URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
18 Ianuarie 2016, 15:41

Şedinţă festivă: Cel puţin de ochii lumii, senatorii Universităţii au făcut pace cu şefii instituţiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni a avut loc ultima şedinţă a Senatului Universităţii din Oradea în actuala componenţă, mandatul senatorilor expirând pe 8 februarie. Cu acest prilej, preşedintele Sorin Curilă a prezentat raportul structurii pe care a condus-o.

Alături de senatori, la şedinţă au participat şi rectorul Constantin Bungău, prorectorii, decanii facultăţilor orădene şi directorii unor structuri din Universitate, invitaţi expres de conducerea Senatului, dar care au avut voie să participe doar la prima parte, cea festivă. În a doua jumătate a şedinţei, cea în care şi-au exercitat rolul deliberativ, senatorii au rămas singuri în Aula Magna a Universităţii.

În raportarea succintă, Curilă a precizat că actuala echipă a Senatului universitar a construit şi a făcut funcţională această structură, formată în 2012 după reguli noi pentru învăţământul românesc, adică fără vreun membru care să deţină funcţii executive. Până în 2012, senatele universitare erau prezidate de rectori, iar în componenţa lor se regăseau şi decanii.

Plusuri şi minusuri

Raportul detaliat al Senatului, din care Curilă a spicuit, se regăseşte pe site-ul Universităţii. Aici, conducerea Senatului arată că a colaborat cu Consiliul de Administraţie, format din rector, prorectori şi decani, în baza unui protocol încheiat chiar în 2012, care prevedea că liderii executivi vor transmite senatorilor materialele care trebuie aprobate cu 7 zile înainte de şedinţa de Senat şi că vor forma comisii comune de lucru.

Aceste deziderate s-au îndeplinit, însă nu au funcţionat mereu aşa cum senatorii ar fi vrut, în raport arătându-se că materialele se transmiteau Senatului chiar şi în ziua şedinţei. De asemenea, mai scrie în raport, au existat "sincope în comunicarea cu membrii conducerii executive".

Senatorii mai constată, după patru ani de mandat, că cercetarea în Universitate a scăzut semnificativ, cu 10-30%, iar odată cu asta s-a subţiat şi contul instituţiei cu fondurile încasare din granturile de cercetare. "Propunem şi pe această cale implementarea de măsuri urgente pentru intrarea pe un trend pozitiv a activităţilor de cercetare la universitatea noastră", se arată în raportul Senatului.

Reformă oprită

Reuşite notate ale senatorilor care îşi termină acum mandatul sunt, printre altele, votarea Codului universitar al drepturilor şi obligaţiilor studenţilor Universităţii din Oradea şi elaborarea unei propuneri de metodologie pentru eficientizarea-optimizarea Universităţii. "Proiectul de eficientizare-optimizare (...) a fost oprit în luna aprilie 2015 în şedinţa Consiliului de Administraţie", scrie însă în raport. Senatorii îi arată, astfel, cu degetul pe colegii cu funcţii de conducere, care nu au dorit să restructureze Universitatea.

Raportul conţine şi un bilanţ al studenţilor din Senat, care arată că cea mai spinoasă problemă pentru ei a fost gestionarea procesului de cazare: din lipsă de locuri, în anul universitar 2015-2016 aproape 600 de studenţi nu au prins un loc în căminele Universităţii. "Această problemă necesită o rezolvare cât mai urgentă din partea conducerii UO!", a transmis preşedintele studenţilor senatori, Romeo Filip.

Alinierea!

La finalul prezentării raportului, Sorin Curilă a avut un mesaj pentru viitorii senatori: "Invit noua echipă de senatori să comunice neîncetat în mediul academic şi nu numai cât de important este rolul Senatului universitar pentru asigurarea democraţiei universitate".

După ce a prezentat o serie de fotografii care descriu activitatea senatorilor din mandatul 2012-2016, preşedintele încă în funcţie a înmânat diplome simbolice partenerilor din executivul Universităţii: rectorului Constantin Bungău, prorectorilor, decanilor şi directorilor structurilor instituţiei. Participanţi din sală au chicotit, însă. "După ce s-au certat toată ziua, patru ani, acum se pupă", au spus unii universitari.

De altfel, şi unii dintre "premiaţi" au dat impresia că nu se simt chiar în largul lor aliniaţi în faţa senatorilor Universităţii, pentru ca la final să îşi facă toţi, alături de preşedintele Curilă, o fotografie de grup.

Poate ultima ocazie pentru ei să zâmbească împreună, având în vedere că săptămâna viitoare la Universitate începe oficial cursa electorală. Pe 27 ianuarie va avea loc primul tur de alegeri pentru Senatul Universităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ne bucurăm pentru ei !
SANATATE!
Postat 19 Ianuarie 2016, 09:20 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON