URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 IULIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Încă de acum doi ani am intuit potenţialul uriaş pe care îl are Festivalul Medieval ce se desfăşoară în Cetatea Oradea. Dacă era vorba de Festivalul Ştiucii sau de Caravana Melcilor, aş fi avut unele îndoieli. Dar cu ditamai fortăreaţa splendid renovată şi cu măreţul şanţ de apărare ai toate premisele ca sărbătoarea să-ţi iasă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ultima ispravă este un Cod administrativ care imprimă un ritm şi mai nebun. Nu doar primăriile, ci şi consiliile judeţene, prefecturile şi serviciile guvernamentale vor fi obligate să comunice în limbile minorităţilor, adică vor face noi angajări în sistem. Foştii primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ-uri vor avea pensii speciale, tot din, chipurile, bugetele locale, iar cei actuali vor putea valorifica terenuri şi clădiri cu voturile a doar jumătate plus unu din consilieri, fapt ce va reduce şi mai drastic patrimoniile...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În spatele fiecărui om politic pe care îl vedeţi la tv sau prin ziare se află o mulţime de oameni care muncesc pe brânci. Sub funcţii de şef de cancelarie, şefi de cabinet, experţi, consilieri sau asistenţi, oamenii aceia pe care nu îi vedem niciodată fac munca efectivă despre care şeful lor bate din gură. Ei sunt marii anonimi ai lucrurilor ce se întâmplă, totuşi, în aparatul de stat, pe care, din pricina supărării noastre generalizate, le ignorăm.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi de acord cu ideea primarului Ilie Bolojan de a înfiinţa o televiziune a Primăriei, finanţată din bani publici?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. Codul Administrativ a fost inițial adoptat sub forma unei legi care însă a fost declarată neconstituțională în ansamblul său de către Curtea Constituțională, iar proiectul de lege s-a întors în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curții Constituționale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic. Sunt afectate în special persoanele vârstnice cu afecţiuni cardio-respiratorii şi copiii mici.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
21 Decembrie 2017, 11:11

Banii sau casa! 800 de orădeni riscă să fie supraimpozitaţi cu 500% pentru că nu şi-au reabilitat clădirile

Banii sau casa! 800 de orădeni riscă să fie supraimpozitaţi cu 500% pentru că nu şi-au reabilitat clădirile RECORD ABSOLUT. Construit între 1894-1909, Palatul Poştelor, lăsat în paragină de peste un deceniu, va fi supraimpozitat anul viitor cu suma record de 980.000 lei. "Cu aceşti bani, Poşta putea reabilita clădirea şi era şi scutită de impozit 5 ani", spune primarul Bolojan
Banii sau casa! 800 de orădeni riscă să fie supraimpozitaţi cu 500% pentru că nu şi-au reabilitat clădirile MILIONARI ÎN TAXE. În topul celor mai mari supraimpozitaţi se numără fraţii Micula pentru patru corpuri ale fostei fabrici Oradinum, dezvoltatorul Adrian Mihuţ pentru ruina Avântul şi patronul Leonardo, Florin Panea, pentru restaurantul Butoiul de Aur şi fostul hotel Crişul Repede
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţiştii locali au fost pe teren, inspectorii de la Urbanism au verificat documentele, listele vor fi definitivate săptămâna aceasta, iar Consiliul Local va fi chemat să le aprobe joi, supraimpozitând cu 500% clădirile neîngrijite din oraş.

Circa 800 de orădeni au fost somaţi încă din septembrie să facă demersuri pentru reabilitarea imobilelor, înainte să fie supraimpozitaţi cu sume ce încep de la 250 euro şi pot ajunge la 220.000 euro! "Nu vrem să luăm banii orădenilor, ci doar să generăm comportamente. Dacă proprietarii şi-ar reabilita clădirile în paragină, pe lângă că le-ar creşte valoarea, şi-ar recupera cheltuiala din scutirea de impozit primită timp de 5 ani", spune primarul Ilie Bolojan.

Reabilitare cu forţa

Tăvălugul a pornit în urmă cu doi ani. Hotărât să schimbe imaginea oraşului pentru a-i creşte atractivitatea turistică, primarul a implementat în 2015 un sistem cu sancţiuni şi recompense. Dacă în 2016 cele 220 de clădiri neîngrijite au fost supraimpozitate cu 100%, în anul următor procentul aplicat celor 800 de proprietari suprataxaţi a urcat la 400%.

Pentru a determina orădenii să pună mâna pe mistrie, sancţiunile au fost compensate cu facilităţi. Astfel, proprietarii din zona centrală, prima vizată de programul de reabilitare, pot beneficia de un împrumut fără dobândă timp de 5 ani, de scutire de  impozit pe proprietate pentru aceeaşi perioadă şi o subvenţie de 20% acordată de municipalitate, care îşi asumă cheltuielile cu proiectarea şi documentaţia lucrărilor.

Mai mult, începând de anul acesta, orădenii care deţin locuinţe în condomenii şi nu îşi pot reabilita imobilele din cauza vecinilor care se opun pot să îşi depună contribuţiile proprii, calculate de Primărie, într-un cont al oraşului, pentru a scăpa de supraimpozitare.

La mai mare!

Încet-încet, rezultatele au început să apară. Luna trecută, 21 imobile situate pe străzile Republicii, Piaţa Ferdinand şi Alecsandri erau în diferite stadii de reabilitare, iar 31 orădeni şi-au depus în contul municipalităţii contribuţiile proprii. Primăria va cheltui cei 428.000 lei numai în programul de reabilitare a faţadelor.

Şocaţi de noul nivel al impozitelor, orădenii au început să se agite. "Numărul autorizaţiilor de construire eliberate s-a dublat faţă de anul trecut", spune primarul. Anul acesta, Instituţia Arhitectului Şef a eliberat 88 de autorizaţii de reabilitare a faţadelor, din care 57 pe numele unor  orădeni deja supraimpozitaţi.

Cum numărul orădenilor suprataxaţi a rămas constant, pentru că în locul clădirilor intrate în reabilitare Poliţia Locală a descoperit alte ruine, Bolojan a mai dat un "brânci", obţinând de la Consiliul Local majorarea la 500% a supraimpozitării faţadelor căzute, începând din 2018. Maximumul permis de lege!

Impozit cât casa

Adrian Mihuț, dezvoltator imobiliar OradeaDe anul viitor, proprietarii clădirilor nereabilitate vor datora cele mai mari taxe din istoria oraşului. Topul "suprataxaţilor" e deschis de Poşta Română, cu un impozit de 220.000 euro pentru palatul din strada Roman Ciorogariu, la mare distanţă urmând dezvoltatorul imobiliar Adrian Mihuţ (foto), care va datora pentru fosta clădire Avântul şi pentru alte proprietăţi circa 100.000 euro, iar apoi milionarii Ioan şi Viorel Micula, cu un impozit de 86.000 euro pentru 4 corpuri de clădire ale fostei fabrici Oradinum.

Lista e continuată de proprietarul Leonardo, Florin Panea, taxat cu 57.000 euro pentru clădirea fostului hotel Crişul Repede şi a restaurantului Butoiul de Aur, societatea Sinteza, cu impozit de 19.400 euro pentru spaţiile din strada Clujului, şi de mai multe firme din zona industrială, care vor datora împreună 27.000 euro.

În ce priveşte orădenii de rând, coproprietarii clădirii din strada Emanuil Gojdu 2 vor datora bugetului local nu mai puţin de 30.000 euro, iar vecinii din strada Republicii 15 vor avea de plătit împreună 22.400 euro. Practic, supraimpozitarea unei locuinţe de 70 mp începe undeva la 250 euro, iar a unei case de 170 mp de la 1.000 euro. Şi asta, pe an!

"Vor să plecăm!"

În ciuda sumei enorme, mega-impozitarea nu i-a impresionat în mod deosebit pe reprezentanţii Poştei. "Pentru noi, decizia se ia în Cluj, la nivel de Regională. Am plătit anul acesta impozit majorat, vom plăti probabil şi pe viitor, până vom avea buget pentru lucrări", spune o funcţionară. La fel, sunt minime şansele ca afacerişti falimentari precum Adrian Mihuţ şi Florin Panea să demareze lucrări de reabilitare.

De altfel, majoritatea proprietarilor se plâng că nu doar suprataxele, dar şi devizele estimate de Primărie sunt prea mari. Evelina Florescu, proprietara spaţiului care adăposteşte localul Bridge (La Nuiele), are de ales între un impozit majorat la 12.900 euro pe anul 2017 şi o factură estimată de Primărie la 25.000 euro pentru reabilitarea cotei-părţi care îi revine din clădire. "Este enorm! Nu am de unde să scot aceşti bani", spune patroana.

Cum municipalitatea nu acceptă plata în rate a garanţiei datorate de orădenii care vor să scape de supraimpozitare, proprietara se pregăteşte de ce e mai rău. "Anul acesta am putut achita doar 1.300 lei din impozitul de 5.000 lei calculat de Primărie. Pentru anul viitor mi-au calculat un impozit de 6.000 lei. Efectiv, nu am de unde plăti". Evelina are o singură concluzie. "Vor să ne facă să plecăm: nu plăteşti, se pune sechestru, spaţiul se vinde şi gata!".

Bolojan nu crede în lacrimi

Ilie Bolojan, primar OradeaIniţiator al programului de reabilitare a faţadelor, Ilie Bolojan (foto) nu este impresionat de impasul proprietarilor. "Nu poţi să ţii Palatul Poştei pe jumătate gol şi să te uiţi cum îi cade faţada. Administratorul putea să-l închirieze sau să-l pună la dispoziţia oraşului, ca să aibă bani de lucrări", spune edilul, care nu este mai înţelegător nici cu patronii în insolvenţă. "Ne vom constitui parte la masa credală şi vom executa din bunuri. Nu înseamnă că dacă eşti în insolvenţă poţi să stai, să te uiţi cum cresc buruieni pe acoperiş".

Primarul este de părere că, de vreme ce proprietarii din zona centrală şi-au cumpărat după 1990 casele şi spaţiile la preţuri sub cele al pieţei, este normal ca acum să investească în reabilitarea lor sau să plătească impozite majorate. "Banii nu îi duce Bolojan acasă. În afară de faptul că reabilitările îmbunătăţesc ambientul oraşului, acestea sunt o investiţie în clădire, care creşte valoarea imobilului".

Altfel spus, singura opţiune a proprietarilor e să se caute în buzunare. Într-un fel sau altul tot vor plăti. Mai scump ca niciodată!


SUPRAIMPOZITE
Educaţi prin portofel

Primăria a îmbrăţişat rapid metoda suprataxării ca mijloc de educaţie. Potrivit evidenţelor municipalităţii, anul viitor vor fi supraimpozitaţi cu 500% nu mai puţin de 142 orădeni care deţin terenuri lăsate în paragină. La fel, vor fi suprataxaţi cu 50% proprietarii a 15 terenuri şi a încă 37 amplasamente ţinute fără construcţii în zona centrală şi pe principalele artere. Vor mai fi supraimpozitaţi, tot cu 50%, 29 de proprietari de spaţii comerciale ţinute închise în centrul oraşului din lipsă de chiriaşi. Măsura va fi aplicată în baza HCL 827/2017 privind măsurile de stimulare a dezvoltării centrului Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
mda...
Trebuie sa o intelegem pe doamna Evelina, dupa ce anul trecut i-a confiscat Antifrauda aproape 400.000 lei, plus banii pe care i-a dat pentru clasarea cauzei penale, va dati seama ca 25.000 euro este enorm.
Postat 22 Decembrie 2017, 13:06 de seth
MANGĂ
Esti vinovat doar pt faptul că ești securist si psd-ist
Postat 21 Decembrie 2017, 16:18 de Sandu1201
Nesimtire de parazit.
De ce trebuie sa stai in centru orasului si sa-ti renovze altii casa ??? Poti sta la bloc sau chiar la tara. Vezi fabula Greierele si furnica.
Postat 21 Decembrie 2017, 11:25 de Ducustrigacucu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2139 RON
  • 1 EUR = 4.7326 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON