URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2022, 18:57

Șefii Spitalului Marghita, reacție după ce acestuia i s-a oprit finanțarea: Niciun cuvânt despre motive și responsabili

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o jumătate de zi după ce BIHOREANUL a dezvăluit că Spitalul Municipal din Marghita nu mai are contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate deoarece nu a primit acreditarea din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, conducerea unității a reacționat susținând că a declanșat procedurile pentru reînscrierea în procedura de acreditare.

Șefii spitalului nu lămuresc, însă, de ce și din vina cui spitalul și-a pierdut acreditarea, cea mai gravă situație pentru o unitate sanitară publică.

Fără explicații

Printr-un comunicat de presă transmis în a doua parte a zilei, sub semnătura managerului Bradacs Aliz (foto), directorului medical dr. Sorin Tabacu și a directorului financiar contabil Kocsis Emese, conducerea Spitalului din Marghita anunță ceea ce BIHOREANUL deja a dezvăluit, și anume că prin Ordinul 32 din 31 ianuarie 2022 al președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate unitatea „a fost încadrată în categoria a VI-a de acreditare, adică NEACREDITAT, fapt pentru care Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate Bihor a emis notificarea de suspendare a contractelor de servicii medicale începând cu data de 3 februarie 2022”.

Referitor la această situație, care înseamnă - concret - că spitalul nu poate deconta prin CAS serviciile furnizate pacienților, fie că este vorba despre spitalizarea continuă ori de zi sau despre consultații, analize și investigații în policlinică, șefii unității afirmă doar că „până în data de 4 februarie am efectuat toate demersurile conform legii, pentru înscriere în procedura de acreditare, ciclul II, etapa a doua”.

De precizat că cei trei reprezentanți ai spitalului nu oferă nicio precizare privind perioada în care va avea loc noua procedură de acreditare și nici dacă până la aceasta și-au asumat îndeplinirea unor obligații sau condiții pe care, în mod evident, unitatea nu le îndeplinea de vreme ce i-a fost refuzată acreditarea. Evident, șefii spitalului nici nu prezintă vreo garanție că acreditarea va fi acordată de ANMCS la a doua încercare.

Pariu pe o chichiță

Semnatarii comunicatului s-au mărginit doar la a arăta că vineri, 4 februarie, după ce problema neacreditării și nefinanțării a devenit una publică, au obținut un aviz al Ministerului Sănătății și o aprobare din partea municipalității marghitene, plătind o taxă pentru înscrierea în noua procedura de acreditare, cererea în acest sens fiind comunicată ANMCS.

De altfel, pe simpla reluare a demersurilor pare să se și întemeieze strategia conducerii spitalului de a beneficia din nou de finanțare, cei trei șefi ai unității invocând că ar fi suficientă și simpla „înscriere în procesul de acreditare”, în baza articolului 249 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în sănătate, conform căruia „Casele de asigurări de sănătate încheie, potrivit legii, contracte cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale care respectă următoarele condiţii: ... b) sunt autorizaţi şi acreditaţi sau înscrişi în procesul de acreditare”.

În fine, conducerea spitalului din Marghita arată că „decontarea de către CAS a serviciilor medicale prestate trebuie validată în termen de 3 zile lucrătoare, deci spre liniştea tuturor pacienţilor comunicăm că se lucrează în regim normal atât în spital, ambulatoriul de specialitate, precum şi la serviciile de urgenţă medicală”.

Cine-i vinovat?

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, suspendarea finanțării Spitalului Municipal din Marghita prin CAS este prima măsură de acest fel luată vreodată în Bihor, după cum tot o premieră este și însăși neacreditarea unui spital public din județ.

În ciuda insistențelor de a afla direct de la managerul unității motivele pentru care ANMCS a refuzat acreditarea acesteia și cine sunt, concret, persoanele responsabile de acest lucru, managerul Bradacs Aliz nu a mai răspuns la telefon. Sursele BIHOREANULUI afirmă, însă, că o asemenea măsură este „cea mai dură” care poate fi luată față de un spital.

„Doar două ipoteze sunt posibile: fie spitalul nu îndeplinește multe dintre condițiile obligatorii pentru acreditare, de la existența personalului calificat și a dotărilor necesare până la imposibilitatea furnizării unor servicii, fie cineva din conducerea spitalului a făcut o gafă în procesul de acreditare”, afirmă sursele ziarului.

Comunicatul transmis de conducerea spitalului marghitean poate fi consultat integral mai jos:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se vede de la o posta lucratura...
... ungurilor, prietenii primarului! Asa-i trebuie primarului daca si-a permis sa le ceara ungurilor din consiliul local sa fie (si) buni romani, jos cu el!
Postat 05 Februarie 2022, 05:29 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON