URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2024, 11:03

Scumpă demolare! De ce s-a dublat prețul pentru depozitarea deșeurilor din construcții și ce soluții au orădenii

Scumpă demolare! De ce s-a dublat prețul pentru depozitarea deșeurilor din construcții și ce soluții au orădenii RISC DE „CONTAMINARE”. Majorarea costurilor pentru aruncarea legală a molozului ar putea să-i determine pe bihoreni să abandoneze aceste gunoaie pe câmpurile de la marginea orașului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care vor să facă lucrări de renovare sau au în plan să demoleze clădiri trebuie să se aştepte la costuri mai mari pentru gestionarea deşeurilor rezultate. Începând din acest an, pe lângă taxa de depozitare, pentru resturile din construcţii predate depozitului judeţean de deşeuri se aplică şi o taxă specială, cea de economie circulară.

Mai mult decât dublu

Reglementată prin OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, contribuţia de economie circulară (CEC) este o taxă pe care o datorează toţi administratorii de depozite de deşeuri pentru resturile abandonate în haldă.

Taxa a fost anume introdusă pentru a stimula valorificarea deşeurilor, iar banii sunt folosiţi în programele derulate de Administraţia Fondului de Mediu. Pe principiul "poluatorul plăteşte", administratorii de depozite judeţene, cum este firma Eco Bihor, colectează această taxă de la generatorii deşeurilor.

Anul 2024 a adus două modificări privind taxa de economie circulară: nivelul ei s-a dublat, de la 80 lei/tonă la 160 lei, şi se aplică de acum şi deşeurilor din construcţii. Concret, dacă pentru a arunca o tonă de moloz, un bihorean plătea la Eco Bihor doar taxa de depozitare de 27,71 euro, adică aproximativ 125 lei, acesteia i se adaugă acum şi CEC, aşa că aceeaşi tonă de deşeuri costă, din acest an, 285 lei.

Alte soluţii

Costurile sunt ceva mai mici când vine vorba de deşeuri din construcţii sortate, adică atunci când se aruncă doar ţigle, beton sau zidărie, fără resturi metalice, din plastic sau de alt fel. O tonă din aceste deşeuri costă doar 3 euro, dar taxa CEC se aplică şi în acest caz, astfel că preţul total va fi de 175 lei/tonă.

Trebuie menţionat că, cel puţin deocamdată, tarifele pe care le practică RER Vest, operator care colectează la cerere şi deşeuri din construcţii, nu au fost modificate, astfel că orădenii pot solicita amplasarea unor containere dedicate la preţuri care încep de la 213 lei, pentru închirierea pentru 48 de ore a unui container de 4,5 metri cubi.

Totodată, molozul rezultat în urma lucrărilor care n-au nevoie de autorizaţie de construcţie, cum sunt cele de amenajări interioare, pot fi predate gratuit în cele două centre de colectare separată din Oradea, în limita a 1 mc/zi, respectiv 3 mc/an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Frate Milian, acum sa-ti vedem comunitarii...
... ce iubesc mai mult, spaga sau datoria? As risca un pariu, te bagi?
Postat 16 Februarie 2024, 11:46 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON