URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Martie 2024, 16:00

Şeful Protecţiei Consumatorilor acuză că unii producători colorează carnea de pui: „Un atentat la siguranța noastră”

Şeful Protecţiei Consumatorilor acuză că unii producători colorează carnea de pui: „Un atentat la siguranța noastră” (Sursa foto: Facebook - Horia Constantinescu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unii producători vopsesc carnea de pui pentru a induce în eroare clienţii, a acuzat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu. 

Acesta a explicat, printr-o postare pe Facebook, că unii pui sunt hrăniţi cu diferite substanţe care le intră în ţesuturi, iar ca urmare carnea păsărilor se îngălbeneşte, lucru care o face mai atrăgătoare pentru potenţialii clienţi, care îi asociază astfel cu puii de casă.

„Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care își vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar și aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată”, a scris Constantinescu pe pagina sa de Facebook.

Textul este însoţit şi de mai multe imagini, inclusiv una cu doi pui tăiaţi, puşi în recipiente umplute cu apă, ce par că şi-ar fi pierdut culoarea pe anumite părţi ale pielii, notează Hotnews.ro.

În plus, acesta a publicat şi o captură cu prospectul unui aditiv furajer, care potrivit documentului este "pentru folosirea în amestec, în furajul finit, pentru pigmentarea suplimentară a pielii păsărilor şi colorarea gălbenuşului de ou". Acesta este obţinut din extract de flori de Marigold.

Şeful ANPC a mai scris că "este forfotă mare în rândurile celor care ar fi trebuit să atragă atenţia asupra acestui fenomen" şi că "se caută argumente disperate pentru a arăta că autoritatea noastră nu ar avea ce să caute pe întreg traseul puilor vopsiţi". Totuși, Constantinescu nu a afirmat clar despre ce persoană sau instituție e vorba. 

Horia Constantinescu a caracterizat această practică drept „un atentat serios” la siguranța oamenilor și a adăugat că, în unele cazuri, comisarii pentru Protecția Consumatorilor au găsit și cazuri de salmonella la unele ferme. 

„Interesant este, și vă rog să citiți prospectul, că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii noastre. 
Dacă adăugăm și ingredientul salmonela, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră. Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonela periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare «gustos»”, a mai precizat șeful ANPC. 

El a încheiat precizând că „astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituțiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situație și cine a acoperit adevărul”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Prevenție și transparentizare
Publicarea listei cu numele producătorilor și inchiderea punctelor de producție a celor care recurg la astfel de practici. Intermediarii și vănzătorii tuturor acestor produse trebuie publicați și, la a doua abatere trebuie închiși pentru că nu au verificat marfa pusă pe piață și/sau au acceptat punerea in vânzare a produselor care pun în pericol sănătatea.
Postat 27 Martie 2024, 17:55 de PureStupidity
Ce face siguranta alimentului?
Oare cei de la DSVSA de ce nu verifica si aspectele astea? Pentru ca habar nu au ce efecte au anumite substante pentru sanatatea oamenilor? Pentru ca trebuie sa ii calareasca doar pe cei cu afaceri mici, ca de barosani nu se pot atinge? Sunt multe intrebari si putine raspunsuri. Dar pana la urma, noi, oamenii obisnuiti tragem ponoasele. Trebuie sa fim cat mai bolnavi, sa cumparam cat mai multe medicamente, sa murim inainte de pensionare ca sa se faca economii...
Postat 27 Martie 2024, 16:19 de Socrate
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON