URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Noiembrie 2022, 09:00

„Școala” bunicilor: Zeci de bunici frecventează atelierele de limbi străine sau nutriție ale Fundației Comunitare Oradea (FOTO / VIDEO)

„Școala” bunicilor: Zeci de bunici frecventează atelierele de limbi străine sau nutriție ale Fundației Comunitare Oradea (FOTO / VIDEO) DIN NOU LA ȘCOALĂ. Când BIHOREANUL i-a vizitat, în urmă cu o săptămână, la atelierul de limba engleză, bunicii învățau alături de profesoara lor, Delia Silaghi, cum să discute cu personalul dintr-un aeroport internațional și cum să conjuge verbele la timpul prezent simplu

Anii tinereţii s-au dus, iar societatea de azi îi ignoră de prea multe ori. Unii se mai bucură doar de clipele petrecute cu copiii sau nepoţii lor. În această categorie nu intră, însă, bunicii care frecventează atelierele gratuite organizate de Fundaţia Comunitară Oradea în Comuniteca. 

Acolo, în fiecare săptămână, ei participă la cursuri de limba engleză, de franceză, nutriţie, arte plastice sau navigare pe internet. Cel mai căutat este primul, care le poate fi de folos când îşi vizitează familia în afara ţării. 

Spaţiu comunitar

Deschisă în toamna lui 2019, dar folosită apoi doar scurt timp, din cauza pandemiei de Covid-19, Comuniteca (foto) este un spaţiu al Fundaţiei Communitare Oradea (FCO) din magazinul Crişul. Anul acesta a revenit la viaţă: au fost şi sunt în continuare organizate aici o grămadă activităţi, inclusiv ateliere antidrog, de fotografie, caligrafie, imprimare 3D, ukulele, tobe africane, toate dedicate copiilor şi tinerilor. 

Comuniteca, Crişul Shopping Center Oradea

În luna octombrie, însă, FCO a lansat şi programe dedicate persoanelor de peste 55 de ani. Au fost incluse ateliere de limba engleză şi de franceză, de navigare pe internet, de arte plastice, de sport şi nutriţie, toate cu intrare gratuită.

"Am fost surprinşi când am văzut câţi doritori ne-au sunat pentru înscrieri. La limba engleză locurile s-au umplut rapid. Deocamdată avem 33 de beneficiari, iar cele mai numeroase sunt femeile. Cel mai în vârstă senior este bărbat şi are 77 de ani", explică Teodora Albiter, coordonatoarea acestui proiect. 

Cât de diferiţi...

Atelierele de limbi străine sunt susţinute de profesoara Delia Silaghi, care vrea să încurajeze bunicii orădeni să înveţe lucruri noi şi după vârsta pensionării. "Din păcate, în România nu se pune accentul pe educaţia continuă. Sunt fericită, însă, că am avut o deschidere din partea celor de la Fundaţia Comunitară pentru a le oferi seniorilor aceste cursuri de care au mare nevoie", spune dăscăliţa. 

cursanţi, ateliere Comuniteca

Cursanţii săi au lucrat în trecut în diferite domenii: învăţământ, inginerie, construcţii, croitorie sau în fabrică. Dar la Comuniteca diferenţele nu contează. "Aici punem accentul pe comunicarea orală. Fiecare persoană este implicată, dornică să înveţe şi îmi place că sunt tare glumeţi", adaugă profesoara. 

Pentru nepoţi

BIHOREANUL le-a făcut o vizită în urmă cu o săptămână, marţi, la ora 12, când este programat atelierul de limba engleză. Sala Comunitecii s-a umplut în câteva minute de veselie, culoare şi mulţi învăţăcei, majoritatea veniţi în urma informaţiilor văzute pe reţelele de socializare.

Eva Rad, pensionarăPrintre ei s-a aflat şi o femeie de 61 de ani, care face naveta din Oşorhei la Oradea pentru a lua parte la curs. "Eu învăţ engleza de aproape un an cu ajutorul aplicaţiei Duolingo. Dar mi-am dorit să vin şi aici când am văzut anunţul. Doi dintre copii locuiesc în SUA, în Portland, şi mă gândesc că poate nepoţii mei, când vor creşte, nu vor şti atât de bine limba română, dar eu îmi doresc să comunic cu ei. În plus, vreau să mă descurc singură atunci când mă aflu în aeroporturi, în drum spre ei", povesteşte Eva Rad (foto).

În curând

Dan IorguComuniteca atrage şi seniori care abia s-au mutat în oraşul de pe Criş. "Sunt de două luni aici în oraş, unde locuiesc copiii şi nepotul meu. Sunt pensionar de puţină vreme, dar vreau să aflu lucruri noi în continuare, să-mi ţin mintea trează. Cum activităţile sunt şi gratuite, n-avem nicio scuză să lenevim în casă. Eu particip şi la cursul de arte plastice, care are loc miercurea", detaliază Dan Iorgu (foto).

Partea bună este că la atelierele organizate în magazinul Crişul se mai pot înscrie încă circa 40 de persoane (cu excepţia celui de limba engleză), doritorii fiind rugaţi să sune la numărul 0743-899.901, de luni până vineri, între orele 9 şi 17. 

În plus, pe finalul lunii, în 25 noiembrie, FCO le propune beneficiarilor o nouă activitate: un atelier de terapie prin muzică, care va fi susţinut de cantautoarea orădeană Mihaela Simai. "Nu contează dacă ai sau nu experienţă muzicală, aici lăsăm prejudecăţile şi ne conectăm la noi", anunţă organizatorii, convinşi că muzica poate să binedispusă, dar şi să vindece...

Vezi mai jos videoreportaj! Video: Paul Lelea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Excelent. Întrebăm: "Cui îi este frică să se confrunte cu realitatea?"
Comunicarea este hrana speciei umane. Maimuța ne face semne. Societatea rămâne dominată de consum înșirând banane la tot pasul numai lungimea contului va face diferența capacității omului. Atunci când vom recunoaște necesitatea comunicării, organizat și chiar prin viu grai, marcăm o evoluție. Astăzi limba străină și mâine chiar o definiție. Pentru omul de pe stradă aici întrezărim însă ceva de bun augur: o comunitate organizată funcție de lumea digitală, poate defini viitorul barem de percepere a realității, edificând instituția STAT. Dacă vom avea oameni capabili să comunice putem explica dar totodată și modifica benefic funcționarea multor instituții MEDIA (Ziar/Tv) intervine când fructul e copt, servind masa. Credeți că numai manipularea definește capacitatea ochiului? Citeam undeva despre UE și accesul la job. Există diferență? Dacă avem piloți de avion în multe țări și altundeva o lipsă este oare dificil să oferim acest job la un cetățean străin?
Postat 19 Noiembrie 2022, 10:06 de Just-22
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON