URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
02 Noiembrie 2012, 11:18

Şase din 10 candidaţi la şefia Parchetului General şi DNA au plagiat în proiectele de management

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia de evaluare a candidaturilor, pe care ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, şi-a bazat nominalizările pentru funcţiile de şefi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a descoperit că 6 dintre cei 10 procurori înscrişi în concurs au plagiat, copiind fără să citeze sursa, în proiectele de management depuse la concurs. Mai mulţi procurori au copiat chiar din cartea coordonată de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

În procesul verbal de evaluare a candidaturilor, comisia îi acuză pe procurorii Gheorghe Cornescu, Claudiu Constantin Dumitrescu, Elena Hach, Vasile Ioniţă, Viorica Stoica şi Emil Gheorghe Moţa că au preluat bucăţi de text, fără să citeze sursa, din alte lucrări juridice sau de management.

Cei doi procurori nominalizaţi de Mona Pivniceru pentru şefia celor două parchete - Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, nu au plagiat, arată comisia de evaluare. Cele mai grave cazuri de plagiat, după cum reiese din procesul verbal publicat de Ministerul Justiţiei, sunt ale procurorilor Cornescu, Stoica şi Ioniţă.

Proiectul depus de procurorul Viorica Stoica (foto), care a candidat la ambele funcţii, le-a depăşit pe cele ale colegilor săi la un singur capitol: cel al plagiatului şi lipsei de originalitate.

"Proiectul întocmit are în vedere ambele funcţii pentru care se desfăşoară procedura de selecţie şi, mai mult decât alte proiecte, are un conţinut lipsit de originalitate, ideile din cadrul acestuia fiind, în cea mai mare măsură, preluate în mod mecanic şi fără respectarea vreunei reguli privind indicarea sursei, din operele altor autori sau din alte materiale accesibile publicului pe Internet", scrie comisia de evaluare.

Astfel, procurorul Stoica, de la Parchetul General, a creat capitolul I al proiectului său preluând "în cea mai mare parte" un capitol al lucrării "Managementul Ministerului Public. Aspecte teoretice şi practice", autor George Bălan, Editura House of Guides, 2008.

O secţiune din proiect "este însuşit ad litteram, în integralitatea sa şi fără indicarea sursei, de pe site-ul oficial al Ministerului Public, fiind păstrate titlul, subtitlurile şi chiar forma acestuia", conform comisiei de evaluare.

În alte două secţiuni, Viorica Stoica s-a limitat la reproducerea unor texte de lege şi regulamente interioare ale Parchetului General.

"Candidata nu reuşeşte să facă distincţia dintre obiective şi măsurile de aplicare a acestora, având dificultăţi de ordin conceptual", consideră comisia de evaluare. De altfel, Viorica Stoica a plagiat până şi concluziile proiectului său.

"În cadrul ultimului capitol, intitulat "Concluzii", care ar trebui să prezinte un pronunţat caracter de originalitate, candidata preia din nou, în bloc şi fără respectarea cerinţelor specifice de elaborare a unei lucrări, paragrafe întregi din lucrarea autorului George Bălan, pe care am menţionat-o anterior", arată comisia.

Procurorul Viorica Stoica a candidat pentru ambele funcţii de conducere scoase la concurs. Ea este procurorul care a încercat să îl audieze pe preşedintele Traian Băsescu, în 2005, şi recunoaşte, într-un interviu pentru gândul, că este prietenă veche cu europarlamentarul PSD Corina Creţu.

Stoica a explicat pentru gândul că fragmentele despre care comisia de evaluare de la Ministerul Justiţiei spune că sunt copiate fără indicarea sursei nu pot constitui un plagiat. Explicaţia: "Cum putem vorbi despre plagiat, când este vorba despre un proiect de exercitare a atribuţiilor specifice unui procuror de Înaltă Curte? Acest proiect nu are caracterul unei lucrări ştiinţifice, nici al unei lucrări de concurs. El cuprinde idei, este un preambul, o bază de discuţie pentru interviuri".

Viorica Stoica nu recunoaşte legitimitatea comisiei de evaluare, ba chiar o acuză pe ministrul Mona Pivniceru că "s-a ascuns" în spatele acestei comisii, pentru a nu-şi asuma decizia de numire a şefilor de parchete.

"Sigur, unii nu au plagiat absolut deloc. Acolo unde trebuia să fie bine, sunt numai calităţi", spune Viorica Stoica, referindu-se la cei patru colegi procurori în cazul cărora comisia nu a semnalat elemente copiate fără citarea sursei.

Procurorul susţine că "în mare am spus de unde am luat", referindu-se la teoria managementului şi la prezentarea instituţiilor pe care se pregătea să le conducă. "Nu am spus fragmenţelul acesta l-am luat de acolo, aliniatul al doilea l-am luat de acolo", spune însă Viorica Stoica.

Procurorul Gheorghe Cornescu, de la Parchetul General, a plagiat grosier, folosind metoda copy-paste cu "bloc de text". El a candidat pentru şefia Parchetului General.

Cornescu a explicat, pentru gândul, că a preluat fragmente din mai multe lucrări şi că dacă evaluatorii au considerat că a copiat, atunci şi alţi colegi procurori care au candidat sunt la fel de vinovaţi. El susţine însă că este vorba doar de date statistice şi regulamente, care nu pot fi interpretate original.

"Au fost mai multe materiale din care m-am inspirat. Dacă aşa au scris ei în raport, înseamnă că aşa este. Dar înseamnă că este şi cazul colegilor mei. Nu poţi să-şi dai cu părerea pe date statistice. Nu ai cum să procedezi altfel, este o activitate publică (a parchetelor - n.red), nu ai alte date", spune Cornescu.

Pe lângă rapoartele de activitate din care a preluat fragmente, Cornescu recunoaşte pentru gândul că s-a inspirat şi din cartea Monei Pivniceru, din care şi alţi colegi de-ai săi au găsit izvor de cunoştiinţe.

"Sunt singurele surse din care am preluat. În cuprinsul proiectului sunt menţionate toate sursele. Ultimul capitol este original (cel referitor la soluţiile şi viziunea pentru conducerea instituţiei - n.red.), restul nu ai cum să fii original, pentru că nu ai cum", a mai explicat Gheorghe Cornescu pentru gândul.

Sursa: Gândul

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DA
SI CE DACA AU PLAGIAT, SE SCHIMBA CU CEVA SITUATIA ? NU, NICI VORBA ! VA REUSI CINE TREBUIE ( CU PLAGIAT SAU NU ). SUNT CAZURI SI IN BIHOR, SI EI SUNT BINE MERSI, TRAG SFORILE JUDETULUI DUPA BUNUL LOR PLAC. ( banii vorbesc), dreptate are formatia Holograf: Banii vorbesc, banii vorbesc Unii te ridica, altii te lovesc Banii nu tac, banii se fac Totul e in mina lor Banii vorbesc
Postat 05 Noiembrie 2012, 12:22 de Dady
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON