URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Februarie 2016, 11:14

S-a lansat Cardul comunitar: faci cumpărături şi donezi bani pentru două defibrilatoare mobile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii vor putea face fapte bune din supermarket sau din cafenea. Fundaţia Comunitară Oradea a lansat Cardul Comunitar, un instrument original de colectare de fonduri, care uneşte fundaţia cu cetăţenii oraşului şi cu antreprenorii locali.

Concret, posesorii cardului îl vor putea folosi ca pe un card de fidelitate în magazinele sau localurile partenere ONG-ului, atunci când cumpără produse sau servicii ori achită nota de plată. La schimb, vor plăti mai puţin, iar banii astfel economisiţi ce vor fi redirecţionaţi către un fond comunitar aflat sub coordonarea Fundaţiei Comunitare Oradea. Altfel spus, antreprenorii, pe lângă reducerile pe care le oferă, se angajează să doneze banii.

"Fondurile strânse în acest an vor fi utilizate pentru achiziţionarea a două defibrilatoare mobile cu comenzi vocale în limba română, care vor fi amplasate în două zone intens circulate din oraş, Pasajul Vulturul Negru şi str. Republicii. De asemenea, se vor organiza evenimente şi activităţi de conştientizare a riscurilor obezităţii infantile, care să vină în sprijinul dezvoltării cunoştinţelor copiilor de a-şi creşte controlul asupra determinanţilor sănătăţii, cu scopul de a aduce o schimbare a comportamentelor într-un stil de viaţă nou, favorabil sănătăţii", se arată într-un comunicat al Fundaţiei transmis miercuri.

Cardurile sunt distribuite gratuit tuturor doritorilor şi pot fi solicitate prin formularul online de pe site-ul Fundaţiei Comunitare Oradea sau pot fi luate de la partenerii locali.

Până acum, şi-au anunţat participarea în program cafenelele Coffee Time La Garaj şi Ristretto, care au anunţat o reducere de 1% pentru posesorii Cardului Comunitar, magazinul Novambient, care va oferi o reducere de 3% clienţilor, şi cabinetul de psihologie PsihoSpot, care de asemenea reduce cu 1% tarifele pentru cei care au acest card. Fundaţia Comunitară invită însă şi alţi antreprenori şi producători locali să contribuie la consolidarea fondului comunitar, aducând astfel un aport la dezvoltarea comunităţii locale.

Programul Cardul Comunitar a fost pus prima dată în practică în 2009 de către Fundaţia Comunitară din Odorheiu Secuiesc şi a fost extins mai apoi în Sfântul Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş. Anul acesta, Oradea, Iaşi, Bacău, Ploieşti şi Ferencváros (sectorul 9, Budapesta) intră în această reţea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON