URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
09 Noiembrie 2018, 11:27

Salvamontiştii bihoreni atrag atenţia: 12 trasee turistice sunt încă blocate, în urma „mezo-ciclonului” din septembrie 2017

La mai bine de un an de la furtuna puternică care a „măturat” sud-estul Bihorului, punând la pământ păduri întregi, efectele încă se văd din plin. 12 trasee turistice din Munţii Bihor-Vlădeasa sunt încă închise, pentru că lemnele doborâte nu au fost curăţate.

„Toate demersurile noastre pentru deblocarea situaţiei au fost stopate datorită lipsei de reglementări concrete privind administrarea şi statutul acestor trasee turistice”, se arată într-un comunicat transmis joi de Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor şi semnat de directorul serviciului, Pinter Istvan.

Echivalate cu drumurile

În urma mezo-ciclonului care a lovit Bihorul pe 17 septembrie 2017, circa 1,3 milioane de metri cubi de masă lemnoasă au fost puse la pământ. Astfel, din cele 54 de trasee turistice din munţii Bihorului, 12 au fost blocate total sau parţial. Salvamontiştii au montat indicatoare care atenţionează asupra acestui fapt şi au postat şi pe site-ul propriu anunţuri privind închiderea acestor trasee. De asemenea, au încercat să determine instituţiile să cureţe aceste trasee.

„Acest demers a fost reluat şi în primăvara anului 2018, cu sprijinul Prefecturii Bihor prin intermediul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, unde au fost convocaţi reprezentanţii Ocoalelor Silvice, ai Gărzii Forestiere, Administraţiei Parcului Natural Apuseni, fără vreun rezultat. Concluzia a fost că legislaţia nu precizează vreo procedură specială de eliberare a masei lemnoase de pe trasele turistice, acestea neavând statut special, echivalent cu un drum public”, se mai arată în comunicat. O soluţie ar fi ca aceste trasee să fie echivalate drumurilor publice şi, astfel, evacuarea lemnelor ar fi prioritară.

Până când legislaţia nu se va schimba, turiştii nu pot decât să se documenteze serios înainte de a urca pe munte şi să verifice pe site-ul Salvamont, www.salvamontbihor.ro, dacă traseul pe care au de gând să-l parcurgă este deschis şi practicabil.

Bilanţ de vară

Pe de altă parte, Salvamont-Salvaspeo Bihor a făcut şi un bilanţ al activităţilor din perioada 1 mai – 31 octombrie, arătând că salvatorii montani au intervenit în această perioadă pentru a ajuta 81 de turişti, din care 49 cu diverse probleme medicale, iar 32 de persoane rătăcite.

De asemenea, în acest interval, s-au făcut lucrări de amenajare şi întreţinere a mai multor trasee turistice din zona Roşia şi din defileul Crişului Repede.

Acum, salvatorii se pregătesc pentru sezonul rece, în care vor face acţiuni de patrulare preventivă şi asistenţă pe pârtiile de ski din Vârtop şi Stâna de Vale. Totodată, pe 17 noiembrie, salvatorii vor participa la un exerciţiu de salvare din telescaun pe pârtia „Piatra Grăitoare” din Vârtop.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON