Şedinţă cu număr record Hotărâri de Consiliu Local. Întruniţi în cadrul ultimelor dezbateri din 2017, aleşii orădenilor au discutat joi 451 de hotărâri într-o singură oră, ceea ce înseamnă, în medie, una la 8 secunde.
Supraimpozitare
Acest lucru a fost posibil doar pentru că viceprimarul Florin Birta a cerut votarea în bloc a unui număr de 221 de hotărâri privind supraimpozitarea cu 500% în cursul anului 2018 a tot atâtea clădiri neîntreţinute. Pachetul de hotărâri a fost adoptat cu 21 de voturi din partea grupurilor PNL şi UDMR, în vreme ce reprezentanţii PSD s-au exprimat împotrivă.
Deşi absent de la şedinţă, primarul Ilie Bolojan a pledat în mod constant în favoarea acestor supraimpozitări. "Scopul este de a genera comportamente care urmăresc scăderea numărului de clădiri cu faţade neîngrijite care sluţesc imaginea oraşului Oradea. Vrem să avem un centru istoric care oferă condiţii bune pentru orădeni şi turişti", a declarat Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.
Potrivit edilului, vor mai fi supraimpozitaţi cu 50% proprietarii unui număr de 20 de spaţii comerciale ţinute închise în zona centrală a 17 terenuri fără construcţii din zona centrală şi alte 80 de amplasamente situate pe arterele principale.
La fel, municipalitatea va supraimpozita cu 50% proprietarii a 3.000 de case situate pe artere pe care Compania de Apă Oradea a tras reţele de canalizare fără ca locuitorii să se racordeze la ele. CAO a notificat deja orădenii că sunt pasibili să plătească de anul viitor un impozit majorat, iar 600 dintre aceştia şi-au semnat contractele.
Se exceptează!
Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au modificat regulamentul privind stabilirea condiţiilor de impunere a supraimpozitării pe clădirile nereabilitate.
Potrivit modificărilor făcute, "în situaţia în care partea de faţadă şi de acoperiş care delimitează fizic o proprietate exclusivă (apartament, spaţiu cu altă destinaţie) este bine întreţinută, acelui proprietar i se va suspenda măsura supraimpozitării".
Pentru ca acest lucru să se întâmple, construcţia va trebui să aibă toate elementele componente ale anvelopei, de la învelitoare la tâmplării, întreţinute şi cu un aspect îngrijit, să nu existe niciun element al acesteia lipsă sau modificat, iar cromatica faţadei să fie unitară.
În plus, pentru a fi scutit de supraimpozitarea cu 500%, proprietarul clădirii va trebui să depună la Primărie înainte de 30 septembrie o declaraţie pe proprie răspundere autentificată notarial prin care se angajează să acopere cota parte care îi revine din cheltuielile cu reabilitarea părţilor comune, extras de Coală Funciară şi un releveu din care să reiasă părţile deţinute în proprietate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.