URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2024, 16:00

Şeful Protecţiei Consumatorilor acuză că unii producători colorează carnea de pui: „Un atentat la siguranța noastră”

Şeful Protecţiei Consumatorilor acuză că unii producători colorează carnea de pui: „Un atentat la siguranța noastră” (Sursa foto: Facebook - Horia Constantinescu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unii producători vopsesc carnea de pui pentru a induce în eroare clienţii, a acuzat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu. 

Acesta a explicat, printr-o postare pe Facebook, că unii pui sunt hrăniţi cu diferite substanţe care le intră în ţesuturi, iar ca urmare carnea păsărilor se îngălbeneşte, lucru care o face mai atrăgătoare pentru potenţialii clienţi, care îi asociază astfel cu puii de casă.

„Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care își vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar și aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată”, a scris Constantinescu pe pagina sa de Facebook.

Textul este însoţit şi de mai multe imagini, inclusiv una cu doi pui tăiaţi, puşi în recipiente umplute cu apă, ce par că şi-ar fi pierdut culoarea pe anumite părţi ale pielii, notează Hotnews.ro.

În plus, acesta a publicat şi o captură cu prospectul unui aditiv furajer, care potrivit documentului este "pentru folosirea în amestec, în furajul finit, pentru pigmentarea suplimentară a pielii păsărilor şi colorarea gălbenuşului de ou". Acesta este obţinut din extract de flori de Marigold.

Şeful ANPC a mai scris că "este forfotă mare în rândurile celor care ar fi trebuit să atragă atenţia asupra acestui fenomen" şi că "se caută argumente disperate pentru a arăta că autoritatea noastră nu ar avea ce să caute pe întreg traseul puilor vopsiţi". Totuși, Constantinescu nu a afirmat clar despre ce persoană sau instituție e vorba. 

Horia Constantinescu a caracterizat această practică drept „un atentat serios” la siguranța oamenilor și a adăugat că, în unele cazuri, comisarii pentru Protecția Consumatorilor au găsit și cazuri de salmonella la unele ferme. 

„Interesant este, și vă rog să citiți prospectul, că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii noastre. 
Dacă adăugăm și ingredientul salmonela, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră. Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonela periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare «gustos»”, a mai precizat șeful ANPC. 

El a încheiat precizând că „astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituțiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situație și cine a acoperit adevărul”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Prevenție și transparentizare
Publicarea listei cu numele producătorilor și inchiderea punctelor de producție a celor care recurg la astfel de practici. Intermediarii și vănzătorii tuturor acestor produse trebuie publicați și, la a doua abatere trebuie închiși pentru că nu au verificat marfa pusă pe piață și/sau au acceptat punerea in vânzare a produselor care pun în pericol sănătatea.
Postat 27 Martie 2024, 17:55 de PureStupidity
Ce face siguranta alimentului?
Oare cei de la DSVSA de ce nu verifica si aspectele astea? Pentru ca habar nu au ce efecte au anumite substante pentru sanatatea oamenilor? Pentru ca trebuie sa ii calareasca doar pe cei cu afaceri mici, ca de barosani nu se pot atinge? Sunt multe intrebari si putine raspunsuri. Dar pana la urma, noi, oamenii obisnuiti tragem ponoasele. Trebuie sa fim cat mai bolnavi, sa cumparam cat mai multe medicamente, sa murim inainte de pensionare ca sa se faca economii...
Postat 27 Martie 2024, 16:19 de Socrate
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON