Senatul României a respins, miercuri, legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc, propusă de doi UDMR-işti şi adoptată tacit în Camera Deputaţilor. Senatul este for decizional în cazul acestui proiect de lege care a stârnit mari controverse şi, totodată, declaraţii fără precedent din partea preşedintelui Klaus Iohannis, care a acuzat PSD că vrea să "dea Ardealul ungurilor".
UDMR-iştii, pentru autonomie
Şedinţa Senatului României s-a ţinut în condiţii speciale, doar câţiva dintre senatori aflându-se în plen, restul votând telefonic. Senatorii au fost chemaţi să se exprime pe un Proiect de respingere a iniţiativei legislative, iar majoritatea au votat "pentru".
În total au fost 126 de voturi pentru respingerea legii (PSD, PNL, USR, PMP, ALDE şi Pro România). Împotriva respingerii iniţiativei s-au exprimat doar cei 9 senatori ai UDMR, între care şi bihorenii Cseke Attila şi Derzsi Ákos.
Pe 23 aprilie, Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, ca urmare a faptului că termenul de dezbatere şi vot a fost depăşit.
Ţinut maghiar
Proiectul prevede ca "Ţinutul Secuiesc" să devină regiune autonomă cu personalitate juridică. Statutul de autonomie, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc, prevede actul normativ, citat de G4media.ro.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare ca judeţele Covasna, Harghita şi o parte din judeţul Mureş să constituie o regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român.
În proiect sunt redate limitele teritoriului care ar urma să devină Ţinutul Secuiesc, pentru care este prevăzută şi o organizare administrativă proprie, cu autorităţi publice şi instituţii proprii la toate nivelurile, conferirea unor competenţe specifice, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială a Ţinutului Secuiesc şi a simbolurilor naţiunii maghiare.
Discurs "violent şi periculos"
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri o ieşire dură la adresa PSD, după ce proiectul a trecut tacit prin Camera Deputaţilor. El i-a vorbit lui Marcel Ciolacu în limba maghiară şi l-a întrebat ce îi oferă Viktor Orban la schimb pentru această înţelegere.
Liderul PSD a criticat atitudinea preşedintelui. "Ieşirea de astăzi a preşedintelui Iohannis arată cât de jos poţi să ajungi în politică. Este o ieşire care descalifică total funcţia prezidenţială! Îi amintesc preşedintelui Iohannis că nu a avut nicio reacţie când ambasadorul României la Budapesta a fost terfelit în urmă cu câteva zile. A tăcut complice. Dacă era un adevărat patriot, l-ar fi apărat pe ambasadorul român! Preşedintele Iohannis ştia că PSD este împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Ştia că la ora 14.00 acest proiect va fi respins definitiv de Senat. Aşa cum au mai fost respinse multe alte proiecte similare de-a lungul timpului. Cu toate acestea, a avut această ieşire anti-românească şi anti-democratică", a transmis, pe Facebook, Ciolacu.
De asemnea, liderul UDMR, Kelemen Hunor a reacţionat dur, spunând că Klaus Iohannis a avut un mesaj "tipic PRM-ist, violent şi periculos: ungurii ne iau Ardealul!". "De la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan şi se instigă împotriva maghiarilor. Preşedintele trebuie să-şi ceară scuze pentru acest derapaj periculos", a comentat Kelemen.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.