URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2023, 10:45

Salariul mediu în Bihor, în creștere constantă. Noi informații de la Direcția Județeană de Statistică

Salariul mediu în Bihor, în creștere constantă. Noi informații de la Direcția Județeană de Statistică foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă raportare a Direcției Județene de Statistică privind efectivul de angajați, câștigurile salariale, numărul șomerilor și rata șomajului în Bihor relevă că salariații din județ au câștigat cu aproape 200 lei în plus, net, la finele lunii octombrie față de sfârșitul primului semestru al anului 2023.

Potrivit unei informări a DJS Bihor dată publicității vineri, la sfârșitul lunii octombrie câștigul salarial mediu brut a fost în județul Bihor de 5.993 lei, acest nivel fiind depășit în servicii (6.138 lei), iar sub el situându-se veniturile din construcții (5.820 lei) și din agricultură, silvicultură și pescuit (5.416 lei). La precedenta raportare, aferentă lunii iunie, câștigul salarial mediu brut era în Bihor de 5.703 lei.

În ce privește câștigul salarial mediu net, în luna octombrie acesta a fost în județul Bihor de 3.788 lei, câștiguri salariale peste această medie realizând angajații din industrie și construcții (3.895 lei) și cei din agricultură, silvicultură și pescuit (3.854 lei), iar sub această medie cei din servicii (3.710 lei). La precedenta raportare, câștigul salarial mediu net era de 3.602 lei, așadar cu 186 lei mai mic.

Tendința de creștere a câștigurilor salariale a fost constant pozitivă în Bihor de-a lungul întregului an. Cu toate acestea, nivelul de salarizare se menține, oficial, sub media națională, care a fost de 7.509 lei pentru câștigul salarial mediu brut, respectiv de 4.692 lei pentru câștigul salarial mediu net.

Tot la sfârșitul lunii octombrie, efectivul de salariați în Bihor a fost de 184.111 persoane, cu 67 salariați mai mulți decât în luna septembrie, iar cel al șomerilor de 3.108 persoane, cu 70 peste nivelul din luna precedentă, în timp ce rata șomajului a fost de 1,3%, cu 0,1% mai mare decât cu o lună înainte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Parcarea nu e taxa or impozit, ci e serviciu de inchiriere cumparat
Si e bine ca nu le subventionam ca fra***i de la Bucuresti!
Postat 01 Ianuarie 2024, 01:16 de unu
vasi/adi13
Suntem nr. 1 la colectarea de taxe, ai văzut si tu ca Orădenii sunt mulțumiți de ce se face in oraș.
Postat 31 Decembrie 2023, 20:02 de Sandu2100
La Oradea a crescut salariul mediu brut în 2023 cu 14% față de 2021 ...
... în timp ce la Arad a fost 19% sau la Galați 24%. De Voluntari sau Otopeni ce să mai spunem, unde s-a remarcat o creștere salarială de 27% ... sau chiar Deva cu doar 29%.
Postat 31 Decembrie 2023, 20:02 de KP
Oricum e mic si taxe mari
Si fata de Bucuresti suntem la jumate, de restul oraselor mari la 50%. In Bucuresti cel mai scump abonament de parcare e 600 lei in zona 0. In Oradea e intre 1220 la periferie si 1900 in centru. Bine ca sunyem nr 1 la taxe
Postat 31 Decembrie 2023, 19:24 de vasi13
Statistica
Problema e ca cei mai multi lucreaza pe salariul minim pe economie.
Postat 31 Decembrie 2023, 16:29 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON