare a guvernării înseşi, 2012 a fost pentru români nimic altceva decât suma unor conflicte fără precedent.

Pe când în jurul nostru criza scotea în stradă mai toată Europa din raţiuni economice, la noi s-a manifestat convulsiv şi aproape strict din cauze şi în forme politice. După trei rânduri de alegeri, dacă punem la socoteală şi referendumul, finalizate cu condamnarea fără drept de apel a foştilor guvernanţi, lucrurile însă tot nu s-au liniştit, iar vacarmul politic bruiază şi vremea colindelor. Dacă în antichitate armele tăceau măcar în vremea Jocurilor Olimpice, în România zilelor noastre politicienii nu-şi pot băga săbiile în teacă nici măcar în preajma Naşterii Domnului.

Pe când cei care au dus tot greul - "mulţime, popor, oşteni" - află că în timpul războiaielor "generalii" încheiaseră armistiţii pe care nu le pot respecta, tot ei, încremeniţi în logica războiului, nu se pot hotărî acum în mâna cui să fie pâinea şi în a cui cuţitul. Cel puţin până acum, câştigătorii conflagraţiei naţionale se vădesc dominaţi de obsesii străine de cotidian, privind în zare, hăt departe, la schimbarea Constituţiei şi la regionalizare, dar mai deloc la urgenţele de zi cu zi - construirea drumurilor, refacerea sistemelor de irigaţii, branşarea satelor la reţelele de apă şi canalizare şi multe altele. Nu că ar strica o clarificare a legii supreme, de pildă, dar cum să ajungi la consensul necesar realizării ei de vreme ce nici măcar în tabăra câştigătorilor nu există intenţia de a topi fierul tunurilor pentru a-l transforma în plug, ci planul de a perfecţiona armele pentru a le întoarce contra propriilor aliaţi?

Habar nu am, la ora asta, cum se vor termina luptele pentru formarea noului guvern. Cum şi cât va supravieţui USL neînţelegerilor dintre propriii lideri, dar şi tălpilor pe care, neîndoios, deja le pun învinşii urnelor. Ar fi cazul însă ca şi unii, şi alţii, să-şi aducă aminte că majoritatea românilor, dacă nu au sperat neapărat într-un belşug revărsat peste noapte, îşi doresc totuşi încheierea prea lungului război civil care le-a secătuit energiile.

Tot ce ne-am mai putea dori, aşadar, e pacea. Pentru că în starea de beligeranţă nu se poate edifica nimic, ieşirea din tranşee a rămas pur şi simplu singura cale de urmat, aşa că "generalii" trebuie să se transforme cât mai rapid în şefi de şantier. Să se aşeze calmi la masă, să facă planurile de (re)construcţie şi să pună muncitorii la treabă, pe fiecare acolo unde se pricepe mai bine. Altfel, anul care vine chiar o să-l sfârşim în ruine. Fără niciun învingător, ci doar cu vreo 20 de milioane, sau câţi om mai fi, de învinşi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@Cotrau
... mai vorbim la anu', dupa ce mai cumuleaza actuala putere niste gherle...
Postat 31 Decembrie 2012, 10:37 de shadow
@Cotrau
... mai vorbim la anu', dupa ce mai cumuleaza actuala putere niste gherle...
Postat 31 Decembrie 2012, 10:37 de shadow
Guvernul usl ne ingroapa cu daruri
Taxa de prima inmatriculare, taxa de prima vanzare auto, taxa de poluare, numele tau va fi de-acum inainte taxa de mediu! Modificata in fel si chip, generatoare de discutii la Comisia Europeana si procese garla in tara, ea se intoarce sub o noua denumire la inceputul lui 2013: ne-a promis-o premierul Victor Ponta – Rovana Plumb, ministrul mediului, ”imi aduce noua forma a taxei”. Ah, ce pornita era aceasta, acum un an, pe cand era in opozitie, impotriva taxei auto, varianta Laszlo Borbely: un nou bir pe capul romanilor !
Postat 30 Decembrie 2012, 07:19 de Oradean
Nu subscriu !
-Vă respect părerea,dar nu subscriu la aceasta !! S-a produs ceea ce s-a produs " UN AN BEZMETIC" cum delaraţi dvs.din cauza Tandemului Băsescu -Boc.şi a Partidelor politice care au susţinut acel stil de Guvernare şi a celor 5.Guverne Boc.care a fost cel mai distrugătoare pt. populaţia României de 94.de ani !! Şi în aceste moduri de manifestare,Protestele care au avut loc în diferite părţi ale ţării,Alegeri Locale;Refendumul de astă vară şi Alegeri Generale din Decembrie,populaţia României a putut scăpa de acest coşmar a P.D.-L.;Băsescu şi a celorlaţi,care au Guvernat cu ce-i din P.D.-L.!!
Postat 29 Decembrie 2012, 17:45 de Cotrău
Adriane, fii conci, nu bate campii !
In cateva cuvinte: schimbarea domni[i]lor, bucuria nebunilor !
Postat 28 Decembrie 2012, 13:55 de .
bun condei
Felicitari, bun condei aveti!
Postat 28 Decembrie 2012, 09:33 de x
Alti "generali"
"Generalii" despre care se face scriere-n final au participat (in prim-plan sau mai in umbra!) la distrugerea pe care o putem constata pe multiple zone...Includ aici economic,cultural-educational,sportiv,diplomatic etc."Naravul din fire n-are lecuire",iar naravitii s-au strans in duium de lantisoare -unele bine sudate prin zale invizibile.Pretentii multe,merite putine; inflatie de vorbe,criza de fapte...Sa fim seriosi! E nevoie de alti "generali",generalisti-daca se poate!
Postat 28 Decembrie 2012, 08:58 de gyorgy tozser
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON