URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Decembrie 2018, 20:14

Şase şcoli şi o grădiniţă din Bihor vor fi închise luni, pentru că nu au curent

Şase şcoli şi o grădiniţă din Bihor vor fi închise luni, pentru că nu au curent foto: Mădălin Hinţ
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, condus de subprefectul Iulius Delorean, s-a reunit, duminică seară, şi a decis să suspende, luni, orele în mai multe şcoli şi grădiniţe din patru comune din Bihor, pentru că clădirile în care acestea funcţionează nu au energie electrică, care serveşte şi ca sursă de încălzire.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, profesorul Claudiu Damian, este vorba de şcolile din satele Tămaşda (comuna Avram Iancu), Cuieşd, Ţigăneşti de Criş şi Picleu (toate trei în comuna Brusturi), o şcoală gimnazială şi o grădiniţă din Căbeşti şi şcoala gimnazială din Chijic, comuna Copăcel.

Luni, CJSU Bihor va reevalua situaţia alimentării cu energie electrică din judeţ şi, dacă va fi nevoie, va prelungi măsura suspendării orelor în şcoli.

Ninsorile abundente din ultimele două zile au provocat mai multe avarii la reţeaua de electricitate din Bihor. Duminică, 79 de localităţi din judeţ au rămas fără curent.

UPDATE: 36 de localităţi încă afectate

CJSU a transmis, duminică seară, un comunicat de presă prin care informează că, la ora 20, numărul localităţilor cu avarii la reţeaua electrică este de 36. 

"La ora 20, în judeţul Bihor erau afectate parţial 7 linii de medie tensiune şi una în totalitate, 84 de posturi de transformare a curentului electric erau nealimentate, iar în 36 de localităţi se înregistrau avarii la reţelele electrice, fiind afectaţi aproximativ 7.200 de consumatori. 30 de echipe ale distribuitorului de energie electrică acţionează în teren pentru remedierea deficienţelor", se arată în comunicat.

În Bihor nu sunt drumuri închise sau blocate din cauza ninsorilor abundente căzute, traficul rutier desfăşurându-se în condiţii de iarnă, a mai transmis Comitetul.

"În continuare, situaţia din teren este atent monitorizată de Centrul Operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", 200 de pompieri cu 45 de mijloace tehnice, alături de forţe ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi fiind pregătiţi să intervină în orice moment pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă", se arată în comunicat.

În cursul zilei de duminică, la 112 s-au dat 110 apeluri telefonice care semnalau efecte ale fenomenelor meteorologice manifestate în judeţ, cea mai mare parte dintre acestea sesizând avarii la reţelele de energie electrică.


Recomandări pentru bihoreni

Având în vedere fenomenele meteorologice manifestate în judeţ, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor reaminteşte cetăţenilor:

- să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică. Dacă, totuşi, deplasarea este necesară, să se informeze dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;

- înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient;

- să urmărească cu maximă atenţie, la posturile radio/tv, buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale;

- să pornească la drum cu rezervorul de combustibil plin;

- să ţină în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile;

- să echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.).

În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi următoarele măsuri:

- Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie;

- Anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde aţi rămas blocat.

- Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi; 

- Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, acest lucru protejându-vă împotriva inhalării de monoxid de carbon;

- Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;

- Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea;

- Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării;

- Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ce chestie
In tot acest timp Dragnea convoacă Psd-ul, pt a da o amnistie.
Postat 17 Decembrie 2018, 08:41 de Sandu1206
Când veți reveni cu amănunte ?!?
După ce revine curentul ?!? Nici cu voi nu vorbesc "mutalăii" de la Electrica ?!?
Postat 16 Decembrie 2018, 21:17 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON