URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Februarie 2024, 11:03

Scumpă demolare! De ce s-a dublat prețul pentru depozitarea deșeurilor din construcții și ce soluții au orădenii

Scumpă demolare! De ce s-a dublat prețul pentru depozitarea deșeurilor din construcții și ce soluții au orădenii RISC DE „CONTAMINARE”. Majorarea costurilor pentru aruncarea legală a molozului ar putea să-i determine pe bihoreni să abandoneze aceste gunoaie pe câmpurile de la marginea orașului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care vor să facă lucrări de renovare sau au în plan să demoleze clădiri trebuie să se aştepte la costuri mai mari pentru gestionarea deşeurilor rezultate. Începând din acest an, pe lângă taxa de depozitare, pentru resturile din construcţii predate depozitului judeţean de deşeuri se aplică şi o taxă specială, cea de economie circulară.

Mai mult decât dublu

Reglementată prin OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, contribuţia de economie circulară (CEC) este o taxă pe care o datorează toţi administratorii de depozite de deşeuri pentru resturile abandonate în haldă.

Taxa a fost anume introdusă pentru a stimula valorificarea deşeurilor, iar banii sunt folosiţi în programele derulate de Administraţia Fondului de Mediu. Pe principiul "poluatorul plăteşte", administratorii de depozite judeţene, cum este firma Eco Bihor, colectează această taxă de la generatorii deşeurilor.

Anul 2024 a adus două modificări privind taxa de economie circulară: nivelul ei s-a dublat, de la 80 lei/tonă la 160 lei, şi se aplică de acum şi deşeurilor din construcţii. Concret, dacă pentru a arunca o tonă de moloz, un bihorean plătea la Eco Bihor doar taxa de depozitare de 27,71 euro, adică aproximativ 125 lei, acesteia i se adaugă acum şi CEC, aşa că aceeaşi tonă de deşeuri costă, din acest an, 285 lei.

Alte soluţii

Costurile sunt ceva mai mici când vine vorba de deşeuri din construcţii sortate, adică atunci când se aruncă doar ţigle, beton sau zidărie, fără resturi metalice, din plastic sau de alt fel. O tonă din aceste deşeuri costă doar 3 euro, dar taxa CEC se aplică şi în acest caz, astfel că preţul total va fi de 175 lei/tonă.

Trebuie menţionat că, cel puţin deocamdată, tarifele pe care le practică RER Vest, operator care colectează la cerere şi deşeuri din construcţii, nu au fost modificate, astfel că orădenii pot solicita amplasarea unor containere dedicate la preţuri care încep de la 213 lei, pentru închirierea pentru 48 de ore a unui container de 4,5 metri cubi.

Totodată, molozul rezultat în urma lucrărilor care n-au nevoie de autorizaţie de construcţie, cum sunt cele de amenajări interioare, pot fi predate gratuit în cele două centre de colectare separată din Oradea, în limita a 1 mc/zi, respectiv 3 mc/an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Frate Milian, acum sa-ti vedem comunitarii...
... ce iubesc mai mult, spaga sau datoria? As risca un pariu, te bagi?
Postat 16 Februarie 2024, 11:46 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON