Ajunsă de câţiva ani în topul naţional, echipa de baschet CSM CSU Oradea a făcut din acest sport un adevărat fenomen social, iar anul acesta, neînvinsă de zece etape, joacă meci de meci cu casa închisă. "E cea mai mare realizare a noastră", spune managerul echipei, Şerban Sere. Om de afaceri, dar mai ales om de sport, Sere conduce secţia de baschet din 2009 încoace, fiind unul dintre pilonii consolidării.
Cu ajutorul sponsorilor, echipa de baschet masculin a oraşului încheie competiţiile pe poziţii tot mai bune de la an la an, iar acum, la jumătatea campionatului, e favorită chiar la titlul naţional.
Convinşi că fără suporteri nu puteau ajunge aici, Sere şi colegii din conducerea clubului au ţinut să le întoarcă fanilor susţinerea, obţinând dreptul de a organiza la Oradea turneul final al Cupei României şi All Star Game-ul, meciul-show al sezonului. Aşa că pe 10, 11 şi 12 aprilie Oradea va fi capitala baschetului românesc, iar cu puţin noroc orădenii vor deveni publicul unei campioane.
Cu gândul la victorie
- Baschetul masculin orădean traversează cea mai fastă perioadă din istorie, terminând prima etapă a campionatului pe locul I. Are şanse reale să şi câştige întrecerea?
- Prima poziţie ne va asigura mai multe jocuri pe teren propriu, dar greul de abia acum începe, se ştie că în play-off totul porneşte de la zero. Suntem cotaţi la câştigarea campionatului şi a Cupei României, forma sportivă şi rezultatele ne recomandă drept candidaţi cerţi la titlu.
- Care vă este strategia pentru următoarea perioadă?
- Urmează zece jocuri importante, ne gândim că şapte victorii ne-ar întări prima poziţie. Nu facem neapărat calcule, ne interesează să câştigăm fiecare joc. Sunt bucuros că jucăm din ce în ce mai bine, dar mai important e să fim sănătoşi, să avem tot lotul la dispoziţie.
- De care adversar vă e teamă?
- Ar trebui ca celelalte echipe să se teamă de noi, dat fiind că suntem pe prima poziţie. Până acum, Clujul ne-a pus probleme, ne-a învins de două ori.
- Echipa va juca în turneul final al Cupei României, organizat în premieră la Oradea. Poate să câştige trofeul în faţa suporterilor?
- Am licitat organizarea acestei cupe cu gândul la minunatul nostru public, care merită un spectacol de anvergură. E o şansă suplimentară să jucăm pe teren propriu, dar în acelaşi timp o presiune în plus, pentru că jucătorii ştiu că aşteptările sunt mari.
Străinii ne ridică
- Ce presupune organizarea turneului final?
- Din fericire, am obţinut-o cu suma minimă de participare la licitaţie, 10.000 lei. Am mers şi pe latura sentimentală cu ceilalţi competitori, care au mai organizat tot felul de competiţii. Sunt convins că recordul de asistenţă va fi asigurat, în perioada următoare vom stabili şi strategia de vânzare a biletelor. Noi ne dorim ca, pe lângă spectacolul sportiv, să punem în valoare oraşul Oradea. Suntem o echipă a comunităţii şi trebuie să întoarcem grija pe care aceasta ne-o poartă.
- Oradea va găzdui, de asemenea, şi All Star Game-ul. Pe cine aţi vrea să vedeţi din partea CSM în echipa Nordului?
- Toţi merită. Suntem o echipă construită fără individualităţi de marcă, prin efort colectiv.
- Cei mai mulţi jucători profesionişti de baschet din România sunt străini. Cu ce sunt mai buni "mercenarii" decât ai noştri?
- Străinii au ridicat valoarea campionatului şi sunt modele pentru coechipierii români, dar şi pentru copii. Foarte mulţi copii au venit şi vin la arenă pentru William Franklin, Sean Barnette, Daniel Dillon, Miha Zupan, Radovan Markovic...
Baschetul, fenomen social
- Sala Sporturilor nu are autorizaţie de securitate la incendiu. Ce măsuri s-au luat pentru desfăşurarea partidelor?
- Nu sunt direct implicat, dar din câte ştiu se lucrează la remedierea problemelor, care nu sunt foarte grave. E o deficienţă de presiune a apei.
- Arena se umple la fiecare meci, mulţi suporteri chiar rămân pe dinafară. De ce este baschetul singurul sport de echipă care adună aşa mult public?
- S-a ajuns aici în timp, cu muncă şi cu o implicare foarte bună din partea sponsorilor. Nu se întâmpla la fel în urmă cu 7-8 ani, când erau 30 de suporteri, cu părinţi cu tot. Mă bucur că baschetul a ajuns nu doar un fenomen sportiv, ci un fenomen social. Foarte mulţi orădeni întreabă în fiecare săptămână când joacă CSM, şi aceasta e cea mai mare realizare a noastră. De câteva etape jucăm cu casa închisă, iar sentimenul de bucurie nu se măsoară în bani.
- Totuşi, se observă şi la baschet un număr mai scăzut de fani în sală atunci când echipa nu e pe val. Sunt orădenii fani doar la victorie?
- La fel se întâmplă şi în alte oraşe, şi acesta este şi oful nostru. Mi-aş dori să avem un sentiment de patriotism local solid faţă de echipa noastră.
Condiţii excelente
- Oradea va avea o arenă cu 5.000 de locuri. Se va umple la meciurile de baschet?
- E treaba noastră să facem să se umple. Cert e că Oradea are potenţial să aducă atâţia oameni într-o arenă sportivă.
- Cât de mult contează finanţarea în performanţele echipei? Cât de bogat este baschetul orădean?
- Avem o finanţare corectă, raportată la rezultatele pe care le obţinem. Nu suntem nici cea mai bogată, nici cea mai săracă echipă. În acest an chiar beneficiem de condiţii excelente, cum nu au fost niciodată.
- Au crescut sponsorizările de când faceţi performanţă?
- Da, au apărut sponsori noi, iar volumul finanţării de către sponsorii consacraţi e mult mai mare. Avem sponsori care sunt de mult lângă noi, cum este domnul Gheorghe Vajai, de la Gavella, care apreciază că banul investit se transpune în performanţă. Facem invitaţia şi altor potenţiali sponsori care simt un ataşament faţă de oraş să ni se alăture.
Investiţie în copii
- Din 2014, secţia de baschet a CSM are un parteneriat cu Universitatea. În ce constă asocierea?
- Clubul Sportiv Universitar ajută echipa la cheltuielile competiţionale, în timp ce salariile rămân asigurate din surse private.
- Câţi copii învaţă baschet sub însemnele CSM?
- Avem peste 200 de copii în grupe. Vara trecută i-am dus la campionatul naţional de minibaschet la Mangalia, unde generaţia 2003 a ieşit campioană naţională din 120 de echipe. Ne dorim ca din această pepinieră să iasă jucători care să facă pasul spre echipa mare.
- Ce criterii de selecţie aveţi pentru grupele de copii?
- Îi selecţionăm pe toţi cei ce vor să joace baschet, ulterior grupele se separă în funcţie de potenţialul jucătorilor. Sunt şi copii care nu au abilităţi de performanţă, aşa că ei rămân în grupele de agrement. Nu vor fi neapărat performeri, dar vor fi spectatori de baschet, arbitri, vor trăi fenomenul, ceea ce este un succes.
Sport pentru toţi!
- Fost baschetbalist, fiu de jurnalist de sport, sunteţi un cunoscător de necontestat al domeniului. Care sunt plusurile şi minusurile sportului local?
- Un mare plus este poloul, ei sunt performerii adevăraţi. Fotbalul e sportul numărul 1 ca audienţă în Oradea şi ştiu că sunt foarte mulţi suporteri care îşi doresc o echipă locală. Acum în fotbalul local s-a declanşat momentul zero, grupele de copii şi juniori au fost preluate de CSM într-un proiect pe termen mediu şi lung. Fotbalul trebuie să capete credibilitate, şi atunci îşi va găsi şi finanţarea. Un minus avem la sportul de masă, spre care trebuie să privim atent. Trebuie să organizăm competiţii la cât mai multe discipline, să creăm emulaţie, astfel copiii vor fi într-un mediu sănătos. Oradea trebuie să respire aer sportiv, va fi o investiţie foarte bună în sănătate.
- Ce părere aveţi despre spectatorii bihoreni? Cum vă explicaţi paradoxul echipei de polo care, deşi multiplă campioană şi fruntaşă în Europa, nu umple totuşi tribunele?
- Bihorenii îşi doresc să vadă sport. La polo, în ciuda performanţei, problema este de vizibilitate. La fel cum baschetul nu se poate compara cu fotbalul ca audienţă, aşa e şi cu poloul. Echipa de polo merită, însă, mai mulţi spectatori!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.