URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2010, 15:16

Salvamontiştii atrag atenţia asupra "datului cu ATV-ul"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Salvamontiştii atrag atenţia că nu e de glumit cu ATV-urile şi au exemplificat cu un accident petrecut la sfârşitul săptămânii trecute la Vârtop. Sâmbătă, un cuplu de tineri care a pornit la plimbare cu ATV-ul a derapat din cauza vitezei prea mari, dar şi din cauza condiţiei proaste a carosabilului, intrând frontal într-o maşină ce staţiona pe marginea drumului.

„Ambii pasageri au fost proiectaţi peste botul ATV-ului, iar în urma căzăturii tânăra s-a ales cu o plagă la nivelul tibiei şi cu o întindere de ligamente la o mână. Ea a refuzat recomandarea de a fi preluată de un echipaj de ambulanţă, mulţumindu-se cu primul ajutor acordat de patrula Salvamont", se arată într-un comunicat al Serviciului Judeţean Salvamont - Salvaspeo.

Ambele vehicule au suferit avarii serioase în urma impactului, iar tinerii au fost la un pas de dezastru, mai ales că niciunul nu purta cască.

Salvamontiştii atrag atenţia asupra pericolelor la care se expun cei care urcă pe ATV fără un echipament corespunzător şi fără a conştientiza pericolul la care se expun. Ei le recomandă amatorilor ca, înainte de a porni la drum, să ia câteva lecţii de la un instructor sau o persoană cu experienţă în conducerea ATV-urilor, intr-un perimetru sigur, necirculat.

Totodată, turiştii trebuie să aibă în vedere dificultatea şi starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi să conducă adaptat condiţiilor de drum cu zăpadă şi gheaţă, în cazul în care se impune. „Nu uitaţi, portul căştii de protecţie este obligatoriu! În situaţia în care închiriaţi un astfel de vehicol, solicitaţi să vi se dea şi casca. Nu închiriaţi astfel de vehicule de la centrele care nu va pun la dispoziţie şi o cască de protecţie", îndeamnă salvamontişti.

„Pentru a pilota un ATV pe drumurile publice este necesar permisul de conducere auto categoria B. Permisul pentru motoretă/motocicletă nu este suficient. Vă expuneţi sancţiunilor aplicate de Poliţie sau Jandarmerie", mai atrag atenţia cei de la Salvamont.

O regulă importantă în cazul producerii unui accident este aceea de a nu mişca din loc victimele care au suferit traumatisme şi nici de a permite acestora să se mişte, deoarece astfel starea lor se poate agrava şi poate surveni chiar decesul.

În cazul unui accident, turiştii trebuie să sune la 112 şi să solicite ajutorul echipelor de salvare. Totodată, serviciul Salvamont poate fi contactat tastând pe telefonul mobil cifra zero, iar apoi cifrele care formează cuvântul SALVAMONT: 0 - 725 826 668.

De precizat că, la sfârşit de săptămână sau în vacanţe, patrulele salvamontiştilor pot fi găsite în zona Pasului Vârtop la baza pârtiei sau la pensiunea "Art", iar la Stâna de Vale - la baza pârtiei sau la corpul "Sinteza", din incinta hotelului "Iadolina".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON