URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă reacția Ministerului Educației a fost jenantă, ministra vorbind despre „reziliență” fiindcă rezultatele au fost similare cu cele din 2018, societatea s-a arătat de o indiferență vecină cu autismul. Ligia Deca a spus, practic, că suntem la fel de proști ca acum un cincinal, dar sindicatele dăscălimii, asociațiile de părinți și consiliile elevilor nu s-au băgat în dezbateri.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
09 Noiembrie 2018, 14:32

Să înfrumuseţăm oraşul!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a doua sesiune pentru depunerea proiectelor în cadrul bugetării participative continuă până la data de 1 decembrie 2018, orădenii având posibilitatea de a se implica direct în dezvoltarea orașului lor, făcând propuneri pentru înfrumusețarea cartierelor.

Pentru a fi validate, proiectele trebuie să vizeze investiții de interes public general și să se încadreze în suma de 200.000 euro, bugetul total alocat pentru ele fiind de 1,5 milioane euro. Depunerea proiectelor se poate realiza prin platforma online dedicată bugetării participative (activ.oradea.ro), dar și în scris.

În cadrul primei etape a bugetării participative, peste 5.000 de persoane au votat 42 de proiecte. La întâlnirile publice care au urmat etapei de vot online au participat peste 3.500 de orădeni. Putem spune, deci, că a existat un interes mare din partea cetățenilor de a se implica, aceştia propunând și votând proiecte de înfrumusețare a cartierelor.

Ne dorim ca acest interes să continue și în a doua etapă. În prezent, lucrăm la documentațiile tehnice ale celor zece proiecte declarate câștigătoare în prima etapă, acestea urmând să fie realizate în cursul anului viitor.

În cadrul procesului de bugetare participativă aferent anului 2018-2019 au fost depuse 36 de proiecte, cum ar fi construirea unui skatepark, amenajarea unui parc în Cartierul Tineretului, amenajarea de piste pentru biciclişti, de alergare și altele.

Îi invităm în continuare pe cetăţeni să contribuie la realizarea de investiţii în oraş cu propriile idei înscrise pe site-ul activ.oradea.ro până la data de 1 decembrie și le mulțumim pentru implicarea lor. Proiectele care obțin cel mai mare punctaj în urma votului online și a dezbaterii publice urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Municipiului Oradea pentru anul 2019.

Florin Birta
viceprimar al municipiului Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@CrisDummy
Te referi la psd-istii din Consiliul Judetean sau la cei din guvern ?! Descrierea ta este perfecta pentru ambele categorii, de aceea intreb :)
Postat 10 Noiembrie 2018, 10:31 de oradea_mea_si_a_ta
Re: BlackDot !?!
La câtă minte au în domeniul strategiilor urbanistice ... singurul lor gând e cum să învârtă cât mai mulți bani, ca să poată conserva puterea în partif și să-și facă campanie electorală !?! Doar gândul intim că odată și odată tot se va afla cum e cu "parandărătul" ... nu le dă pace să doarmă suficient în scaunele de edili !?! "Varză urbană" e cuvântul cel mai potrivit, pentru cei cu pupatul în fund al nemernicilor pe care îi doare-n cot de viața unora ca tine.
Postat 10 Noiembrie 2018, 09:50 de CrisDumi
MU13PSD
.
Postat 09 Noiembrie 2018, 18:53 de Sandu1206
Bolojan-Birta: reteta de succes a Oradiei
Bolojan si Birta au un plan de dezvoltare al Oradiei pentru urmatorii 20-30 de ani anticipand problemele cu 10 ani inainte sa apara! In tot acest timp, Bucurestiul reactioneaza pompieristic la ce s-a intamplat ieri. Diferenta!
Postat 09 Noiembrie 2018, 17:57 de BlackDot
asa, da !
si peste 20 de ani, tot pe Birta in votez! :)
Postat 09 Noiembrie 2018, 17:53 de continental
Pentru cine?
Mă întreb dacă orădenii mai contează pentru "binefăcătorii" acestui oraș... Și osenii din Negrești sau Certeze și-au făcut case frumoase, au construit, au schimbat fata localităților de se opresc turiștii să faca poze dar cu toate astea in continuare "dau cu sapa" prin tari straine, acasa ajungând o data pe an iar mândria de construcții/case stau goale, bătrânii și copiii rămași în urma lor, locuind în câte o bucătărie de vară în fundul curții. Am ajuns sa avem un oraș "frumos" dar superaglomerat de dragul prieteniei cu pietonii, locurile de munca din parcul industrial nu-s nici mai multe nici mai bine plătite (orădenii continuă să-și caute un rost pe alte meleaguri) dar noi continuam sa înfrumusețam... Continuați tot așa... În curând nu o sa mai aveți pentru cine..
Postat 09 Noiembrie 2018, 16:46 de oradeanbihor
TROFEUL MAMAIA 1983/MARIUS TEICU/MARINA VOICA
Să cântăm azi omenirii/ Slăvind Pământul/...Și în cântec înfrățiți în pace/Dragoste să-i dăm!
Postat 09 Noiembrie 2018, 15:45 de unom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON