URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2015, 11:29

Şeful Salvamont învaţă turiştii cum să se comporte pe munte: "Fenomenul urcatului cu telecabina în şlapi se manifestă şi la noi"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De doi ani încoace, numărul accidentaţilor în munţii din Bihor este în scădere, semn că bihorenii au început să priceapă că pe munte nu se urcă oricum. Totuşi, în continuare mulţi trec nepăsători pe lângă indicatoarele turistice şi numai norocul face să nu devină victime.

"Pe munte trebuie să urcăm conştienţi de ceea ce facem", spune Pinter Istvan, şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor. Din 2005, Pinter este coordonatorul salvamontiştilor bihoreni şi, la fel precum colegii lui, cunoaşte bine munţii judeţului, cu plusuri şi minusuri cu tot. Mai precis, ce ne oferă natura şi ce ştim noi să valorificăm...

Ne civilizăm!

- A început sezonul rece, iar bihorenii vor căuta zăpada, urcând spre pârtii. Ce le recomandaţi, ca să nu aibă nevoie de ajutorul salvamontiştilor?

- Să folosească echipament de schi adecvat şi reglat în funcţie de înălţimea şi greutatea lor, să poarte cască de protecţie, chiar dacă nu este obligatorie în România, să fie atenţi la ceilalţi schiori, să respecte regulile pârtiilor. Cei care schiază în afara pârtiilor, să fie precauţi, zăpada nu este încă tasată.

- Câte misiuni de salvare a avut Salvamont Bihor în acest an? Se observă o creştere sau o scădere a accidentelor montane?

- Anul acesta am salvat 131 de persoane, din fericire niciun decedat. Numărul accidentaţilor este în scădere sau stagnează. În 2013 am avut un vârf, 312 persoane, şi de atunci mergem în jos,  chiar dacă numărul turiştilor se păstrează. Explicaţia este că lumea se civilizează, oamenii merg mai pregătiţi pe munte.

- Au salvamontiştii toate dotările de care au nevoie în misiunile de salvare? Ce le lipseşte?

- În principu, suntem bine dotaţi. O problemă este legată de infrastructură, avem nevoie de baze în Defileul Crişului, în Glăvoi şi la Stâna de Vale, unde acum avem puncte de prim-ajutor.

- Câţi salvamontişti acţionează acum în Bihor? Sunt puţini, mulţi?

- În total, suntem 45, dintre care 10 suntem angajaţi, iar ceilalţi voluntari. Suntem la limită, ca necesar, şi ar trebui să fie mai mare numărul de angajaţi.

Stâna de Vale, potenţial irosit

- Cât de sigure sunt pârtiile frecventate de bihoreni, Arieşeni şi Vârtop?

- Pârtiile sunt în stare foarte bună, când este zăpadă. Problema este că una din pârtiile din Alba şi pârtia noastră nu sunt dotate cu tunuri de zăpadă, iar când nu este suficientă zăpadă, ies pietre.

- Stâna de Vale este o staţiune moartă?

- Este o zonă cu un potenţial foarte mare pe timp de iarnă. În zona Vârfului Poieni ar încăpea mai multe instalaţii de schi, până la peste 1600 de metri, pe care inclusiv în aprilie-mai s-ar putea schia. Din păcate, nu există această instalaţie şi, mai mult, cea existentă nu este omologată. Aşa că Stâna a ajuns un centru de sporturi motorizate.

- Cea mai cunoscută zonă montană din Bihor, Padişul, este un haos din perspectiva infrastructurii turistice. Care credeţi că este soluţia ca această zonă să fie plăcută şi sigură pentru turişti?

- Cel mai important este drumul de acces. Apoi ar fi nevoie de o zonă de campare, delimitată şi cu condiţii corespunzătoare, duşuri, WC-uri... De asemenea, trebuie reguli clare, să ştie turistul unde are voie să campeze şi să parcheze şi unde nu. Bineînţeles, este nevoie şi de utilităţi: apă, canalizare, energie electrică...

Defrişările omoară traseele!

- Aţi făcut investiţii în acest an în infrastructura montană şi speologică a Bihorului?

- Cea mai mare realizare din acest an este un traseu turistic nou ce urmează să fie omologat, în zona Bratca, şi un traseu de via ferrata la Vadu Crişului, lung de 200 de metri.

- În anii trecuţi, în Bihor era frecvent şi pe munte fenomenul vandalismului. Mai distrug turiştii traseele?

- Turiştii cu siguranţă nu, o problemă avem cu localnicii. Cablurile de la via ferrata din Şuncuiuş au dispărut anul trecut de două ori, stâlpii de marcaj din zona de gol alpin din Padiş dispar şi ei.  De asemenea, în zonele unde se fac tăieri de lemne, dispar inclusiv copacii de pe traseul marcat.

- Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac turiştii pe munte?

- Greşesc că nu se informează asupra traseului, merg fără hărţi şi fără echipament. Fenomenul urcatului cu telecabina în şlapi se manifestă şi printre bihoreni. Cel mai grav aspect este însă nebăgarea în seamă a indicatoarelor sau chiar a recomandărilor noastre, trec pe lângă fără să clipească. Este important să nu uităm că mergem pe munte şi nu trebuie să-l subestimăm.

- Împreună cu CJ Bihor şi cu autorităţile din cantonul elveţian Saint Gallen, derulaţi un proiect ce are ca scop înfiinţarea unei şcoli de salvatori montani în Bihor. Ce avantaje le va aduce bihorenilor?

- În acest centru de pregătire îi vom învăţa pe voluntarii din Bihor. De asemenea, proiectul are o componentă de schimb de experienţă, care va duce la perfecţionarea salvamontiştilor noştri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON