URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2023, 12:05

Secretar de stat din cabinetul lui Orbán, la 103 ani de la Tratatul de la Trianon: „Am decis să începem reunificarea națiunii”

Secretar de stat din cabinetul lui Orbán, la 103 ani de la Tratatul de la Trianon: „Am decis să începem reunificarea națiunii” (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminică, 4 iunie, s-au împlinit 103 ani de la semnarea, în Palatul Marele Trianon de la Versailles, a tratatului de pace prin care Ungaria a pierdut o serie de teritorii, inclusiv Transilvania.

În ziua aniversării acestui tratat, notează Hotnews.ro, un înalt oficial ungar din cabinetul premierului ungar Viktor Orbán a făcut o serie de declarații cu un puternic accent naționalist și cu tentă revizionistă, cum ar fi: „nu vom permite ca frontierele să ne despartă de semenii noștri” și „am decis să începem reunificarea națiunii”.

„Conștiința națională și speranța au dat putere maghiarilor blocați în afara granițelor după Trianon. Speranța că va exista un viitor maghiar în Bazinul Carpati”, a declarat Szilágyi Péter, secretarul de stat adjunct pentru politică națională din cadrul cancelariei premierului Orban, citat de agenția de știri maghiară pe portalul hirado.hu.

În cadrul ceremoniei de predare-primire a Podului Unității din județul Veszprém, Szilágyi Péter a subliniat că după „dictatul de pace de la Trianon", maghiarii au fost animați de speranța că „limba noastră maternă, tradițiile și cultura noastră nu vor face parte doar din memorie, ci vor deveni o realitate a vieții de zi cu zi".

„Din 2010, guvernul maghiar a lucrat pentru a îndeplini această speranță. În acest spirit, 150.000 de maghiari care trăiesc în străinătate au devenit parte a Ungariei din punct de vedere juridic. Obiectivul guvernului este de a le permite maghiarilor care trăiesc în străinătate să prospere în țara lor natală și de a consolida identitatea maghiară a comunităților lor", a afirmat Szilágyi. 

Péter Szilágyi a declarat că „nu vom permite ca frontierele să ne despartă de semenii noștri". El a continuat cu o declarație despre „reunificarea națiunii”. „Am decis să începem reunificarea națiunii, iar maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii", a afirmat secretarul de stat din Ungaria, conform Hotnews.ro. 

Înaltul oficial maghiar a mai spus că datorită sprijinului rețelei de instituții de învățământ maghiare din străinătate 300.000 de copii pe an vor putea beneficia de educație de calitate în limba maternă în Bazinul Carpatic și în întreaga lume. 

El a spus, de asemenea, că guvernul oferă, de asemenea, sprijin pentru elevii care frecventează școlile publice din Ungaria, astfel încât aceștia să poată vizita cel puțin o dată zonele locuite de maghiari din țările vecine.

„Scopul politicii naționale este de a crește gradul de conștientizare a responsabilității noastre față de maghiarii care trăiesc dincolo de granițele noastre. Maghiarii au trecut testul timpului și, datorită politicii naționale din ultimii ani, sunt mai puternici ca niciodată", a mai declarat Péter Szilágyi.

Pe 4 iunie se împlinesc 103 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit încheierea păcii Puterilor Aliate şi Asociate cu Ungaria la finalul Primului Război Mondial. Prin acest tratat s-a recunoscut ceea ce românii din Transilvania şi Banat au hotărât la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, și anume unirea cu ţara mamă, România.

În mentalul colectiv maghiar, acest eveniment are semnificația unei adevărate tragedii naționale. Odată cu Tratatul de la Trianon, Ungaria a pierdut nu doar o parte din Banat, regiunea Crișana, Transilvania și o parte a Maramureșului, ci și teritorii din vest în favoarea Austriei. De asemenea, Croația ieșea din uniunea cu Regatul maghiar care data din Evul Mediu și intra în componența Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, în care mai intrau teritorii cedate de Ungaria Serbiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Națiunea asta va prospera, când vom schimba și noi ceva...
În primul rând ar trebui introducerea unui nou paragraf în art. 96 din constituție care prevede infracțiunea de înaltă trădare, în acest Art. să se prevadă și art.289 și următoarele a Infracţiuni de corupţie. Doi, alocarea din PIB o sumă consistentă pentru cele trei domenii cum ar fi următoarele : Armată=Siguranță, Medicină=Sănătate și trei Învățământ=profesionalism și inteligență. În rest instituțiile pe care nu le-am enumerat se vor adapta ca niște căței loiali cetățeanului, atât timp cât nu există siguranță, sănătate, învățământ corupția va crește și cetățeanul va sta aplecat, astea ar fi niște pași spre democrație, dacă corupi ori ești corupt să fi condamnat ca trădător de țară, doar așa lucrurile se vor schimba în bine, în rest „ce îmi pare că ar fi trebuit să vorbească fiecare despre cele ce îi stăteau în față”.
Postat 10 Iunie 2023, 02:07 de Morometul
Nicio legătură cu așa-zise revendicări teritoriale.
Politica ungară are ca "apendice" promovarea culturală specifică, indiferent de granițele după care populațiile majoritare sunt altele decât ale maghiarimii. Se încearcă astfel ca tot mai mulți etnici de peste granițe, din arealul fostei Ungarii Mari, să aibă cetățenie HU pentru a reface spiritualitatea unei istorii irepetabile. Problemele Ungariei nu sunt cu România, ci cu alte țări care nu admit dubla cetățenie. Cum sunt Ucraina, Cehia sau Austria. S-a cerut sprijinul Germaniei în acest demers, dar răspunsul a fost un categoric "nein".
Postat 05 Iunie 2023, 06:40 de KP
Viitorul e aici
O clasa cu predare in ungureste dintr-o localitate bihoreana unde ungurii reprezinta circa 30% din populatie. Ora de engleza la clasa a V-a. Profesoara nu stie ungureste. Ţȃncii se revolta(?!), nu vor explicatii in limba romana. Taraboiul ia amploare umflat de primar(ungur), udmr, ppmt, pcm, etc. Problema ajunge la inspectorul de specialitate. Acesta o sfatuieste pe profesoara sa invete ungureste!!!! no comment.
Postat 05 Iunie 2023, 05:05 de pinonel
da
cand o sa il vedem pe ministrul educatiei din romania ca se va lauda ca prin eforturile lui 50-100.000 de copii romani din ucraina pot sa invete in scoli si universitati in limba romana ? la ei in ucraina bineinteles ! si in loc sa invatam ceva de la unguri sarim cu ura si prostia !si ne turcim cu bacsis si invatam tziganeste de la manelistii din rahova si ferentari ! dar ne dam mari romani !, in timp ce natiunea romana dispare incet si sigur !
Postat 05 Iunie 2023, 00:42 de richard
da
voi chiar nu faceti diferenta intre ce inseamna "reunifacarea natiunii " si ce inseamna "reunifacarea teritoriala" ? v-ati facut testul IQ ? va bucurati ca v-a iesit negativ ? chiar asa de usor sinteti de pacalit ? mai puneti mana si pe o carte de educatie generala
Postat 05 Iunie 2023, 00:18 de richard
da
cititi pasajul asta = "300.000 de copii pe an vor putea beneficia de educație de calitate în limba maternă în Bazinul Carpatic și în întreaga lume" adica in limba maghiara ! deci voi care comentati din plin aici = spuneti voi = ce faceti voi si ce face statul roman pentru copii romani din ucraina care NU au dreptul la educatie in limba romana ? ungurii au cu ce sa se laude si voi cu ce va laudati ? va aruncati fierea si prostia pe internet !
Postat 05 Iunie 2023, 00:00 de richard
da
multi analfabeti functionali comenteaza pe aici . Ala a zis reunificarea natiunii ! nu a zis reunificarea ardealului cu ungaria . Noi ca romani ar trebui si noi sa vorbim de reunificarea natiunii romane ! adica drepturi pentru romanii care locuiesc in afara romaniei si sant discriminati pentru ca sint romani!adica romanii din ucraina - bucovina .Voi astia care tineti cu rasistii ucrainieni nu sinteti decat niste tradatori ai natiunii romane ! si va bateti cu caramida in piept cat sinteti voi de romani si cum aparati ardealul de unguri si in acelasi timp va tradati fratii din bucovina ! santeti si fara cap si fara rusine tradatorilor !
Postat 04 Iunie 2023, 23:54 de richard
Pentru şovini, fie ei romani sau maghiari
Păcălicilor, problema adevărată este la noi(România), nu la ei.
Postat 04 Iunie 2023, 22:08 de Maikeltroll
Nu mor caii cand vor cainii
Și de-altfel, Mihai Viteazu a intrat în Alba Iulia călare pe un cal, nu călare pe un câine.
Postat 04 Iunie 2023, 20:54 de OrbanKula
10
Sunt de nationalitate romana, nascut(a) in Oradea!! Ascultati ce va spun: uitati-va bine la Transilvania pentru ca va spun cu certitudine si pe pariu ca va mai apartine maximum zece ani de Romania!! Si asta nu pentru ca o vor ungurii (ceea ce e normal si firesc din punctul lor de vedere...) ci pentru ca o vor diriguitorii tradatori ai Romaniei!! Tineti minte: MAXIMUM ZECE ANI!!!
Postat 04 Iunie 2023, 19:56 de AnaConda
Am spus eu demult asta
Și aici ma bucur de faptul ca România se înarmează ( Johannes își face treaba bine aici ) Totul depinde de Ucraina, Ungurii ar vrea Rusia sa le fie vecină, și apoi sa poată ataca. Spre fericire după ce se va termina conflictul Rusiei ii va trebui 50 de ani să-și facă o armată, timp în care România se va inarma pana-n dinți.
Postat 04 Iunie 2023, 16:43 de Sandu2100
„Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”, zicea in urma cu cateva zile Katalin Veresné Novák - presedinta Ungariei
Stai in banca ta fufa! Nu veni in Romania cu declaratii revizioniste. Ardealul e pe maini bune. Acum toti locuitorii Ardealului, indiferent de nationalitate au drepturi depline. E liniste si pace. Pe timpul vremelnicei ocupatii unguresti contropitorii au provocat un adevarat dezastru in Ardeal.
Postat 04 Iunie 2023, 15:28 de OrbanKula
Ungaria "a pierdut" ce a furat de la altii
"In ziua aniversării acestui tratat, notează Hotnews.ro, un înalt oficial ungar din cabinetul premierului ungar Viktor Orbán a făcut o serie de declarații cu un puternic accent naționalist și cu tentă revizionistă, cum ar fi: „nu vom permite ca frontierele să ne despartă de semenii noștri” și „am decis să începem reunificarea națiunii”. Maimutzele revizioniste, iredentiste sa nu mai faca circ. Sa nu uite unde isi au obarsia (Asia).
Postat 04 Iunie 2023, 14:50 de OrbanKula
GLUMA
... voi trebuie sa respectati Romania si Romanii asa cum este normal , nu sa va umflati in pene
Postat 04 Iunie 2023, 14:49 de Mare_blue17
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON