Vizitatorii Salinei Turda vor putea să viziteze o nouă mină, întinsă pe 10.000 de metri pătrați. Mina Iosif va avea 5 lifturi panoramice, un râu artificial și alei suspendate, a anunțat primăria orașului, care administrează acest obiectiv turistic aflat la mai puțin de 200 km de Oradea.
„Proiectul de amenajare al Minei Iosif a trecut cu succes de faza de evaluare tehnică și financiară și se pregătește pentru următoarea etapă: precontractarea. Această investiție va îmbogăți considerabil oferta turistică deja existentă, oferind vizitatorilor o experiență deosebită”, a transmis primarul Cristian Matei.
Suprafață dublată
Investiția este estimată la 25 de milioane de euro și, cred autoritățile locale, va dubla numărul turiștilor din salină, ajungând la 1,2 – 1,5 milioane de turiști anual. Lifturile panoramice vor putea duce simultan 64 de persoane în subteran.
„Extinderea Salinei Turda va dezvălui noi perspective subterane, incluzând ascensoare panoramice performante, noi trasee turistice și facilități moderne balneare și nu numai. La fel ca și celelalte proiecte finalizate în Turda, precum Castrul Roman Potaissa, inclus recent în patrimoniul UNESCO, poziționând Salina Turda ca o destinație de top pe harta turismului mondial. Ca primar al Turzii, alături de echipa mea, vom extinde și dubla cel mai spectaculos subteran al lumii. Turda are multe de oferit, iar viitorul sună bine! Turda e frumoasă!”, a mai transmis edilul.
Mina Iosif a fost principala sursă de sare la Turda între anii 1740 și 1900, cu o adâncime de 115 metri și în formă de clopot. Lucrările de amenajare a infrastructurii turistice în această galerie ar trebui să înceapă anul viitor și să dureze 2 ani.
Loc de tratament
O destinație turistică populară, Salina Turda are acum deschise pentru vizitatori galeria Franz Josef (una din principalele căi de acces), sala Rudolf – cu 40 de metri înălțime și atracții precum teren de minigolf, mese de ping-pong și o roată panoramică, sala Terezia (foto jos) – cea mai adâncă, cu lac subteran pe care vizitatorii se pot plimba cu barca, mina Ghizela – un spațiu destinat tratamentelor balneare.
Mulți oameni vizitează această atracție din județul Cluj pentru speleoterapie, cu indicații în rinită alergică, rinosinuzită cronică, hipertrofie amigdaliană, infecții respiratorii repetate, astm, bronșită, dar și afecțiuni cutanate precum dermatită atopică. Terapia în salină are însă și contraindicații, motiv pentru care pacienții care suferă de diferite afecțiuni nu ar trebui să intre. Lista contraindicațiilor este disponibilă pe site-ul salinei.
Un bilet de intrare costă acum 50 de lei în timpul săptămânii și 60 de lei în weekend, având reduceri pensionarii sau elevii și studenții.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.