Peste 1.500 de beneficiari ai deciziilor de pensionare pe motive de boală sunt reaudiaţi în această perioadă de procurorii DNA Oradea.
Audierile au început luni şi se desfăşoară în ancheta care îi vizează pe cei 10 medici şi asistenţi de la Casa de Pensii, inculpaţi pentru corupţie iniţial de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi anchetaţi acum de procurorii DNA, competenţi să soluţioneze cauzele în care valoarea mitei depăşeşte 10.000 euro, cum este şi în această situaţie.
Cercetările sunt efectuate de procuroarea Felicia Irina Popovici, transferată la DNA de la Parchetul Oradea şi cunoscută opiniei publice ca anchetatoarea care, în 2011, a obţinut în premieră locală arestarea unui şofer celebru, Iuliu Kiss (Paprika), autorul unui accident rutier soldat cu moartea unei tinere şi rănirea gravă a altor două, dar şi cea care a trimis-o în faţa instanţei pe directoarea juridică a Primăriei, Eugenia Borbei.
Pensionarii sunt chemaţi la DNA în calitate de martori, în grupuri, şi sunt programaţi pentru intervale orare diferite pentru a evita evite îmbulzeala. Ei sunt chemaţi să spună dacă au dat mită şi suma plătită "experţilor" în şpăgi de la Casa de Pensii Bihor.
După cum se ştie, Vasile Sălăjan, şeful Serviciului Expertiză Medicală, colegii săi Anca Domnica Grigorescu, Ovidiu Pleşa, Emilia Mariana Cun, Ana Guţ, respectiv asistenţii Ioana Precup, Monica Teodora Ignat, Ladislau Johannis Pelle, Violeta Dorina Coşa şi Gianina Mihaiela Adriana Ţigan au fost arestaţi pe 18 iunie pentru 30 de zile, la solicitarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Cele 10 persoane sunt acuzate că au condiţionat emiterea deciziilor de pensionare de şpăgi pe care le percepeau atât de la bolnavii închipuiţi, care astfel au obţinut venituri injuste, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale şi deci îndreptăţiţi să beneficieze de pensii. Mita - echivalentul unei pensii lunare - se oferea atât la evaluarea iniţială, cât şi ulterior, la reevaluările periodice.
Ulterior, pe 20 iulie, cei 10 inculpaţi au fost trimişi în arest la domiciliu printr-o decizie controversată a judecătorului Antik Levente de la Curtea de Apel Oradea care şi-a argumentat, printre altele, hotărârea prin faptul că inculpaţii au fost... ruşinaţi suficient de presă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.