URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Mai 2020, 14:59

Scandal la Judeţ, unde UDMR şi PNL şi-au împărţit grosul banilor destinaţi primăriilor, încălcând protocolul semnat anul trecut cu PSD şi ALDE

Scandal la Judeţ, unde UDMR şi PNL şi-au împărţit grosul banilor destinaţi primăriilor, încălcând protocolul semnat anul trecut cu PSD şi ALDE foto arhiva

Banul e ochiul dracului, iar asta s-a dovedit din nou la ultima reuniune a Consiliului Judeţean Bihor, desfăşurată joi, când a fost supusă votului repartizarea a 27,315 milioane lei din fondul aflat la dispoziţia CJ Bihor către unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, după un algoritm care a avantajat primarii UDMR şi PNL, discriminându-i pe cei ai PSD, în pofida unui protocol pe care anul trecut toate cele patru formaţiuni din "parlamentul" bihorean l-au convenit în scopul unei repartizări cât mai juste a fondurilor.

Regulă mai echitabilă

În iulie 2019, liderii locali ai UDMR, PSD, ALDE şi PNL au semnat un acord care "urmăreşte o distribuire şi echilibrare a bugetelor autorităţilor administraţiei publice" cu valabilitate până în anul 2024.

Potrivit documentului, cotele destinate UAT-urilor care se împart prin Consiliul Judeţean trebuiau alocate în proporţie de 50% "în funcţie de necesităţile comunităţilor, de solicitările acestora", şi trebuia să fie "bazată pe ponderea numărului primarilor fiecărei formaţiuni semnatare".

Cealaltă jumătate a sumelor pentru primării, reglementa protocolul, trebuia "decisă de formaţiunile aflate la conducerea executivă a Consiliului Judeţean, pe baza solicitărilor primite şi a priorităţilor stabilite de aceasta", adică de preşedintele Pásztor Sándor şi de vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea, "cu respectarea prevederilor legale în vigoare".

La momentul respectiv, acordul dintre UDMR, PSD, PNL şi ALDE a fost intens criticat de USR-PLUS, care acuzau formarea "unui nou USL" în plan judeţean.

"La început a fost cuvântul"

La reuniunea de joi, vicele Ioan Mang şi-a manifestat vehement nemulţumirea faţă de modul în care urma să se facă repartizarea celor 27,316 milioane lei, atacându-l dur pe liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, pe care l-a acuzat că nu respectă înţelegerea făcută anul trecut.

Concret, profitând că cei 17 consilieri judeţeni ai PNL împreună cu unul din cei doi consilieri ALDE, Julien Mateiaş, deţin de trei luni majoritatea în Consiliul Judeţean, liberalii au impus un proiect ce prevede că grosul banilor ajunge la edilii PNL şi UDMR, fapt care ar încălca, potrivit lui Mang, principiul că jumătate de fonduri trebuie decise de executivul CJ Bihor.

"Noi nu vom vota proiectul. Până şi Apostolul Ioan a spus "la început a fost Cuvântul", şi noi, PSD, nu ne putem călca cuvântul. A trecut mai puţin de un an (n.r. – de la semnarea protocolului) şi PNL nu înţelege protocolul, unde scrie despre conducerea executivă a Consiliului Judeţean. Acum ei prin conducerea executivă înţeleg majoritatea din Consiliul Judeţean, care este vremelnică", a spus Mang.

Bodea: "Majoritate PNL-UDMR"

La rându-i, celălalt vicepreşedinte al CJ Bihor, Traian Bodea, a declarat că nu votează proiectul, atât pentru că "nu ţine cont de protocol", dar şi pentru că "nu am fost consultaţi la Direcţia Economică", adică structura Consiliului Judeţean responsabilă de cheltuirea banilor şi pe care el o coordonează.

Bodea, care de anul trecut s-a reorientat de la ALDE, partidul pe lista căruia fusese ales în 2016, către Pro România, a acuzat noua alianţă dintre PNL şi UDMR, dar şi repartizarea nejuducioasă a banilor, spunând că "cele 27 milioane lei s-au fărâmiţat pe investiţii ineficiente"

"Văd că s-a conturat o altă majoritate, PNL-UDMR", a spus vicele Bodea, întrebându-se retoric "de ce au fost atâtea înjurături (n.r. – din partea PNL) la adresa UDMR dacă astăzi avem o nouă majoritate?".

Bani risipiţi

Aşa cum observa Bodea, proiectul supus dezbaterii alocă sume în general mici pentru investiţiile din comune, mulţi bani urmând să ajungă de fapt la biserici, în timp ce o mulţime de UAT-uri controlate mai ales de UDMR primeau până şi sumele necesare pentru publicarea "rapoartelor de activitate".

Câteva exemple: Primăria Abram (UDMR) beneficiază de 140.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi de 5.000 lei pentru parohia reformată, Abrămuţ (tot UDMR) de 80.000 lei pentru achiziţia unui teren pentru construirea unui centru multifuncţional în satul Petreu şi de alţi 5.000 lei pentru "publicare raport de activitate", aceleaşi sume de 5.000 lei fiind alocate şi primăriilor Biharia, Borş, Buduslău, Cetariu, Cherechiu etc.

Banii alocaţi altor comune vor ajunge la parohii, de exemplu 10.000 lei pentru o casă de rugăciuni romano-catolică la Aştileu, 5.000 lei pentru renovarea bisericii reformate din satul Ant la Avram Iancu, 10.000 lei pentru schimbarea unui gard la parohia reformată din satul Arpăşel (comuna Batăr), 100.000 lei pentru Fundaţia Diaconală Reformată a Eriului la Chişlaz, la Ciumeghiu 25.000 lei pentru biserica reformată din Ghiorac, 25.000 lei pentru Parohia Reformată din Ghiorac, tot 25.000 lei pentru Parohia Reformată din satul Boiu şi 80.000 lei pentru Parohia Ortodoxă din Ciumeghiu, etc.

Pásztor: "Să trecem la vot!"

Deşi a evitat să intre în polemici cu cei doi colegi ai săi din conducerea executivă a CJ Bihor, preşedintele Pásztor Sándor a luat, implicit, partea consilierilor PNL. "Materialul (n.r. – proiectul pentru repartizarea banilor) a fost depus de liderul grupului PNL şi de liderul grupului UDMR, şi a fost completat de liderul grupului PSD", a spus Pásztor, cerând "să trecem la vot".

Rezultatul acestuia a fost uşor de prevăzut: 23 de consilieri judeţeni ai PNL şi UDMR au votat pentru repartizarea fondurilor în formula proprie, cei 9 consilieri ai PSD au votat împotrivă, iar vicele Traian Bodea s-a abţinut.

Cert e că noua înţelegere dintre PNL-UDMR nu doar încalcă protocolul dintre politicieni încheiat anul trecut, dar explică şi atitudinea brusc înţelegătoare a consilierilor liberali faţă de derapajele înregistrate în ultima vreme de preşedintele CJ, Pásztor Sándor, căruia nu i-au cerut demisia nici pentru imoralitatea dovedită în plină pandemie, când a fost prins la pescuit cu maşina Judeţului, nici pentru faptul că acesta, deşi este şi vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, nu a sprijinit efortul anti-Covid al spitalelor din judeţ, nici pentru că a semnat o Dispoziţie nelegală prin care a trimis de unul singur în şomaj tehnic angajaţii instituţiilor de cultură subordonate Consiliului Judeţean, nici despre sabotarea Aeroportului din Oradea, lăsat fără curse internaţionale...

În documentul ataşat puteţi vedea cum şi-au împărţit PNL şi UDMR banii pentru primării

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Tipic.
Interesu poartă fesu, tot îi bine că nu mai latră neamțu că fură udemereu Ardealu pe o mână cu socialiștii, acuma îl fură cu liberalii. La pateu mă refer, desigur.
Postat 22 Mai 2020, 07:27 de oradeaveche
penelei hotomani
Nu astia isi dadeau demisia ca nu incap de Pasztor?
Postat 21 Mai 2020, 21:06 de testtest
Jo napot kivanok, Mang
Misiunea (unica misiune) lui Ianos este sa-l sprijine din toate pozitiile pe Pasztor.
Postat 21 Mai 2020, 20:29 de Oradea2020
NO, JANOŞ AMU' ȚI-O DAT-O ŞANY GROSSS!!!
Se pare ca altruismul dlui MANG de a sări in apărarea dlui PASZTOR in vreme de pandemie cand acesta din urma a călcat strâmb intentionat nu la impresionat deloc azi acesta oferindu-i lui JANOŞ o adevarata lectie politică, la fel cum dl MANG ,,călca" in picioare in vremurile sale bune, care se pare ca au spus, vechi camarazi de război.JO NAPOT JANOS!
Postat 21 Mai 2020, 16:00 de User anonimizat
schMang, o meriti!
Tradator mai mare ca tine, nu exista! M-a Uimit, Inedit de Expresiv...Pasiune.Straduinta.Devotament!. Primesti ceea ce dai si ceea ce meriti! Tic-tac,tic-tac!
Postat 21 Mai 2020, 15:40 de vineri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON