URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2018, 11:27

Salvamontiştii bihoreni atrag atenţia: 12 trasee turistice sunt încă blocate, în urma „mezo-ciclonului” din septembrie 2017

La mai bine de un an de la furtuna puternică care a „măturat” sud-estul Bihorului, punând la pământ păduri întregi, efectele încă se văd din plin. 12 trasee turistice din Munţii Bihor-Vlădeasa sunt încă închise, pentru că lemnele doborâte nu au fost curăţate.

„Toate demersurile noastre pentru deblocarea situaţiei au fost stopate datorită lipsei de reglementări concrete privind administrarea şi statutul acestor trasee turistice”, se arată într-un comunicat transmis joi de Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor şi semnat de directorul serviciului, Pinter Istvan.

Echivalate cu drumurile

În urma mezo-ciclonului care a lovit Bihorul pe 17 septembrie 2017, circa 1,3 milioane de metri cubi de masă lemnoasă au fost puse la pământ. Astfel, din cele 54 de trasee turistice din munţii Bihorului, 12 au fost blocate total sau parţial. Salvamontiştii au montat indicatoare care atenţionează asupra acestui fapt şi au postat şi pe site-ul propriu anunţuri privind închiderea acestor trasee. De asemenea, au încercat să determine instituţiile să cureţe aceste trasee.

„Acest demers a fost reluat şi în primăvara anului 2018, cu sprijinul Prefecturii Bihor prin intermediul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, unde au fost convocaţi reprezentanţii Ocoalelor Silvice, ai Gărzii Forestiere, Administraţiei Parcului Natural Apuseni, fără vreun rezultat. Concluzia a fost că legislaţia nu precizează vreo procedură specială de eliberare a masei lemnoase de pe trasele turistice, acestea neavând statut special, echivalent cu un drum public”, se mai arată în comunicat. O soluţie ar fi ca aceste trasee să fie echivalate drumurilor publice şi, astfel, evacuarea lemnelor ar fi prioritară.

Până când legislaţia nu se va schimba, turiştii nu pot decât să se documenteze serios înainte de a urca pe munte şi să verifice pe site-ul Salvamont, www.salvamontbihor.ro, dacă traseul pe care au de gând să-l parcurgă este deschis şi practicabil.

Bilanţ de vară

Pe de altă parte, Salvamont-Salvaspeo Bihor a făcut şi un bilanţ al activităţilor din perioada 1 mai – 31 octombrie, arătând că salvatorii montani au intervenit în această perioadă pentru a ajuta 81 de turişti, din care 49 cu diverse probleme medicale, iar 32 de persoane rătăcite.

De asemenea, în acest interval, s-au făcut lucrări de amenajare şi întreţinere a mai multor trasee turistice din zona Roşia şi din defileul Crişului Repede.

Acum, salvatorii se pregătesc pentru sezonul rece, în care vor face acţiuni de patrulare preventivă şi asistenţă pe pârtiile de ski din Vârtop şi Stâna de Vale. Totodată, pe 17 noiembrie, salvatorii vor participa la un exerciţiu de salvare din telescaun pe pârtia „Piatra Grăitoare” din Vârtop.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON