Inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas a făcut o analiză a notelor obţinute de elevii bihoreni la examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat, recunoscând că el însuşi a fost surprins de rezultatele bune din judeţ.
La Evaluarea Naţională, 72% dintre absolvenţii de gimnaziu au luat medii de promovare, iar la Bacalaureat procentul de promovare înainte de soluţionarea contestaţiilor este de 69%. Dacă la Evaluarea Naţională procentul de promovare se înscrie în trendul anilor trecuţi, la Bacalaureat este cu peste 10 puncte mai mare decât în iulie 2016!
Judeţ fruntaş
„O baghetă magică nu am. Vreau să cred că, alături de colegii mei din Inspectoratul Şcolar, de colegii noştri care se află la conducerea şcolilor împreună cu cei care i-au pregătit pe elevi, ne-am făcut datoria. Cred şi că toţi elevii şi profesorii au înţeles că fără muncă şi fără implicare şi fără responsabilitate nu mai putem continua”, a declarat Alin Novac-Iuhas, vineri, într-o conferinţă de presă.
Bihorul este judeţul cu cea mai mare creştere a ratei de promovare la Bacalaureat faţă de anul 2016 şi, totodată, pe locul trei în ţară la numărul de medii de 10 obţinute, mai precis opt, după Bucureşti şi Cluj. În plus, Colegiul Naţional Mihai Eminescu este pe primul loc în ţară, alături de Colegiul Naţional Sfântul Sava din Bucureşti, la medii de 10 obţinute: patru absolvenţi din această şcoală au luat 10 pe linie la Bac.
În premieră, anul acesta nicio şcoală din Bihor n-a avut promovabilitate zero la examenele naţionale, iar şeful IŞJ îşi doreşte ca în 2018 elevii bihoreni să ia note şi mai mari. „Faptul că obţinem foarte multe note bune înseamnă că învăţământul bihorean este de calitate”, a mai spus inspectorul şcolar general.
Cele mai bune şcoli
La Bacalaureat, trei şcoli din Bihor – Liceul Baptist Emanuel, Liceul Penticostal Betel şi Liceul German Friedrich Schiller – au o rată de promovare de 100%, ceea ce înseamnă că toţi candidaţii au luat medii peste 6. Procente mari de promovare au şi Colegiul Naţional Emanuil Gojdu (99,5%, deoarece un candidat de la acest centru, care nu este absolvent al Colegiului, ci a făcut studiile în străinătate, a picat Bacalaureatul), Liceul Teoretic Aurel Lazăr (96%), Colegiul Naţional Iosif Vulcan (95%) şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu (94%).
La coada clasamentului se află Liceul Tehnologic Cadea, unde doar 14% dintre elevi au promovat examenul maturităţii, Liceul Teoretic Bratca (20%), Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi (21%), Liceul Tehnologic Şuncuiuş (25%) şi Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta (30%).
Catalogul virtual, şi la a 8-a
Şeful IŞJ Bihor crede că implementarea catalogului electronic în aproape toate liceele din Bihor a contribuit la obţinerea unor rezultate mai bune la Bacalaureat, pe lângă că a dus la scăderea numărului de absenţe. „Părinţii au fost informaţi în timp real”, a precizat Alin Novac Iuhas.
Totuşi, sunt şi şcoli care au ales să nu folosească acest catalog. De exemplu, taman liceele mari din oradea: Colegiul Gojdu, Colegiul Eminescu şi Colegiul Economic Partenie Cosma. „Nu am impus nici unei şcoli implementarea catalogului”, a spus şeful IŞJ Bihor.
Totuşi, din toamnă, Alin Novac Iuhas îşi doreşte ca şi clasele de-a 8-a din Bihor să aibă catalog virtual.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.