URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2018, 08:29

Se goleşte puşculiţa! Senatul Universităţii trage un semnal de alarmă: instituţia nu mai are bani să plătească salariile

Se goleşte puşculiţa! Senatul Universităţii trage un semnal de alarmă: instituţia nu mai are bani să plătească salariile UNUL CALM, ALTUL SCEPTIC. Cei doi lideri ai Universităţii văd diferit viitorul instituţiei. În timp ce preşedintele Senatului, Sorin Curilă (dreapta) se declară îngrijorat de lipsa fondurilor, rectorul Constantin Bungău (stânga) pare relaxat, convins că Ministerul Educaţiei va trimite la Oradea mai mulţi bani
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sfârşitul de an nu este deloc liniştit în Universitatea orădeană. După un an în care situaţia financiară a instituţiei a fost mai precară ca oricând, teama supremă a unor angajaţi, aceea de a nu-şi primi salariile, se accentuează.

Însuşi rectorul Constantin Bungău spunea în primăvară că dacă Ministerul Educaţiei nu-i va suplimenta alocările, Universitatea nu va avea bani de lefuri. Iar pentru că sumele aşteptate încă nu au venit, săptămâna trecută Senatul a refuzat să aprobe o rectificare de buget ce dezvăluie sărăcia. „Nu ne puteam asuma aprobarea unui buget care arată că cheltuielile sunt, de fapt, mai mari decât veniturile”, spune preşedintele forului, Sorin Curilă. Aşa că senatorii aşteaptă de la rector explicaţii suplimentare şi, mai ales, soluţii.

Rectificare pe minus

În fiecare lună, pentru plata salariilor celor aproape 1.500 angajaţi, Universitatea din Oradea cheltuie o sumă colosală - 9,3 milioane lei. Acest nivel record a fost atins după majorările salariale dictate de Guvernul PSD, fără însă ca acesta să asigure şi fondurile necesare. Conform contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Educaţiei, UO primeşte în acest an, ca finanţare de bază, 79,9 milioane lei. Din venituri proprii, Universitatea a dublat suma, astfel că totalul veniturilor în acest an este de 155 milioane lei. Cheltuielile sunt însă sensibil mai mari: 162 milioane lei.

Reuniţi lunea trecută în şedinţă, senatorii Universităţii au fost descumpăniţi aflând că până acum veniturile şi cheltuielile nu s-au echilibrat. Un proiect de rectificare bugetară pe care Consiliul de Administraţie, format din rector, prorectori şi decani, l-a trimis forului legislativ după ce a primit de la Ministerul Educaţiei banii pentru decontarea cheltuielilor de transport ale studenţilor arată că în acest ultim trimestru al anului 2018, pentru activitatea de bază, deci inclusiv pentru plata salariilor, Universitatea are la dispoziţie modesta sumă de 12,3 milioane lei. Or, un simplu calcul matematic arată că numai salariile se ridică la 28 milioane lei!

Salarii fără acoperire

Lipsa banilor a fost evidenţiată şi de un raport de execuţie financiară pe care senatorii l-au primit spre analiză tot acum. Încă de la 1 octombrie, Universitatea avea un deficit financiar, adică o diferenţă între veniturile şi cheltuielile efectiv făcute, în sumă de 2,2 milioane lei.

„În proiectul de rectificare bugetară se arată că nu ajung banii de salarii pentru acest ultim trimestru şi nici nu a fost indicată sursa de finanţare pentru acoperirea acestor cheltuieli”, spune preşedintele Senatului, Sorin Curilă.

Prin urmare, Curilă le-a propus colegilor să nu aprobe rectificarea bugetară, iar aceştia, aproape în unanimitate, l-au ascultat. „Nu putem să ne asumăm rectificarea atât timp cât diferenţele nu sunt acoperite, sau cel puţin noi nu ştim cum se vor acoperi”, explică preşedintele. Pe 10 decembrie, senatorii şi-au programat o nouă şedinţă, sperând că până atunci rectorul şi prorectorii vor oferi explicaţii şi, bineînţeles, o soluţie.

Rector fără emoţii

Prorector Gabriel BendeaSoluţia, însă, este la Bucureşti, spune prorectorul responsabil de managementul financiar, Gabriel Bendea (foto). „Avem nevoie de alocări suplimentare şi discutăm cu Ministerul Educaţiei despre asta”, zice Bendea, subliniind că situaţia nu este atipică, la fiecare final de an Universitatea având nevoie de bani în plus. Niciodată, totuşi, de aşa mulţi...

La fel cum a făcut de fiecare dată când au apărut nelinişti cauzate de situaţia financiară, rectorul bagatelizează şi acum situaţia. „Colegii din Senat care spun că nu ne ajung banii pentru salarii nu înţeleg cum funcţionează Universitatea. Ministerul urmează să suplimenteze finanţarea”, asigură Constantin Bungău. Refuzul senatorilor de a aproba rectificarea bugetară nici nu prea contează pentru el, deoarece „rectificarea e trimisă deja la Minister”. Ceea ce înseamnă atât că rectorul a „sărit” peste aprobarea Senatului, cerută de Legea educaţiei, dar şi faptul că la Bucureşti situaţia de la Oradea e cunoscută.

O soluţie de urgenţă pentru Universitate ar fi linia de finanţare de 10 milioane lei contractată la începutul anului şi încă neatinsă. Dar, spun şefii Universităţii, nu se va ajunge la drastica situaţie în care salariile să fie plătite din bani împrumutaţi. „Veţi vedea, se corectează finanţarea”, garantează Bungău, încrezător în Ministerul condus, acum, de Ecaterina Andronescu. Rămâne de văzut dacă face bine sau nu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@oradea_mea_si_a_ta
Ce-i foame-o, ti-e frica ca nu-ti iei salariul de la Unicersitate? Tu ce argumente ai? Vai si amar...
Postat 15 Decembrie 2018, 09:52 de ionel82
@ionel
ionel-ionele draga, tu sau nu pricepi ce citesti sau ... Poate sunteti bolnavi din moment ce ii considerati pe cei ce nu au aceeasi parere cu voi ca fiind spalati pe creier. Ma bucur ca macar iti recunosti apartenenta. Nici nu era greu, dim moment ce atunci cand spune cineva altceva decat va convine, incepeti cu atacuri la persoana, din lipsa de argumente. Eu faceam o analogie intre managementul sorbonicii si guvernul jalnic ce se preface ca guverneaza. Cat despre ortografie, citeste-ti mesajul si trage apa, apropos de semnele de punctuatie.
Postat 06 Decembrie 2018, 15:00 de oradea_mea_si_a_ta
Cand se goleste pusculita...,
se umple puscaria. Fosta directoare economica stie de ce a demisionat. @oradea_mea_si_a_ta Si aici e de vina tot A3 si guvernul? Poate noi suntem bolnavi dar tu sigur esti spalat pe creier, asta daca intr-adevar ai asa ceva. (intr-adevar se scrie cu cratima, iar semnul "?" se pune imediat dupa cuvantul care il precede).
Postat 06 Decembrie 2018, 12:48 de ionel82
@stefanut
stefanut, tata, "principiile" absorbite de tine si multi altii de la A3 = lAtrina 3, se aplica si guvernului ? Ar trebui trimisi la reciclare in tari mai avansate sau mai performante ? Sau totul este perfect si ce ne mai spune cate o oana sau vreun gade este echivalentul spuselor vreunui apostol care trebuie imprastiate in lume ? Am impresia ca mai degraba ventilati r_a_h_a_t in spatiul public, in spatele unor sloganuri. Doar adevarul va poate vindeca intradevar, deoarece sunteti bolnavi. PS A nu se intelege ca eu consider sorbonica ca fiind perfecta.
Postat 06 Decembrie 2018, 09:02 de oradea_mea_si_a_ta
Management de ”Sorbonica”. Ep.: (încă) O întrebare decenta pentru conducerea UO.
I. De noțiuni ca autofinanțare, marketing, autogospodărire, sau microproducție ați auzit cumva? Pe când un brand marca ”UO”? II. A doua întrebare si pentru don Ilie: Pe când o colaborare rodnică dintre PMO şi UO? Sau, numai după ce călugărițele de la ”Ciuma rozalie” vor reuși să găsească o Gabi Firea de Bihor? III. O propunere pentru doamna ministru Ecaterina Andronescu: În cazul ”Sorbonicilor” particulare şi de stat din România, instituirea unor stagii de practică obligatorii pentru conducerile acestora la Universitățile de top ale ţării. Care mai sunt (ex: Universitatea ”Politehnica” Bucureşti; USAMV Cluj Napoca ş.a). Evident, pe bani bine bugetaţi! P.S. ”Doar adevărul ne poate vindeca!” – Oana Zamfir (A3). Şi de ”sorbonism”
Postat 05 Decembrie 2018, 23:56 de stefan
Ca de obicei ...
... Bihoreanul tolerează și chiar încurajează injuriile ori agresivitatea verbală doar dintr-o singură direcție !?! Pe cale de consecință ... tăiem publicația de la un flux informațional din care se putea alimenta pentru viața de zi cu zi !?!
Postat 05 Decembrie 2018, 18:38 de CrisDumi
Management de ”Sorbonica”. Ep.: Marketing de …”Sorbonica”
I. Într-un articol legat despre intenția ”faraonului” nostru ca Oradea să aibă un (nou) brand al ei, se menționează: ”Agenţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune a contractat firma Brandient pentru a concepe un brand care să promoveze Oradea ca destinație turistică. Firma aleasă este una de top în domeniu, fiind responsabilă de brandingul Băncii Transilvania, companiei Dedeman și berii Silva.” 1. Două întrebări decente, pentru don Ilie, mare băgător de mâini în buzunarele populimii orădene: a) Știați că UO are și o Facultate de Arte, în cadrul căreia funcționează un Departament de Arte vizuale? Dacă da, de ce nu ați apelat la specialiștii de acolo? V-a fost teamă că buzunarul contribuabilului român/orădean, de bună credință, s-ar fi ușurat cu o sumă
Postat 05 Decembrie 2018, 00:44 de stefan
Solutia simpla...
Cei doi pacalici din imagine, Fred si Barney cum mai sunt cunoscuti, au conform declaratiei de avere din anii trecuti cate 14-16.000 lei salariu. Daca imparti 9.3 mil la 1500 de angajati si mai tii cont de faptul ca personalul Tesa - destul de numeros contabili, secretare, femei de serviciu, soferi, mesterii de la intretinere au putin peste salariul minim pe economie, rezulta o medie de 6-9.000 lei la "cadrele didactice" ale unei universitati care nu produce specialisti ci diplome - hartii fara acoperire. Solutia e simpla, mai ales ca numarul studentilor care au nevoie de o diploma care nu le foloseste la nimic, se imputineaza pe an ce trece, solutia - este reducerea de personal. In fapt, datorita cumetriilor si clanurilor din universitate, mai ales ca aceste clanuri capuseaza tot cate o facultate, este dificil de aplicat, chiar imposibil. Acum sa vedem, daca vor folosi creditele pentru plata salariilor, poate se lasa si cu cateva dosare penale.
Postat 04 Decembrie 2018, 21:40 de ionel82
idee
Ziarul Bihoreanul are câteva lucruri bune, este ieftin, cuprinde ştiri de interes local, programe TV etc. Pe de altă parte sunt multe lucruri relatate cu anumită tentă de răutate ca să nu zic chiar antiromâneşti. Ultimul ex este cel cu Universitatea noastră. Probabil că fiind iohanişti ziarul îl imită cu satisfacţie că nu mai sunt bani de salarii. O ştire gen IOHANIS, păi are rost să-i îngrijorăm pe salariaţi acuma pe sărbători , ştirea este relatată cu satisfacţie şi răutate.
Postat 04 Decembrie 2018, 18:02 de Iancu_Remus
@Dummy
gigele, banuiesc ca te referi si la Romania, in care cheltuielile sunt mai mari decat veniturile, deci si managementul/guvernul este prost. La fel si sustinatorii lui/lor.
Postat 04 Decembrie 2018, 15:43 de oradea_mea_si_a_ta
Cum se cheamă o entitate care are venituri mai mici decât cheltuielile?
Se cheamă că e o instituție cu un management prost. Și care e rezultatul unui management prost? Nimic altceva decât faliment ... pentru că orice sprijin din afară, cs se cheamă subvenție de stat ori împrumut ... nu face altceva decât să prelungească "boala". Și ce e boala lungă ... dacă nu altceva decât moartea sigură într-o economie reală !?! Așa că, e timpul să se revină la salarii decente pentru zecile de șefi ... !?!
Postat 04 Decembrie 2018, 11:35 de CrisDumi
alo alo
Marile universitati se autofinanteaza, merg pe principiul antreprenorial. Si unele daca au sub 15 milioane Euro buget au o problema. Nu mai merge sa stai cu mana intinsa si tu sa te faci ca lansezi valori. Dar cred ca acest lucru este stiut de catre toti din moment ce au avut loc schimburi de experienta cu alte universitati din tari bine puse la punct.
Postat 04 Decembrie 2018, 10:12 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON