URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2024, 15:40

Se schimbă liniile de tramvai din Calea Aradului. Opoziția PSD s-a contrat cu primarul Birta pe... semantica șantierului

Se schimbă liniile de tramvai din Calea Aradului. Opoziția PSD s-a contrat cu primarul Birta pe... semantica șantierului Foto: Szilágyi Lóránd / BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În paralel cu lucrările la carosabilul de pe Calea Aradului, care va fi lărgit la patru benzi, față de trei câte sunt în prezent, Primăria Oradea va face investiții și în infrastructura liniilor de tramvai de pe această stradă.

Luni, Consiliul Local Oradea a aprobat alocarea a aproape 6 milioane de lei pentru lucrările de refacere integrală a căii de rulare, șantier ce se va derula pe timpul nopții, astfel încât circulația tramvaielor să nu fie afectată.

Înlocuită și înierbată

Mai precis, conform hotărârii de rectificare bugetară votată în unanimitate de aleșii orădenilor, Primăria va aloca din fondul de rezervă suma de 5.950.000 lei pentru refacerea suprastructurii liniei de tramvai și înierbarea pe o lungime de 674 m, între Inspectoratul teritorial al Poliției de Frontieră Oradea și strada Padișului.

„Pe Calea Aradului se execută lucrări de întreținere, reparații, amenajări străzi, în baza acordului cadru încheiat anul trecut, pe o perioadă de 4 ani, de către municipiul Oradea în două loturi. În cadrul acestor lucrări, ne doream să înierbăm și linia de cale ferată, pe lângă coborârea cablurilor de pe stâlpi. În momentul în care colegii de la OTL au verificat starea liniei de tramvai, s-a ajuns la concluzia că aceasta trebuie înlocuită, pentru a nu face o lucrare și peste un an să revenim și să intervenim asupra acestei lucrări”, a declarat primarul Florin Birta (foto) în cadrul ședinței de îndată care a avut loc luni și care s-a ținut online.

Aleșii orădenilor n-au dezbătut și problema sistării circulației tramvaielor. Edilul Oradiei a declarat ulterior pentru BIHOREANUL că circulația tramvaielor nu va fi însă afectată.

„Lucrările se vor face sub trafic, pe timpul nopții. Circulația tramvaielor nu va fi afectată”, a spus Birta.

Deocamdată, șantierul este în stadiu incipient, Primăria urmând să organizeze o licitație publică. „Cum aceste lucrări de înlocuire a liniei de cale ferată nu se regăsesc în acordul cadru, atunci punem acești bani la dispoziție pentru a se organiza o procedură de licitație, astfel încât linia de cale ferată să fie înlocuită pe acea porțiune, urmând ca tot acel bulevard să fie dat în folosință la momentul finalizării lucrărilor”, a mai spus primarul, în timpul ședinței de Consiliu Local.

Contre PSD-PNL

Subiectul lucrărilor de pe Calea Aradului a fost și un prilej de ceartă în ședința de luni. Consilierii social-democrați i-au reproșat primarului că pe acest bulevard se derulează lucrări de extindere, nu de întreținere și reparații, pentru care municipalitatea ar fi trebuit să organizeze o licitație și să obțină o autorizație de construcție.

„Sunt lucrări de extindere, nu de întreținere și reparații. Lucrările de extindere presupun investiții, iar lucrările de reparații presupun păstrarea profilului actual al drumului, nu presupun extinderea drumului. Investiție înseamnă automat obligativitatea contractării lucrărilor prin licitație publică”, a declarat PSD-istul Liviu Sabău Popa (foto), cerând și să i se comunice numărul autorizației de construcție pentru șantier.

În replică, Florin Birta a reiterat că lucrările de pe Calea Aradului sunt de întreținere și reparații, motiv pentru care sunt realizate în cadrul acordului cadru al municipalității, ceea ce face să nici nu aibă nevoie de autorizație de construcție.

Când Sabău i-a arătat că inclusiv în proiectul de hotărâre supus luni votului, angajații Primăriei au scris că pe Calea Aradului se fac lucrări de „extindere”, edilul a dat vina pe volumul mare de muncă din administrația locală. „Se mai întâmplă, colegii noștri nu pot fi perfecți, s-ar putea să fi intervenit o greșeală. La nivelul de muncă pe care îl avem în Primărie, se mai întâmplă și astfel de greșeli”, a declarat Birta.

Liderul grupului PSD, Adrian Madar, a intervenit în discuție și i-a reproșat primarului liberal că încalcă legea pentru o lucrare utilă. „Dvs. considerați că acel acord cadru vă dă dreptul să faceți lucrările fără să aveți autorizație de construcție. Știți ce nu înțeleg eu, domnule primar? Este o lucrare utilă și cu care toată lumea este de acord și, în loc să o faceți cum cere legea, facem aici semantică... Obțineți, frate, o autorizație de construcție și faceți lucrările așa cum trebuie făcute, și nu mai apar astfel de discuții. Nu vă înțeleg, credeți-mă”, a declarat Madar.

Vezi înregistrarea ședinței de Consiliu Local:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
d-acord @TanarSiNelinistic, sigur ca economiseste niste bani si luni intregi de timp
dar poti linistii vecini care se plang de parcari, ecologisti care se plang de copaci, pana la urma deschizi o usa la consultare publica si comentarii si opinii privind ce lipseste la proiect, daca tot se face odata la 25 de ani.. mai laudam de multe ori ca in occident fac 6 luni de proiectare si 2 de constructie, si nu tot peticesc si adauga inca o lipitura aici si acolo. Oricum, cum ai zis si tu: se vede ca se misca rapid, asa ca smecheria (costul dezbaterii) a meritat si da roade, curand se va circula mai bine pe strada! (si va fi si semafor la trecerea de pietoni, precum au cerut parintii acelui baietel.)
Postat 18 Martie 2024, 21:26 de unu
Smecherie utila
cred ca-i o smecherie utila din partea primariei.. ca sa nu mai plateasca bani pe studii de fezabilitate proiecte animatii video si alte chestii care cresc pretu... asa cu 'reparatii' merge treaba mai usor si fara complicatii cu actele.. se si vede ca se lucreaza in ritm alert in fiecare zi.
Postat 18 Martie 2024, 21:08 de TanarSiNelinistit
Fac pariu că municipalitatea prăduiește niște bani.
Lucrarea de lărgire a drumului nu va fi gata, până ce iarba va ocupa liniile de tramvai.
Postat 18 Martie 2024, 18:17 de KP
mascaricii psd
Mascaricii psd doar de contre sunt buni, aici si pretutindeni!
Postat 18 Martie 2024, 18:11 de scortosul
inca o veste buna mentionata prin detaliile stirii
...se renoveaza si se inierbeaza calea de tramvai, dar se si ingroapa cablurile de pe stalpii din Calea Aradului! Ca sa iau partea opozitiei, daca era un proiect separat, cu lictiatie si proiectare, poate vedeam si ceva randari incurajatoare si propuneri de peisagistica privind spatiile verzi care vor fi mutate si reamenajate.
Postat 18 Martie 2024, 16:13 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON