URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 26 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu mă îndoiesc că din cartierul francez Voltaire al Oradiei până în comuna campioană la asistați, Lugașu de Jos, a notoriului primar Sorban Levente, asistații social îi închină imnuri de „pomenire” noului președinte al Consiliului Județean, Ilie Bolojan. Căci, la cum arată planurile lui Bolojan, asistații vor ajunge în șanțuri nu doar când vin de la cârciumă, ci și când vor trebui să plivească buruienile...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu despre un echilibru de putere este vorba când inventariem motivele pentru care partidele îşi doresc Prefectura Bihor, ci despre puterea de a stopa ceea ce face partidul cel mai activ, prin reprezentantul său din fruntea administraţiei judeţene. Nu se caută, de fapt, un prefect care să reprezinte Guvernul, cum spune legea sec, ci un prefect care să-l frâneze pe Bolojan.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Controversele din ultima vreme pe tema virusului, a pandemiei şi a vaccinului au scos în evidenţă diferenţe între oameni într-un mod mai de speriat decât vremea primelor alegeri libere de după 1989. Cei care au traversat acea perioadă ca adulţi îşi amintesc cu siguranţă cât de adânc intrase zâzania între prieteni, vecini şi rude pe tema politicii. Politica era un subiect nou şi savuros, o preocupare interzisă mulţi ani, şi reuşise să trezească în foarte mulţi oameni pasiuni nebănuite.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică activă autoimună este o afecţiune caracterizată printr-un proces necrotic şi inflamator continuu cu evoluţie spre ciroză şi insuficienţă hepatică. Leziunile hepatice progresive sunt rezultatul unui atac imunologic asupra celulelor hepatice. Predispoziţia către autoimunitate este în general moştenită în majoritatea cazurilor, iar specificitatea hepatică a acestor leziuni este declanşată de factori chimici sau virali (se cunosc cazuri de hepatită acută virală A sau B, aparent cu evoluţie bună, care evoluează spre hepatită cronică activă autoimună, probabil datorită predispoziţiei genetice).
31 Martie 2020, 08:31

Salvarea la sat: Sute de orădeni au fugit de izolare la ţară, unde au început să-şi repare gospodăriile şi să-şi lucreze grădinile

Salvarea la sat: Sute de orădeni au fugit de izolare la ţară, unde au început să-şi repare gospodăriile şi să-şi lucreze grădinile ÎN GRĂDINĂ. Nea Ghiţă a lăsat confortul blocului din Oradea pentru aerul curat al gospodăriei din Nojorid. "Toată lumea a ieşit în grădini. Unii au pornit motocultoarele, alţii pun cartofi, ceapă, usturoi. Care, ce vrea...", zice bărbatul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ordonanţa militară care a impus restricţii de circulaţie pentru a limita răspândirea coronavirusului a golit străzile oraşelor. Retraşi în apartamentele de bloc, orădenii întorşi de la muncă, cei nevoiţi să intre în concediu de odihnă ori chiar în şomaj tehnic îşi omoară timpul la televizor sau pe internet.

Cei mai norocoşi, însă, au fugit la ţară. "În sat nu stai închis între patru pereţi, mai sapi în grădină, mai crapi un lemn, mai repari ceva la casă. Tot timpul ai ce face", explică orădeanul Gheorghe Bulzan.

Oraşul fantomă

Ilie Bolojan, primar OradeaRestricţiile de circulaţie dispuse au pustiit străzile. "În ultima săptămână, traficul auto din Oradea a scăzut cu circa 60%", spune primarul Ilie Bolojan (foto). Transportul în comun funcţionează după program de vacanţă şcolară, comenzile taximetriştilor s-au prăbuşit la 20% din ce era înainte, iar o parte din cei 25.000 de navetişti către Oradea par să fi rămas acasă.

Obligaţi să stea închişi în bloc, orădenii cu legături la ţară au ales fuga la sat. "Fiind primăvară, este limpede că segmentul de populaţie cu proprietăţi la ţară a plecat ca să sape în grădini sau să ajute la munci agricole", spune edilul. Şi chiar dacă n-ar munci nimic, măcar pot ieşi în curte sau grădină, în loc să stea înghesuiţi în apartamentul de bloc...

Ioan Șora, primar Pomezeu"Oamenii s-au conformat"

Săptămâna trecută, uliţele din comunele bihorene erau cu preponderenţă goale. Echipaje de Poliţie au trecut cu maşinile peste tot, emiţând din difuzoare, inclusiv în limbile maghiară şi romani, îndemnuri ca oamenii să stea în casă. "Şi la ţară oamenii s-au cam conformat. Nu mai este lume ieşită aiurea pe străzi ca altădată", spune primarul de Pomezeu, Ioan Şora (foto), preşedintele filialei bihorene a Asociaţiei Comunelor din România.

De fapt, sătenii nici nu mai au de ce ieşi. "Străzile s-au golit a doua zi după ce s-a dat ordonanţa prin care s-au închis barurile şi s-au limitat grupurile la maximum trei persoane. De atunci fiecare stă la casa lui", spune şi primarul comunei Cociuba Mare, Mihai Sferle.

Livrări acasă

În majoritatea satelor, ABC-urile funcţionează cu program redus, de numai câteva ore, şi cu număr limitat la 3-5 cumpărători care pot intra simultan. În Ineu, de exemplu, localnicii nu mai trebuie să iasă nici măcar după pâine. De săptămâna trecută, administratorul unui magazin livrează alimente în toată comuna pe bază de comandă telefonică.

Şi în cea mai bogată comună din judeţ localnicii s-au retras îndărătul porţilor. "Nu te mai loveşti de oameni pe stradă. O parte din localnici au lăsat până şi naveta şi îşi văd de grădinile lor. Mulţi orădeni care au proprietăţi prin sate au venit să lucreze pământul, că nu se ştie ce va fi", zice primarul din Sânmartin, Cristian Laza.

"Acum e momentul"

Adevărul e că mulţi orădeni profită de faptul că ordonanţa militară nu a limitat deplasările pentru munci agricole, chiar şi atunci când se desfăşoară în alte localităţi. E logic, aşadar, că decât să stea închişi între patru pereţi, oamenii preferă să muncească în propriile grădini. "Acuma e momentul să faci curat, să stropeşti pomii ori să sapi grădina", spune orădeanul Gheorghe Bulzan, proprietarul unei gospodării din Nojorid.

Profitând de ieşirea la pensie, bărbatul s-a mutat cu soţia la ţară de îndată ce a început criza. "Săptămâna asta, cum se încălzeşte puţin pământul, o să pun straturile de răsaduri, ca să avem tot ce ne trebuie la vară, la toamnă", spune bărbatul.

Cam toţi orăşenii care au o bucată de pământ la ţară gândesc la fel. "Cu excepţia faptului că oameni din Primărie au fost din casă în casă, ca să vadă cum sunt bătrânii de peste 65 de ani, la sat nu se simte pandemia. Copiii sunt pe-afară, iar părinţii în grădină. Lumea taie via, stropeşte pomii, pune răsaduri", povesteşte un profesor retras la Paleu pe durata suspendării cursurilor.

Nicolae Hodișan, șeful Direcției Agricole BihorDupă luni sau poate ani de trai comod în faţa televizorului, orăşenii redescoperă frumuseţea şi avantajele muncii la ţară. "Ajutorul orădenilor, care brusc au timp liber, este mană cerească pentru bătrânii de la sate. Şi apoi, producţia pentru uz propriu îi va ajuta pe mulţi să treacă peste criza care se anunţă", întăreşte şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan (foto).

Materiale cu căutare

Migraţia la sate a crescut comenzile inclusiv în domeniul materialelor de construcţii  La casieriile magazinelor de profil cumpărătorii fac cozi cât e ziua de lungă. "Cei care au timp liber şi ceva bănuţi încearcă să mai construiască şi să repare ceva pe lângă casă", relatează proprietarul unui magazin de materiale de construcţii şi chimicale pentru agricultură.

În ultima săptămână, vânzările i-au crescut cu peste 10%. "După ultima ordonanţă militară, lumea s-a temut cam două zile să iasă din casă, dar acum vine după materiale. Cel mai bine trece fierul, plasa sudată, cărămida, bolţarii şi dispersitul", afirmă patronul.

Cu prudenţă

Cumpărătorii vor să se aprovizioneze cu materiale deoarece o parte din producători şi magazinele de profil anunţă sistarea vânzărilor. "Fiecare încearcă să îşi protejeze angajaţii şi să evite prejudiciile de imagine dacă se îmbolnăveşte cineva", spune Ioan Lăzău, directorul firmei Congips, producătoare de materiale de construcţii.

La fel ca multe alte companii de pe piaţă, în ultimele săptămâni firma şi-a pus în funcţiune un sistem de consiliere a clienţilor la distanţă şi de livrare a materialelor la domiciliu. Măsura a fost luată pentru cei care încearcă să îşi amenajeze la ţară confortul cu care s-au obişnuit la oraş şi de care, deocamdată, s-au văzut lipsiţi. În schimb, ce vor face acum rămâne bun făcut şi peste ani şi va prinde la fel de bine...


14 DIAGNOSTICAŢI
Peste 4000 în carantină

Până sâmbăta trecută, în Bihor au fost diagnosticate 14 persoane cu noul coronavirus Covid-19, ultimele trei persoane fiind confirmate pozitiv în urma testărilor făcute vineri la Spitalul Municipal din Oradea.

Pentru prima oară, cele trei personae în cauză nu provin din centrele de carantină, ci au fost ridicate de la domiciliu. Este vorba despre un bărbat care era internat la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal, dar şi de doi aparţinători, soţia şi fiica acestuia. Iniţial a fost testat doar bărbatul, care ar fi acuzat simptome, motiv pentru care a şi fost internat, iar apoi şi cele două femei, care au fost şi ele internate la Infecţioase.

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat că sâmbătă, în judeţ erau înregistrate 150 de persoane în carantină şi 4.106 în autoizolare (dintre care 2146 titulari ai chestionarelor şi 1960 aparţinători ai acestora).

"Pentru nerespectarea măsurilor dispuse la nivel naţional pe timpul stării de urgenţă au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale în valoare de 30.200 lei", mai arată comunicatul, cu referire la cei care au ieşit pe străzi fără să îşi justifice în faţa autorităţilor acest gest.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Bunã ziua, Excalibur
Când din pãdure te atacã la persoanã pãdurea nu mai este pãdure este tufiş.
Postat 31 Martie 2020, 20:02 de User anonimizat
Bunã ziua, CrisDumi
Nu toate ţevile de apã pot fi închise
Postat 31 Martie 2020, 19:55 de User anonimizat
Grijania ei de viata...
Ideea e sa pastram "distanta sociala".30% dintre romani sunt la limita subzistentei, cu sau fara pandemie.Doua treimi nu au nici un fel de rezerva,traiesc de azi pe miine.Plus rate care le atirna de git.Sa vii sa-i dai unuia din asta 2000lei amenda,l-ai ingropat de viu.Eu sper sa fie o mega-actiune de imagine,un fel de bau-bau amenzile astea.Daca,dupa ce trece uraganul,se vor face popriri si executari silite, aia inseamna sa fii bolovan.Nu faci excese intr-un oras ca oradea,unde,slava Cerului,deocamdata riscul contaminarii e mic.Bun, din solidaritate cu planeta,suntem cuminti,stam in case.Modelul 2 de declaratie nu mai prevede nici macar orele de deplasare.Macar spalarea strazilor cu apa chioara o facem,sau asteptam ploile de primavara?
Postat 31 Martie 2020, 12:27 de excalibur
????
Poate ai noroc și nu plesnește țeavă iar popirușul îl iei în mașină cu tine atunci când pleci la tara 2,3 10 bucati 0,30- 0,50 Ron bucata la orice papetărie sau bold care are xerox, iar de chipul și asemănarea organului de acord doar cu o mica rectificare i-o zic că sămănă mai mult cu Carmen (secretara) zic și eu!!! bine hai poate cu veorica nu toți numa uni. Acuma abuzuri erau si înainte și acum deci nu sa schimbat mare lucru, doar premiul pe are îl poți câștiga sa schimbat, adică acum e mult mai consistent.
Postat 31 Martie 2020, 12:11 de sss
să ni se dea, să ni se asigure!
Ești mafiot și pleci o săptămână în sat pe șomaj tehnic ca să-ti sepi gredina, dar nu știi să închizi doi robineți generali de apă rece și caldă? Ești șmecher cu declarație la tine și nu știi că poți închide apa la bloc, crezi că e la fel ca la țară unde o scoți cu găleata din fântână? Ghinion, pesedeul a uitat să-ți dea mură-n gură, A3 te învață chestii inutile, dacă la 40 de ani nu ești deștept, nici de acuma ncolo n-o să mai fii vreodată...
Postat 31 Martie 2020, 11:55 de decalog
Am o curiozitate "casnică", dacă ar putea Bihorel să-i lămurească pe unii "ruralizați" de coronavirus ...
... că eu am încercat și nu m-au crezut niște votanți de-ai PNL-ului !?! Conform celor 6 ordonanțe militare de până acum și prevederilor cuprinse în declarațiile pe proprie răspundere, se poate întâmpla să "evadezi" la casa de la țară și, în timpul acesta, să te trezești cu telefonul vecinului de mai jos, că apartamentul lui e fleașcă de la o țeavă spartă la nivelul apartamentului tău !?! Nu te-a mânat dreacu' să-ți iei laptop, imprimantă și hârtie pentru sezonul coronavirusului, ca să ai și la țară "birou mobil" !?! Așa că, dai fuga de la țară, niște zeci de km fără declarație ... ca să închizi vreun robinet de la oraș !?! Pe drum te oprește "milițianul" care, după "chipul și asemănarea lui Vela" ... e mai mult decât posibil să-ți facă un PV de 20.000 lei dacă ai depășit 65 de ani și nu ești în program, sau 10.000 lei dacă ți-ai luat doar liber de vreun serviciu în perioada asta !?! Deci, cum stă treaba ... de un lucru atât de simplu și elementar, nu are o procedură deja stabilită ?!? "Guvernul Meu" e paralel cu viața de zi cu zi și rupt masiv de realitate ... după cum s-a văzut și din ordonanța 4, prin care s-a stabilit că, orice mâță cu stăpân, are voie să facă pipi și caca după lăsarea întunericului !??
Postat 31 Martie 2020, 10:21 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0105 RON
  • 1 EUR = 4.8744 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON