URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2020, 16:47

Senatul României a respins proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Doar UDMR-iştii, inclusiv bihorenii Cseke Attila şi Derzsi Ákos, au susţinut legea

Senatul României a respins proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Doar UDMR-iştii, inclusiv bihorenii Cseke Attila şi Derzsi Ákos, au susţinut legea Steagul secuiesc (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatul României a respins, miercuri, legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc, propusă de doi UDMR-işti şi adoptată tacit în Camera Deputaţilor. Senatul este for decizional în cazul acestui proiect de lege care a stârnit mari controverse şi, totodată, declaraţii fără precedent din partea preşedintelui Klaus Iohannis, care a acuzat PSD că vrea să "dea Ardealul ungurilor"

UDMR-iştii, pentru autonomie

Şedinţa Senatului României s-a ţinut în condiţii speciale, doar câţiva dintre senatori aflându-se în plen, restul votând telefonic. Senatorii au fost chemaţi să se exprime pe un Proiect de respingere a iniţiativei legislative, iar majoritatea au votat "pentru". 

În total au fost 126 de voturi pentru respingerea legii (PSD, PNL, USR, PMP, ALDE şi Pro România). Împotriva respingerii iniţiativei s-au exprimat doar cei 9 senatori ai UDMR, între care şi bihorenii Cseke Attila şi Derzsi Ákos. 

Pe 23 aprilie, Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, ca urmare a faptului că termenul de dezbatere şi vot a fost depăşit. 

Ţinut maghiar

Proiectul prevede ca "Ţinutul Secuiesc" să devină regiune autonomă cu personalitate juridică. Statutul de autonomie, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc, prevede actul normativ, citat de G4media.ro. 

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare ca judeţele Covasna, Harghita şi o parte din judeţul Mureş să constituie o regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român.

În proiect sunt redate limitele teritoriului care ar urma să devină Ţinutul Secuiesc, pentru care este prevăzută şi o organizare administrativă proprie, cu autorităţi publice şi instituţii proprii la toate nivelurile, conferirea unor competenţe specifice, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială a Ţinutului Secuiesc şi a simbolurilor naţiunii maghiare.

Discurs "violent şi periculos"

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri o ieşire dură la adresa PSD, după ce proiectul a trecut tacit prin Camera Deputaţilor. El i-a vorbit lui Marcel Ciolacu în limba maghiară şi l-a întrebat ce îi oferă Viktor Orban la schimb pentru această înţelegere.

Liderul PSD a criticat atitudinea preşedintelui. "Ieşirea de astăzi a preşedintelui Iohannis arată cât de jos poţi să ajungi în politică. Este o ieşire care descalifică total funcţia prezidenţială! Îi amintesc preşedintelui Iohannis că nu a avut nicio reacţie când ambasadorul României la Budapesta a fost terfelit în urmă cu câteva zile. A tăcut complice. Dacă era un adevărat patriot, l-ar fi apărat pe ambasadorul român! Preşedintele Iohannis ştia că PSD este împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Ştia că la ora 14.00 acest proiect va fi respins definitiv de Senat. Aşa cum au mai fost respinse multe alte proiecte similare de-a lungul timpului. Cu toate acestea, a avut această ieşire anti-românească şi anti-democratică", a transmis, pe Facebook, Ciolacu.

De asemnea, liderul UDMR, Kelemen Hunor a reacţionat dur, spunând că Klaus Iohannis a avut un mesaj "tipic PRM-ist, violent şi periculos: ungurii ne iau Ardealul!". "De la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan şi se instigă împotriva maghiarilor. Preşedintele trebuie să-şi ceară scuze pentru acest derapaj periculos", a comentat Kelemen. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
oradea101234
Ești plictisitor, comprimă în mai puțin nimicul ce îl exprimi, mediocrule.
Postat 01 Mai 2020, 07:50 de oradeaveche
oradeaveche, two, user anonimizat, etc
Propagandistule de doi bani, pe vremea comunistilor, autonomia ungurilor din centrul Romaniei a fost impusa de Stalin, pt a avea un cui in coasta romanilor in cazul in care romanii i-ar fi iestit din cuvant.
Postat 30 Aprilie 2020, 15:45 de Oradea2020
oradea,two,user anonimzat,etc
Nu mai stii nici tu cum si ce sa mai minti. Propagandist de doi bani. Luzar mincinos, de steagurile unguresti arborate pana si pe cladirile oficiale ce zici ? Idem de stema ungariei ? De sarbatorile organizate cu mare fast, cu ocazia zilelor ungariei, ce zici ? Dar de limba vorbita ? Sunt unguri declarati, cu acte! Doar 500 (cinci sute!) s-au declarat secui la recensamant. Multi nici macar nu stiu sa vorbeasca alta limba in afara de cea maghiara ? Secuii si-au tradat/abandonat stramosii, culmea, tocmai pt asupritorii care le-au distrus natiunea. Azi au ajuns o masa de manevra a ungariei. Mai citeste o data, si inca o data comentariul meu de mai jos.
Postat 30 Aprilie 2020, 15:35 de Oradea2020
oradea101234
O fi steagu maghiar cel din imagine. Cum spuneam, mediocru.
Postat 30 Aprilie 2020, 15:05 de oradeaveche
oradeaveche, two, user anonimizat, etc
Te-ai vrea si tu vreu cenzor-manipulator. Bai, nesimtitule, nu ti-e rusine ? Pe cine crezi ca minti ? Nici macar pe tine nu poti sa te minti. Ca sa-ti fie rusine trebuie sa ai bun simt. Cati "secui" s-au declarat "secui" la recensamant ? Mai putin de 500. Toti sunt cu steagurile ungariei, cu "tara mama". Nici limba nu si-o mai vorbesc. Secuii au fost maghiarizati fortat de-a lungul istorie, iar acum se declara unguri. Sunt masa de manevra a ungariei.
Postat 30 Aprilie 2020, 14:46 de Oradea2020
Niciodată nu va fi asa ceva.
Nu extremiști iredentisti nu au fost puși la punct deloc doar au fost blocați pentru moment, sigur atât cât nu sunt măcar anchetați dacă nu arestați pentru încercarea de dezintegrarea teritoriala a României ei vor ai avea tentative în continuare acesta asociație trebuie scosa în afara legi. Oricum ținutul Secuiesc nu ar avea cum sa funcționeze mai multe doua luni pentru nu ar avea resursele financiare li sa mai explicat .
Postat 30 Aprilie 2020, 09:02 de sss
oradea101234
Secuii nu sânt ungurii, până și comuniștii le-au dat autonomie până s-a trezit naționalismul în cizmar. Au avut autonomie și sub austrieci și sub Mihai Viteazu. Sau cine crezi că i-a adus capul lui Bathory dacă nu secuii? Dacă ți-a scăpat tabloul lui Aman măcar filmul sper că l-ai văzut. Mediocru mai ești.
Postat 30 Aprilie 2020, 09:01 de oradeaveche
Romania
Tinutul secuiesc este pamant romanesc, niciodata unguresc!
Postat 29 Aprilie 2020, 23:05 de Oradea2020
Magyarslagerfm
De ce ii neindreptatiti pe maghiari?
Postat 29 Aprilie 2020, 21:25 de User anonimizat
PLANUL DIABOLIC AL PSD-UDMR!!!!DE CE AU ACCEPTAT ACEST PROIECT DE LEGE DE LA INCEPUT PSD-IȘTI!???!!!!
De ce a fost de acord , din fașă cu acest proiect dl CIOLACU și PSD , daca tot se falesc că ei sunt mari patrioți ?Pentru că tovărășia cu UDMR de furt a banului public începând de la comunități locale până la cele de la centru nu are limite!!!!P.S Exact cu dorește a dezbina comunitatea BARONUL PASZTOR , așa a încercat și UDMR la nivel central prin complicitatea PSD, că doar e pandemie și nu e poporul atent la mârșăviile noastre colective.Daca PSD scăpa de Ardeal , implicit de votanții in mare parte de dreapta, centru-dreapta , pușcă 2 iepuri dintr-o lovitură.Ei domnesc peste ROMÂNIA cu voturile care le obțin în zonele roșii tradițional votanți PSD, iar UDMR ar fi rămas partenerul loial in continuare (prin cedarea ARDEALULUI) la risipa banului public și distrugerea țării.Linistitiva domnilor PSD IȘTI am înțeles mesajul dvs, abia așteptăm alegerile sa vă dam o nouă lecție de democrație.
Postat 29 Aprilie 2020, 21:18 de User anonimizat
Perfect!
Extremistii udemeristi au fost pusi la punct.
Postat 29 Aprilie 2020, 20:31 de Oradea2020
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON