URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2010, 15:16

Salvamontiştii atrag atenţia asupra "datului cu ATV-ul"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Salvamontiştii atrag atenţia că nu e de glumit cu ATV-urile şi au exemplificat cu un accident petrecut la sfârşitul săptămânii trecute la Vârtop. Sâmbătă, un cuplu de tineri care a pornit la plimbare cu ATV-ul a derapat din cauza vitezei prea mari, dar şi din cauza condiţiei proaste a carosabilului, intrând frontal într-o maşină ce staţiona pe marginea drumului.

„Ambii pasageri au fost proiectaţi peste botul ATV-ului, iar în urma căzăturii tânăra s-a ales cu o plagă la nivelul tibiei şi cu o întindere de ligamente la o mână. Ea a refuzat recomandarea de a fi preluată de un echipaj de ambulanţă, mulţumindu-se cu primul ajutor acordat de patrula Salvamont", se arată într-un comunicat al Serviciului Judeţean Salvamont - Salvaspeo.

Ambele vehicule au suferit avarii serioase în urma impactului, iar tinerii au fost la un pas de dezastru, mai ales că niciunul nu purta cască.

Salvamontiştii atrag atenţia asupra pericolelor la care se expun cei care urcă pe ATV fără un echipament corespunzător şi fără a conştientiza pericolul la care se expun. Ei le recomandă amatorilor ca, înainte de a porni la drum, să ia câteva lecţii de la un instructor sau o persoană cu experienţă în conducerea ATV-urilor, intr-un perimetru sigur, necirculat.

Totodată, turiştii trebuie să aibă în vedere dificultatea şi starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi să conducă adaptat condiţiilor de drum cu zăpadă şi gheaţă, în cazul în care se impune. „Nu uitaţi, portul căştii de protecţie este obligatoriu! În situaţia în care închiriaţi un astfel de vehicol, solicitaţi să vi se dea şi casca. Nu închiriaţi astfel de vehicule de la centrele care nu va pun la dispoziţie şi o cască de protecţie", îndeamnă salvamontişti.

„Pentru a pilota un ATV pe drumurile publice este necesar permisul de conducere auto categoria B. Permisul pentru motoretă/motocicletă nu este suficient. Vă expuneţi sancţiunilor aplicate de Poliţie sau Jandarmerie", mai atrag atenţia cei de la Salvamont.

O regulă importantă în cazul producerii unui accident este aceea de a nu mişca din loc victimele care au suferit traumatisme şi nici de a permite acestora să se mişte, deoarece astfel starea lor se poate agrava şi poate surveni chiar decesul.

În cazul unui accident, turiştii trebuie să sune la 112 şi să solicite ajutorul echipelor de salvare. Totodată, serviciul Salvamont poate fi contactat tastând pe telefonul mobil cifra zero, iar apoi cifrele care formează cuvântul SALVAMONT: 0 - 725 826 668.

De precizat că, la sfârşit de săptămână sau în vacanţe, patrulele salvamontiştilor pot fi găsite în zona Pasului Vârtop la baza pârtiei sau la pensiunea "Art", iar la Stâna de Vale - la baza pârtiei sau la corpul "Sinteza", din incinta hotelului "Iadolina".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON