URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2018, 10:15

Se apropie Crăciunul! Mai puţine animale din cauza pestei porcine africane, mai multe măsuri de supraveghere sanitar-veterinară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor şi-a făcut plan de acţiune special pentru luna decembrie, cea în care urmează marea sacrificare a porcilor pentru prepararea de bucate tradiţionale.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii vineri, DSVSA arată că măsurile pe care le va lua în această lună au în vedere „prevenirea practicilor frauduloase de punere în vânzare a unor alimente potențial dăunătoare consumatorilor”, dar și „prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA) prin vânzarea ilegală a porcinelor vii sau prin transportul de carne provenită din sacrificarea porcinelor contaminate”, astfel că va derula “ample acţiuni de verificare a operatorilor economici care desfășoară activități supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor în judeţul Bihor, cu accent pe două mari domenii de acțiune”.

Ţinta pe producători şi comercianţi

Un asemenea domeniu este comerţul cu produse alimentare caracteristice perioadei, urmând să vizeze unităţi de profil din Oradea, Beiuş, Ștei, Vașcău, Nucet, Aleşd, Salonta, Valea lui Mihai, Marghita, dar şi din alte localităţi, „cu accent pe operatorii alimentari ce desfăşoară activităţi de procesare și producție (abatoare, unități de procesare carne, unități de procesare lapte, brutării, laboratoare de cofetărie etc) și de comercialzare a cărnii (carmangerii şi măcelării).

De asemenea, inspectorii DSVSA vor verifica şi agenţii economici care produc şi comercializează şi alte produse alimentare specifice perioadei (peşte, ouă, laboratoare de patiserie, depozite alimentare, supermarket-uri, piețe agroalimetare etc), precum și unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine, pensiuni, hoteluri etc.) care intenționează să organizeze mese festive cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Toate târgurile sunt interzise

Pe de altă parte, DSVSA atenţionează că va urmări „mişcarea și comercializarea porcinelor vii destinate sacrificării, din exploatațiile de porcine către abatoare autorizate, iar în cazul sacrificărilor de porcine pentru consum familial, a circulației cărnii de porc și a produselor din carne de porc sau care conțin carne de porc provenite de la porci sacrificați în gospodărille populației”.

Pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane, personalul DSVSA, cu sprijinul Poliţiei, va face controale în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport a porcinelor vii și a cărnii destinate comercilizării în unități specializate, dar și a mijloacelor auto proprietate personală, pentru verificarea mișcării porcinelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne destinate consumului propriu, obținute de la porci vii proveniți din exploatații non-profesionale situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de PPA. DSVSA atenţionează că „datorită evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat”.

Recomandări pentru populaţie

De asemenea, DSVSA recomandă populaţiei „să acorde o atenţie deosebită la achiziţia oricărui produs alimentar, şi în special a produselor specifice” (carne, în special de porc, ouă, produse din carne, cozonaci, lapte și produse din lapte, pește etc), pentru a evita eventualele îmbolnăviri.

„În acest context, recomandăm tuturor consumatorilor să achiziţioneze alimente doar din unităţi autorizate sanitar veterinar, unităţi la nivelul cărora putem asigura controlul acestor alimente”, subliniază DSVSA.

De asemenea, bihorenii sunt rugaţi „să ne informeze de urgenţă în caz că au știință de cazuri în care se intenționează comerializarea de alimente în condiții care ar putea reprezenta o neconformitate pentru siguranța alimentelor, respectiv a cazurilor în care au cunoștință de comercializarea de produse alimentare în spații/ locuri neautorizate sau din surse/ tăieri clandestine”, aceste sesizări putând fi făcute direct la sediul DSVSA Bihor, cât şi la circumscripţiile sanitar-veterinare din judeţ, telefonic la numerele 0259-266.141 şi 0800-826.787 sau prin e-mail, la adresele office@ansvsa.ro ori callcenter@ansvsa.ro.

DSVSA aminteşte că punerea în vânzare a cărnii de porc neexpertizate sanitar-veterinar se sancţionează cu amenzi între 20.000 şi 40.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu-i bai
Are Dragnea ce mânca.
Postat 09 Decembrie 2018, 11:26 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON