URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Decembrie 2017, 18:42

Şedinţă record! Consilierii locali au adoptat 451 de hotărâri într-o singură oră

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şedinţă cu număr record Hotărâri de Consiliu Local. Întruniţi în cadrul ultimelor dezbateri din 2017, aleşii orădenilor au discutat joi 451 de hotărâri într-o singură oră, ceea ce înseamnă, în medie, una la 8 secunde.

Supraimpozitare

Acest lucru a fost posibil doar pentru că viceprimarul Florin Birta a cerut votarea în bloc a unui număr de 221 de hotărâri privind supraimpozitarea cu 500% în cursul anului 2018 a tot atâtea clădiri neîntreţinute. Pachetul de hotărâri a fost adoptat cu 21 de voturi din partea grupurilor PNL şi UDMR, în vreme ce reprezentanţii PSD s-au exprimat împotrivă.

Deşi absent de la şedinţă, primarul Ilie Bolojan a pledat în mod constant în favoarea acestor supraimpozitări. "Scopul este de a genera comportamente care urmăresc scăderea numărului de clădiri cu faţade neîngrijite care sluţesc imaginea oraşului Oradea. Vrem să avem un centru istoric care oferă condiţii bune pentru orădeni şi turişti", a declarat Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Potrivit edilului, vor mai fi supraimpozitaţi cu 50% proprietarii unui număr de 20 de spaţii comerciale ţinute închise în zona centrală a 17 terenuri fără construcţii din zona centrală şi alte 80 de amplasamente situate pe arterele principale.

La fel, municipalitatea va supraimpozita cu 50% proprietarii a 3.000 de case situate pe artere pe care Compania de Apă Oradea a tras reţele de canalizare fără ca locuitorii să se racordeze la ele. CAO a notificat deja orădenii că sunt pasibili să plătească de anul viitor un impozit majorat, iar 600 dintre aceştia şi-au semnat contractele.

Se exceptează!

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au modificat regulamentul privind stabilirea condiţiilor de impunere a supraimpozitării pe clădirile nereabilitate.

Potrivit modificărilor făcute, "în situaţia în care partea de faţadă şi de acoperiş care delimitează fizic o proprietate exclusivă (apartament, spaţiu cu altă destinaţie) este bine întreţinută, acelui proprietar i se va suspenda măsura supraimpozitării".

Pentru ca acest lucru să se întâmple, construcţia va trebui să aibă toate elementele componente ale anvelopei, de la învelitoare la tâmplării, întreţinute şi cu un aspect îngrijit, să nu existe niciun element al acesteia lipsă sau modificat, iar cromatica faţadei să fie unitară.

În plus, pentru a fi scutit de supraimpozitarea cu 500%, proprietarul clădirii va trebui să depună la Primărie înainte de 30 septembrie o declaraţie pe proprie răspundere autentificată notarial prin care se angajează să acopere cota parte care îi revine din cheltuielile cu reabilitarea părţilor comune, extras de Coală Funciară şi un releveu din care să reiasă părţile deţinute în proprietate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Compania de Apă Oradea a tras reţele de canalizare fără ca locuitorii să se racordeze la ele......
Sper ca nu va referiti si la pseudo-canalizarea realizata/nerealizata de SC CristiCom pe asa-zisul proiect "Depoluare parau Paris ",nefinalizata si fara a fi data in primire Companiei de Apa Oradea.Pe timp ploios,apa menajera, provenita de la canalizarile imobilelor de pe deal,nedescoperite si necuprinse in proiectul, initiat pe fuga de primarul Ilie Bolojan si fuserit de SC RonoAqua SRL,se deverseaza pe valea acum intubata a paraului Paris.Vorbim de tronsonul 2 al proiectului "Amenajare valea Pasteur la Oradea",zona blocurilor Z - Spitalul Clinic de Urgenta Oradea(iar fara canalizare !!??),zona pasarelei Doja-Pasteur,zona brutariei Cheregi precum si in zona rambleul CFR Doja-Pasteur.Ei,hai sa vedem ce va spune si DNA-ul,daca asa bine stam pe pozitie.
Postat 22 Decembrie 2017, 01:28 de platona
Dictatura..
Și cum e aia cu legi in folosul infractorilor? Sunt alea date de parlament sau astea date de pmo?
Postat 22 Decembrie 2017, 00:21 de User anonimizat
License to kill
Ce ocupatie placuta si-au inventat administratorii urbei cu aceste supraimpozitari,cu regulamente intortocheate,cu comisii,cu declaratii pe proprie raspundere,cu autentificare notariala,cu extras CF si bineinteles cu RELEVEU. E stare de Forta Majora.O minoritate care a reusit sa se catere la butoanele orasului e in razboi declarat cu propriii cetateni.Problema asta nu se mai rezolva prin vot...Run for your life
Postat 21 Decembrie 2017, 20:16 de excalibur
Pachet de "221 de hotarari" ... votate si adoptate "in bloc" !?!
Dragi oradeni, va dau o veste buna !?! Niciuna dintre cele 221 de hotarari nu sunt valabile, conform legii, asa ca refuzati plata supraimpozitarii si adresati-va contenciosului administrativ, odata cu sesizarea catre Prefectura !?! Orice HCL trebuue sa aiba, distinct, o expunere de motive (care poate fi aceeasi la toate cele 221), cate un raport de specialitate si cate o hotarare propriu-zisa !?! Votul priveste, individual, fiecare raport si hotarare ... fiind nelegale toate cele care nu respecta procedura individualizarii !?! Prefectul ar trebui sa stie acest lucru, avand in vedere faptul ca este garantul respectarii prevederilor legale de acest fel !?!
Postat 21 Decembrie 2017, 19:54 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON