Dacă vor să afle ce-i nou în domeniile pe care le studiază sau pur şi simplu să caute cărţile cerute de profesori, studenţii orădeni le caută cu ceva mai mult succes la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai decât la propria Bibliotecă Universitară.
În ultimii trei ani, aceasta din urmă nu a mai cumpărat nicio carte, singurele volume ajunse pe rafturile sale fiind cele din donaţii şi teze de doctorat. Preocupaţi să cheltuie banii Universităţii pe salarii şi pe propriul confort, profesorii îşi obligă studenţii fie să-şi cumpere cărţile necesare, fie să rămână în mediocritate.
"Cel mult o carte"
În octombrie, Universitatea din Oradea a lansat o licitaţie pentru achiziţia de carte, fiind dispusă să plătească 131.000 lei pentru o mie de titluri, care ar trebui livrate în minimum două exemplare. Întrucât cărţile sunt din diferite domenii şi publicate de edituri diverse, licitaţia a fost împărţită în 103 loturi, acum fiind evaluate ofertele firmelor interesate. Iniţiativa este, fireşte, bună, deoarece pentru a învăţa şi a-şi aprofunda cunoştinţele studenţii şi profesorii au nevoie de cărţi cât mai noi, iar rolul Bibliotecii universitare e să le asigure.
Problema este, însă, că această achiziţie e prima din ultimii trei ani. Dacă în 2014 a mai cumpărat, prin achiziţie directă, câteva volume, din 2015 Biblioteca Universităţii nu a mai achiziţionat niciuna! O realitate ruşinoasă, chiar şi pentru o universitate de provincie. "Din păcate, aşa este. De trei ani nu am mai făcut achiziţie. S-au cumpărat doar reviste, presă locală şi cel mult o carte solicitată neapărat de un profesor", recunoaşte directoarea Bibliotecii, Florica Ujoc.
Numai din donaţii
O simplă căutare în catalogul electronic al Bibliotecii, ce cuprinde toate titlurile disponibile, confirmă penuria de cărţi noi. Singurele cărţi apărute în ultimii doi ani aflate pe rafturi sunt cele care trebuie predate obligatoriu de autori, adică volumele publicate la Editura Universităţii şi respectiv tezele de doctorat susţinute la Oradea, precum şi volume obţinute din donaţii. Fostul rector Cornel Antal, de pildă, a oferit 110 volume, iar familia defunctului profesor Mihai C. Demetrescu alte 2.432.
Chiar şi revistele de specialitate s-au împuţinat semnificativ: în 2017 au fost înnoite doar o treime din abonamente, al căror număr nu este cunoscut cu exactitate. Oricum, chiar şi statisticile proprii ale Bibliotecii arată dezinteresul conducerii Universităţii pentru achiziţia de carte: dacă în 2014 instituţia a cumpărat 3.438 unităţi bibliografice (cărţi, reviste, anuare etc.), în 2015 numărul a scăzut la 1.880, iar anul trecut la doar 547, total ce cuprinde numai reviste şi anuare!
Ca urmare, de foarte multe ori, studenţii Universităţii orădene trebuie să se adreseze Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, care cumpără anual titluri noi din toate domeniile, de la beletristică la inginerie şi ştiinţe juridice. De altfel, cum e şi normal, fiecare secţie are aici un raft cu "Noutăţi", ceea ce la Biblioteca Universităţii e o himeră.
Puşi la plată
Mulţi studenţi se plâng că nu găsesc în Biblioteca Universitară nici măcar cărţile aflate pe listele de resurse bibliografice indicate de profesori, aşa că trebuie să le cumpere, uneori chiar de la aceştia. "Din păcate, nici profesorii nu corelează bibliografia cu resursele din Bibliotecă", spune Ujoc, sugerând că dascălii îi pun pe studenţi să înveţe din cărţi pe care instituţia nu le are. La cererea studenţilor, Biblioteca Universităţii poate împrumuta cărţi de la alte biblioteci, procedură care nu-i costă nimic, dar puţini dintre ei ştiu despre această posibilitate şi încă şi mai puţini o folosesc.
Întrebată de ce nu a făcut nicio achiziţie de carte doi ani la rând, Ujoc se apără spunând că şefii Universităţii nu au alocat banii necesari. Altfel spus, din bugetul anual al instituţiei, care în 2016 a fost de 141 milioane lei, nu s-a găsit un leu pentru achiziţia de carte, chiar dacă o parte din bugetul fiecărei facultăţi ar trebui să fie dedicat exclusiv achiziţiei de titluri noi. De ce? Universitarii preferă să folosească banii pentru a acoperi alte cheltuieli, numai de ei ştiute.
Risipa cu "resurse electronice"
Rectorul Constantin Bungău (foto) susţine că nu zgârcenia sau sărăcia a creat această situaţie, ci... emanciparea! "Acum se citeşte totul electronic, aşa că alocăm anual 70.000 de euro pentru resurse electronice", se laudă rectorul. Ce sunt aceste resurse? "E-books, articole, reviste disponibile pe mai multe reţele academice internaţionale, la care plătim accesul pentru toţi universitarii, cadre didactice şi studenţi".
În realitate, însă, studenţii habar nu au nici despre această posibilitate. Şi nici nu ar avea cum să afle: la Bibliotecă nu-i îndrumă nimeni spre aceste reţele, nici pe site-ul instituţiei, www.nymphea.ro, nu se pomeneşte absolut nimic despre ele, iar la meniul "Noutăţi" cel mai recent articol datează din 2011!
"I-am reproşat şi eu directoarei Bibliotecii că nu popularizează aceste resurse, pentru care an de an Universitatea plăteşte abonamente. Site-ul Bibliotecii este după chipul şi asemănarea directoarei", o acuză Bungău pe Ujoc.
"Resursele electronice" se regăsesc, totuşi, pe site-ul Universităţii, dar bine ascunse la meniul "Cercetare", unde sunt înşirate 21 link-uri către tot atâtea baze de date. Dintre ele, două nu funcţionează, patru duc către site-uri unde accesul Universităţii din Oradea a expirat încă din 2013, iar restul 15 către site-uri unde accesul e condiţionat de deţinerea unui drept de utilizare cu parolă.
Cum pot studenţii să-şi facă un cont şi să primească dreptul de a le accesa este, evident, o enigmă. Iar daca vor să afle noutăţi n-au decât să le caute în orice altă parte, nu la Universitatea din Oradea...
OFFLINE
Internet este, nu şi calculatoare
Nu doar cărţile lipsesc din Biblioteca Universităţii orădene. Deşi în 2008, la inaugurarea noului şi impozantului sediu întins pe cinci niveluri, Biblioteca a fost dotată cu 18 calculatoare pentru uzul studenţilor, nici măcar unul nu mai funcţionează.
"Au expirat licenţele de funcţionare", explică directoarea Florica Ujoc, fără să poată preciza de când anume. Cert e că un student care ajunge la Bibliotecă nu poate nici măcar să verifice, în catalogul online, dacă o carte anume se află sau nu pe rafturi, ci trebuie să ceară ajutorul bibliotecarelor. Care au sau nu timp şi chef să-i îndrume...
"Nu ştiam că nu mai merg calculatoarele, probabil sunt prea vechi. Dar pot să vă spun că de săptămâna viitoare (n.r. după 27 noiembrie) la Bibliotecă vor fi calculatoare noi, pentru că am făcut o achiziţie", zice rectorul Constantin Bungău. Cum de a cumpărat calculatoare noi dacă nu ştia că cele existente nu funcţionează este altă minune...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.