URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Decembrie 2018, 15:11

Se deschide pârtia de schi Piatra Grăitoare din Vârtop. Unii turişti se plâng de preţurile mari

Se deschide pârtia de schi Piatra Grăitoare din Vârtop. Unii turişti se plâng de preţurile mari (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pârtia de schi Piatra Grăitoare din satul de vacanţă Vârtop va fi deschisă vineri pentru sezonul de iarnă 2018-2019, fiind primul an în care pârtia va avea şi tun de zăpadă.

Un schior împătimit s-a plâns BIHOREANULUI că preţurile practicate pentru urcările cu telescaunul sunt foarte mari, iar o costurile unei zi pe pârtie sunt comparabile cu cele din staţiunile din Franţa, Italia şi Austria.

Preţuri ca afară

Preţurile de urcare cu telescaunul la Vârtop au fost scumpite în sezonul 2017-2018 şi au rămas valabile şi pentru acest sezon. Biletul pentru o urcare costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Or, spune reclamantul împătimit de schi, pentru o zi întreagă, deci vreo 25 de urcări, un schior ar plăti 250 lei, preţ similar cu cele de abonament pentru o zi în staţiuni moderne şi recunoscute din Europa, care au piste "serioase".

"Un schior de nivel mediu, intr-o zi intr-un ritm normal si o pauza de masa poate sa faca intre 20 si 30 de ture. Personal am facut şi peste 40, dar să luăm o medie de 25 de ture echivalente a 30 km coborând pe traseul mai lung. 25 de ture ar costa 250 lei. Pentru o zi de schi - undeva la 53-54 euro", spune pasionatul, care se plânge şi că, în schimbul acelor bani, schiorii primesc o pârtie de circa 1,6 kilometri lungime cu două variante de coborâre.

Bărbatul arată, spre exemplu, că în staţiuni cu mult mai mulţi kilometri de pârtii preţurile pentru un skipass valabil o zi întreagă sunt de 54,5 euro la St. Anton în Austria, 51 euro la Les 2 Alpes în Franţa şi 56 euro la Dolomiti Superski din Italia.

Abonamente pentru împătimiţi

Şi la Piatra Grăitoare există, în schimb, variante de abonamente pentru multiple urcări cu telecabina, nu doar biletul cu o singură urcare, aşa cum ştia schiorul.

Potrivit site-ului Primăriei Nucet, o cartelă cu 6 urcări costă 55 lei, iar una cu 12 urcări 100 de lei. De asemenea, o cartelă cu 18 urcări – valabilă timp de şapte zile – costă 145 lei, iar una cu 25 de urcări, valabilă tot o săptămână, costă 190 lei.

Mai există şi o variantă cu 30 de urcări incluse într-o săptămână la preţul de 220 lei. Mai scumpă este aşa numita cartelă de weekend cu urcări nelimitate în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, care costă 290 lei.

Contactat de BIHOREANUL, primarul oraşului Nucet, Mircea Tuduce, spune că, deşi nu sunt mici, preţurile sunt justificate. "Consider că nu sunt nici mari. Nu putem să facem în momentul acesta condiţiile ca afară, dar investim permanent în pârtie", a spus edilul.

El a explicat că, în premieră, în acest sezon a fost adus un tun de zăpadă pentru pârtie, care poate funcţiona la -6 grade, că au fost cumpăraţi patru turnicheţi noi pentru bilete, dar şi bariere pentru parcarea din apropierea pârtiei. "Anul acesta, cu tot cu mentenanţa, am investit în pârtie 2 miliarde de lei vechi", a mai precizat Tuduce, spunând, totodată, că sunt şapte persoane care lucrează în fiecare zi la operarea şi întreţinerea telescaunului.

Primarul ar dori să exindă pârtia şi să amenajeze una pentru sănii în cadrul complexului Piatra Grăitoare, însă are nevoie de finanţare de la nivel naţional, scop pentru care a avut deja întâlniri la Ministerul Turismului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON