URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
24 August 2021, 19:57

Seri cu filme în Băile Felix: Oricine va putea participa, intrarea va fi liberă. Vezi programul! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iubitorii filmului românesc sunt invitaţi în Băile Felix, de vineri, 27 august, până pe 1 septembrie, la prima ediţie a Festivalului Naţional de Filme Româneşti de Patrimoniu, care va aduce în piaţeta de lângă ştrandul Apollo lungmetraje cunoscute şi apreciate în lumea filmului românesc.

Seri cu filme

Detaliile programului au fost prezentate marți, în cadrul unei conferinţe de presă la care au luat parte primarul Cristian Laza, directorul SCT Felix, Florian Serac, cineastul amator şi jurnalistul Dan Bureţia şi jurnalistul Dinicu Braghină, pasionat de arta cinematografiei şi membru în UARF, cel din urmă fiind şi iniţiatorul evenimentului (toți în fotografia principală).

Intrarea va fi liberă, iar spectatorilor nu li se impune să fie vaccinați anti-Covid ori să se testeze. 

"În fiecare seară, începând de vineri până miercurea viitoare, de la ora 21, va rula câte un film românesc. Evenimentul se va desfăşura în piaţeta din faţa ştrandului Apollo, unde oricine va fi primit. Participanții vor trebui să respecte distanțarea şi să poarte mască de protecţie", a explicat primarul Cristian Laza (foto jos).

Filmele au fost alese de Ioan Cărmăzan, preşedintele Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film (UARF).

Înaintea fiecărui lungmetraj, un scenarist şi un critic de teatru, Octavian şi Manolita Dragomir Filimonescu, îi vor prezenta sinopsisul, iar la final curioşii vor putea adresa întrebări.

Sub deviza "Să ne preţuim valorile", în piaţetă vor rula filmele "Mihai Viteazul", "Osânda" (ambele în regia lui Sergiu Nicolaescu), "Operaţiunea monstrul" (regia Manole Marcus), "Filantropica" (regia Nae Caranfil) (video), "B.D. La munte şi la mare" (regia Mircea Drăgan) şi "Ţapinarii" (regia Ioan Cărmăzan).

În serile în care vor fi preconizate ploi, doritorii sunt sfătuiţi să îşi aducă şi umbrele, filmele fiind întrerupte numai în caz de averse puternice.

"Sperăm ca acest eveniment să aibă cât mai multe ediţii", a spus Florian Serac.

De altfel, organizatorii au planuri mari. "La anul vom pregăti şi un concurs de film ultrascurt, adică de numai 3 minute, realizat cu telefonul mobil, unde va putea participa oricine. Şi tot la anul ne propunem să organizăm şi un festival internaţional de filme de animaţie în aceeaşi staţiune", a completat Dinicu Braghină.

La rândul lui membru în UARF, Dan Bureţia a amintit cât de greu era să creezi un film în urmă cu 30 de ani şi cât de recunoscutori trebuie să fie pasionații de film în prezent, pentru că noile tehnologii oferă posibilitatea de a capta ușor fiecare secundă importantă din viaţă.

Expoziţie în primărie

Pe de altă parte, tot în cadrul festivalului, Dinicu Braghină a amenajat în sala mare a Primăriei din Sânmartin o mică expoziţie despre istoria filmului orădean, compusă din piese vechi cu care se filma şi se prelucra filmul odinioară, dar şi articole şi informaţii despre Zenobiu Domide.

"Orădean prin adopţie (n.r. Domide) a fost primul român care a făcut film de animaţie chiar în oraşul de pe Criş. A decedat în 2002, dar familia sa încă mai păstrează fotografii cu el în care prelucrează şi filmează", a povestit Braghină.

Printre exponate se află şi un aparat de proiecţie Präsident, folosit de Zenobiu Domide pentru proiecţia filmelor create pentru festivaluri (foto).

Expoziţia poate fi vizitată gratuit în sala mare a primăriei până la finalul festivalului.

Festivalul este organizat de UARF, Primăria Sânmartin şi SCT Felix, cu sprijinul DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual - Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
iesi acasa
lasati dracului filmele si terminati de asfaltat strazile alea ca ne rupem masinile pe ele. nu va e ma rusine ca de 3 ani de zile stati cu ele in halul ala?
Postat 26 August 2021, 03:17 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON