URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2022, 14:26

Șeful PPMT, consilier al lui Bolojan, critică Ucraina și cere ca țările Europei Centrale să nu se amestece în război. Președintelui CJ Bihor i se cere să-l demită!

Șeful PPMT, consilier al lui Bolojan, critică Ucraina și cere ca țările Europei Centrale să nu se amestece în război. Președintelui CJ Bihor i se cere să-l demită! Liderul PPMT își exprimă indignarea față de valul de empatie pentru Ucraina și pe Facebook: în timp ce mulți români își pun steagul Ucrainei la poza de profil, Csomortanyi l-a pus pe-al Ungariei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Csomortányi István, președinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania și, totodată, consilier al șefului Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, susține că nici Ucraina și nici Rusia nu au dreptate în conflictul izbucnit la nordul României, criticând dur țara invadată de trupele ruse și cerând maghiarilor din Transilvania și națiunilor din Europa Centrală să nu intervină în acest război.

„Ucraina este dușmanul cetățenilor săi”

Declarațiile se regăsesc într-un articol intitulat „Acesta nu este războiul nostru, marile puteri ne datorează pace”, publicat pe 24 februarie, ziua invadării Ucrainei de către Rusia, pe site-ul PPMT, și semnat de Csomortányi István, în calitate de co-președinte al Alianței Maghiare din Transilvania, care înglobează PPMT şi Partidul Civic Maghiar.

Din capul locului, Csomortányi cere europenilor să nu se amestece în conflictul din Ucraina. „Suntem convinși că maghiarii din Transilvania, la fel ca toate națiunile Europei Centrale, trebuie să rămână în afara conflictului dintre Ucraina și Rusia și dintre Est și Vest. Interesul nostru principal este pacea, care în acest caz, evident, nu este ceea ce își dorește niciuna dintre părți”, a scris președintele PPMT.

Csomortányi și-a exprimat convingerea că nici Ucraina și nici Rusia nu au dreptate. „Convingerea noastră este că niciuna dintre părți nu are dreptate în acest conflict. Cunoaștem bine Rusia, iar Ucraina este statul care, în ultimii ani, a călcat în picioare drepturile minorităţilor naţionale de pe teritoriul ţării, dreptul la limba maternă, la educaţie”, a scris liderul politic maghiar, acuzând Ucraina că îi „persecută” pe minoritarii țării, inclusiv pe ungurii din Transcarpatia și pe românii din Bucovina.

„Ucraina este un stat care, cu sistemul său de guvernare corupt până în măduva oaselor, este dușmanul tuturor cetățenilor săi, ceea ce nu este dovedit de nimic mai mult decât de faptul că aproximativ 10 milioane de cetățeni au plecat în străinătate în ultimii ani”, a scris Csomortányi.

„Noi, maghiarii, nu datorăm credință niciunei părți”

Acesta a acuzat și „ipocrizia Uniunii Europene”, care ar avea o politică externă și economică sinucigașă, în contradicție cu interesele cetățenilor. „Nu i-am auzit pe niciunul dintre cei care vorbesc cu atâta înfocare despre apărarea drepturilor omului şi susţin regimul ucrainean, să vorbească la fel de entuziaşti despre cum s-au călcat în picioare în ultimii ani drepturile cetăţeneşti ale celor aproximativ 50 de milioane de oameni din comunități naționale indigene din UE ori despre drepturile minorităților ucrainene sau despre corupţia care paralizează Ucraina”, a transmis șeful PPMT.

Csomortányi mai afirmă că este convins că intervenția externă în războiul din Ucraina nu se face pentru protejarea cetățenilor sau pentru asigurarea păcii, „ci pentru impunerea intereselor marilor puteri, din cauza căreia ne aşteptăm acum la insecuritate şi lipsuri pe întregul continent european”. „Acesta nu este războiul nostru, dar vom plăti noi preţul gazului şi combustibilului, ale căror tarife vor exploda în mijlocul unei crize energetice care deja ne împovărează, nemaivorbind de o posibilă stare de război”, a mai spus el.

Noi, maghiarii din Transilvania, nu datorăm credință niciunei părţi. Dimpotrivă, după ororile secolului XX, marile puteri ale lumii ne datorează nouă, central-europenilor, și nu puțin: pacea”, a punctat Csomortányi.

Ulterior, pe pagina sa de Facebook, politicianul a scris un nou mesaj, prin care anunță o strângere de fonduri, în contextul războiului, dar numai pentru maghiarii din Transcarpatia, nu pentru toată populația din Ucraina.

Apel la Bolojan

Declarațiile controversate nu au trecut neobservate. Lectorul universitar Orlando Balaș, care a organizat un protest împotriva războiului din Ucraina încă din prima zi a invaziei, și, totodată, fost consilier al lui Ilie Bolojan când acesta a fost primar al Oradiei, îi cere președintelui CJ Bihor să-l demită pe Csomortányi din poziția de consilier.

„Suntem țară membră NATO și UE, iar declarațiile domnului consilier sunt un act de trădare față de alianțele din care facem parte. În plus, deși este tipic românesc să fii cu fundul în toate bărcile, adică și cu inima în Rusia și cu interesele financiare în UE, nu poate exista neutralitate și echidistanță între incendiator și pompieri!”, a transmis Balaș, miercuri.

Domnule Bolojan, vă solicit să vă delimitați cu vorba și cu fapta de declarațiile iresponsabile ale consilierului dumneavoastră! Este inadmisibil ca propaganda Kremlinului să fie făcută din fruntea unei instituții românești, respectiv a Consiliului Județean Bihor”, a mai spus profesorul. 

BIHOREANUL a încercat să obțină punctul de vedere al lui Bolojan față de declarațiile consilierului său, dar șeful CJ Bihor, aflat la București, nu a răspuns apelului telefonic.

Antecedente de nazist

Nu este pentru prima oară când Csomortányi provoacă controverse, poziționându-se greșit față de evenimente istorice. În 2019, politicianul a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării după ce în spațiul public a ajuns o fotografie din tinerețe ce-l arăta făcând salutul nazist.

Poza a fost ştearsă ulterior, dar nu înainte de a fi preluată de mai multe publicaţii online, iar Csomortányi a încercat să-şi spele imaginea susţinând că ar fi fost "manipulată în Photoshop". El a pretins că nici măcar nu cunoaște locul unde a fost făcută imaginea, nici persoanele care erau în imagine, BIHOREANUL dovedind însă că a mințit.

Fotografia cu „nazistul” Csomortányi (foto jos) a fost imortalizată la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, susținută financiar de partidul ultranaţionalist Jobbik din Ungaria, de extremă dreapta, iar liderul PPMT a participat în mai mulți ani la eveniment, dovadă fiind fotografiile postate din tabără. De altfel, imaginea cu salutul „Sieg Heil” a fost descoperită de BIHOREANUL și pe un vechi cont de Hi5, al unui apropiat de-al lui Csomortányi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Spion?
Rog pe această cale organele abilitate să verifice dacă cetățeanul este sau nu spion și dacă da, pentru cine. Mulțumesc anticipat.
Postat 02 Martie 2022, 16:23 de DaNu
Corect
Omul are perfecta dreptate ,nici ruși nici ucraineni nu sunt ușa de biserica , minoritățile suferă în Ucraina adevărat ,dar nu trebuia să se ajungă la război ...dar asta sa dorit ..intens ,sa închis capitolul Irak , Afganistan era nevoie de o nouă piata de desfacere pt arme , cea mai buna afacere , plus o campanie pe tv in ziare și pe net de demonizare a rușilor ceva de groaza ..făcută exact pe același tipar că mișcarea Black lives Meter... Doar că acuma sloganul este ukraina lives Meter...și dacă cineva are o altă părere imediat este atacat și îi se cere demisia sau este amenințat
Postat 02 Martie 2022, 15:49 de CristianR
Svovinisto, bulangisto, iredentisto
Sunt ferm convins ca Maghiarii din Romania, se vor impotrivi orcarei tentative a lui Orban &Co de a fura transilvania, si vor lupta cot la cot cu Romanii pt tara lor .
Postat 02 Martie 2022, 15:19 de Sandu2100
Nu cred....
...că părerea acestui om este părerea întregii comunități pe care o reprezintă.
Postat 02 Martie 2022, 15:17 de Doru2019
Relatia dintre unguri si restul Europei intr-o fraza
O minoritate tot mai obraznica profita de o majoritate tot mai indiferenta!
Postat 02 Martie 2022, 14:57 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON