URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2018, 15:11

Se deschide pârtia de schi Piatra Grăitoare din Vârtop. Unii turişti se plâng de preţurile mari

Se deschide pârtia de schi Piatra Grăitoare din Vârtop. Unii turişti se plâng de preţurile mari (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pârtia de schi Piatra Grăitoare din satul de vacanţă Vârtop va fi deschisă vineri pentru sezonul de iarnă 2018-2019, fiind primul an în care pârtia va avea şi tun de zăpadă.

Un schior împătimit s-a plâns BIHOREANULUI că preţurile practicate pentru urcările cu telescaunul sunt foarte mari, iar o costurile unei zi pe pârtie sunt comparabile cu cele din staţiunile din Franţa, Italia şi Austria.

Preţuri ca afară

Preţurile de urcare cu telescaunul la Vârtop au fost scumpite în sezonul 2017-2018 şi au rămas valabile şi pentru acest sezon. Biletul pentru o urcare costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Or, spune reclamantul împătimit de schi, pentru o zi întreagă, deci vreo 25 de urcări, un schior ar plăti 250 lei, preţ similar cu cele de abonament pentru o zi în staţiuni moderne şi recunoscute din Europa, care au piste "serioase".

"Un schior de nivel mediu, intr-o zi intr-un ritm normal si o pauza de masa poate sa faca intre 20 si 30 de ture. Personal am facut şi peste 40, dar să luăm o medie de 25 de ture echivalente a 30 km coborând pe traseul mai lung. 25 de ture ar costa 250 lei. Pentru o zi de schi - undeva la 53-54 euro", spune pasionatul, care se plânge şi că, în schimbul acelor bani, schiorii primesc o pârtie de circa 1,6 kilometri lungime cu două variante de coborâre.

Bărbatul arată, spre exemplu, că în staţiuni cu mult mai mulţi kilometri de pârtii preţurile pentru un skipass valabil o zi întreagă sunt de 54,5 euro la St. Anton în Austria, 51 euro la Les 2 Alpes în Franţa şi 56 euro la Dolomiti Superski din Italia.

Abonamente pentru împătimiţi

Şi la Piatra Grăitoare există, în schimb, variante de abonamente pentru multiple urcări cu telecabina, nu doar biletul cu o singură urcare, aşa cum ştia schiorul.

Potrivit site-ului Primăriei Nucet, o cartelă cu 6 urcări costă 55 lei, iar una cu 12 urcări 100 de lei. De asemenea, o cartelă cu 18 urcări – valabilă timp de şapte zile – costă 145 lei, iar una cu 25 de urcări, valabilă tot o săptămână, costă 190 lei.

Mai există şi o variantă cu 30 de urcări incluse într-o săptămână la preţul de 220 lei. Mai scumpă este aşa numita cartelă de weekend cu urcări nelimitate în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, care costă 290 lei.

Contactat de BIHOREANUL, primarul oraşului Nucet, Mircea Tuduce, spune că, deşi nu sunt mici, preţurile sunt justificate. "Consider că nu sunt nici mari. Nu putem să facem în momentul acesta condiţiile ca afară, dar investim permanent în pârtie", a spus edilul.

El a explicat că, în premieră, în acest sezon a fost adus un tun de zăpadă pentru pârtie, care poate funcţiona la -6 grade, că au fost cumpăraţi patru turnicheţi noi pentru bilete, dar şi bariere pentru parcarea din apropierea pârtiei. "Anul acesta, cu tot cu mentenanţa, am investit în pârtie 2 miliarde de lei vechi", a mai precizat Tuduce, spunând, totodată, că sunt şapte persoane care lucrează în fiecare zi la operarea şi întreţinerea telescaunului.

Primarul ar dori să exindă pârtia şi să amenajeze una pentru sănii în cadrul complexului Piatra Grăitoare, însă are nevoie de finanţare de la nivel naţional, scop pentru care a avut deja întâlniri la Ministerul Turismului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON